» Τοπικές επιχειρήσεις στρώνουν τραπέζι σε ντόπιους κι επισκέπτες
Τα μαχαιροπίρουνα στη θέση τους, το κρασί στα ποτήρια, τα εδέσματα στο τραπέζι και δειλά-δειλά εστιατόρια και ταβέρνες των Χανίων έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους υποδεχόμενα τους πελάτες τους. Για τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης βρεθήκαμε σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές συνομιλώντας με τους επαγγελματίες που παρ’ όλες τις δυσκολίες δεν χάνουν την ελπίδα τους…
ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΣΤΟΡΙΔΗΣ- “Νυκτερίδα”
Τήρηση κανονισμών
Η ποιότητα, οι αγνές πρώτες ύλες, το φυσικό τοπίο και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν τα μεγάλα “όπλα” της “Νυκτερίδας”, εκ των παλαιότερων εστιατορίων στα Χανιά και όχι μόνο.
Ο Μπάμπης Μαστορίδης μας μιλάει για την επαναλειτουργία του καταστήματος μετά το κλείσιμο των τελευταίων μηνών.
«Έχουμε εναρμονιστεί πλήρως με τις προδιαγραφές του ΕΦΕΤ. Απολυμαντικά υγρά, μάσκες για όλο το προσωπικό στο service και στην κουζίνα και ακόμα μεγαλύτερη καθαριότητα στην τουαλέτα. Ρυθμίσαμε και τα πλυντήρια να πλύνουν στους 70 βαθμούς, ενώ όταν αναχωρεί μια παρέα το τραπεζάκι καθαρίζεται με απολυμαντικό με HACCP » σημειώνει και μας δείχνει τους εξωτερικούς χώρους. Όλα τα τραπέζια απέχουν το ένα από το άλλο και το προσωπικό είναι εφοδιασμένο με όλον τον αναγκαίο εξοπλισμό. «Ευτυχώς έχουμε μεγάλους χώρους και μπορούμε και κρατάμε τις αποστάσεις. Τώρα σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους- βαπτίσεις, εδώ υπάρχει τεράστιο θέμα. Εμείς είχαμε 13 κλεισμένες και τώρα έχουν μείνει 3 για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη! Ας ελπίσουμε να πάμε καλα να μην έχουμε άλλα συμβάντα και να χαλαρώσουν τα μέτρα ώστε να γίνουν και οι κοινωνικές εκδηλώσεις» επισημαίνει ο κ. Μαστορίδης που διαπιστώνει ότι ο κόσμος
δεν θέλει να επιστρέψει στην κατάσταση των προηγούμενων μηνών και τον κλείσιμο στα σπίτια για αυτό είναι προσεκτικός σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ – “Νεώρια”
Ασφάλεια και ποιότητα
Επένδυση στην ποιότητα και σεβασμός στον Χανιώτη που θέλει να επισκεφθεί μια ταβέρνα νοιώθοντας ασφαλής, στον καιρό της πανδημίας. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ψαροταβέρνας “Νεώρια” που λειτουργεί από το 2004 στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. «Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και δεν το βλέπουμε ως δουλειά. Αυτό είναι πιθανόν και το κλειδί της επιτυχίας για οτιδήποτε: “ν’ αγαπάς αυτό που κάνεις”» μας λέει ο Γιάννης Ξυλούρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Και προσθέτει: «Όταν ξεκινήσαμε το 2004 ήταν δύσκολα μέχρι να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του Χανιώτη ο οποίος είναι πολύ εκλεκτικός» εξηγώντας πως το 90% του πελατολογίου του καταστήματος είναι Έλληνες.
«Τα Χανιά είναι ένας παράδεισος και το ενετικό λιμάνι πανέμορφο, εδώ γαληνεύει η ψυχή σου. Είναι η ωραιότερη πόλη της χώρας και ένας ασφαλής προορισμός σε σχέση με άλλους» επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Νεώρια, τονίζοντας πως η επιχείρηση διαχρονικά επενδύει στην ποιότητα. «Το νο1 στην δουλειά μας είναι να είσαι τίμιος και να μπορείς να κοιτάξεις τον πελάτη στα μάτια. Το τίμιος, περικλείει τα πάντα. Πρώτη ποιότητα, τίμιο φαγητό και τίμιες τιμές».
Στο πλαίσιο αυτό, για την προστασία των πελατών από την πανδημία του κορωνοιού, στα “Νεώρια” τηρούνται με αυστηρότητα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Σε κάθε τραπέζι γίνεται τακτική απολύμανση (απολυμαίνονται μέχρι και οι κατάλογοι), υπάρχουν αντισηπτικά, το προσωπικό φοράει γάντια και μάσκες ενώ τα τραπέζια έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπει ο Νόμος.
«Ξεπεράσαμε την σκληρή οικονομική κρίση των μνημονίων, θα τα καταφέρουμε και τώρα» μας λέει ο κ. Ξυλούρης, αναφέροντας κάτι χαρακτηριστικό που του είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος υπήρξε σταθερός πελάτης του εστιατορίου. «Στην ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται. Πρέπει να το κατακτήσεις » αναφερόμενος στον δρόμο για την επιτυχία που περνά μέσα από την συνεχή προσπάθεια και την επένδυση στην ποιότητα. «Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους πελάτες που μας στηρίζουν τόσα χρόνια, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, στο ανώτατο όριο. Θέλουμε να αισθάνεται ο κόσμος που έρχεται ασφαλής. Το οφείλουμε στους Χανιώτες» κατέληξε ο κ. Ξυλούρης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ – “Ειρήνη”
«Είμαστε αισιόδοξοι»
«Oλα δείχνουν ότι η χρονιά αυτή θα είναι… ιδιαίτερη. Δεν χάνουμε όμως την αισιοδοξία μας ότι θα τα καταφέρουμε» δηλώνει ο κ. Γιάννης Κασιμάτης του εστιατορίου “Ειρήνη” στα Χωραφάκια Ακρωτηρίου. Μετά από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας οι επαγγελματίες προσπαθούν να μπουν σε ένα ρυθμό λειτουργίας προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες.
«Τηρούμε όλα τα μέτρα, έχουμε τις μάσκες, τα αντισηπτικά μας. Τα τραπέζια μας τα έχουμε τοποθετήσει έτσι ώστε να κρατιέται η απόσταση των 1,70 μ. από τραπέζι σε τραπέζι. Χρειάστηκε να βγάλουμε πολλά τραπέζια για να διατηρηθεί το όριο των αποστάσεων. Ο κόσμος φυσικά όλο αυτό το διάστημα μας ρωτούσε και ήθελε να επαναλειτουργήσουμε καταλάβαινε βέβαια ότι για όλους είναι δύσκολα. Μέχρι να μπούμε όλοι μας στους κανονικούς μας ρυθμούς απαιτείται κάποιο διάστημα γιατί για όλους μας ήταν πρωτόγνωρο αυτό που ζήσαμε» σημειώνει.
Ειδικά σε ότι αφορά τον τουρισμό ο κ. Κασιμάτης επισημαίνει πως «όταν η βασική μας πηγή εσόδων στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη είναι ο τουρισμός, από τη στιγμή που έχει πρόβλημα θα είναι κακό για όλους μας. Παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι γιατί και η Ελλάδα αλλά και η Κρήτη είναι χαμηλά σε ποσοστά κορωνοιού και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε ανταπόκριση από τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα μετά τον τουρισμό. Ο χειμώνα που έρχεται θα έχει μεγάλα θέματα για τις επιχειρήσεις που πρέπει να στηριχθούν ουσιαστικά. Πιστεύουμε και θέλουμε να πάνε όλα καλά, γιατί θα είναι προς το συμφέρον όλων μας…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ – “Τζάμπας”
«Τηρούμε τα προβλεπόμενα»
«Όλο αυτό το διάστημα που μείναμε κλειστή ο κόσμος μας αναζητούσε, μας ρωτούσε πότε θα ανοίξουμε, ανυπομονούσε να έλθει στο μαγαζί μας» μας λέει ο κ. Γιώργος Βασιλάκης ιδιοκτήτης της ταβέρνας “Τζάμπας” στην περιοχή του Κουμπέ.
Ο ίδιος διαπιστώνει ότι ο κόσμος είναι ακόμα «λίγο φοβισμένος παρότι η αλήθεια είναι πως του έλειψε η ταβέρνα, η παρέα, το κρασί, οι μεζέδες. Κρατάνε αποστάσεις, είναι προσεκτικοί. Βέβαια και εμείς τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα. Τζάμι στο ταμείο, αντισηπτικά, καθαριστικά, μάσκες ότι προβλέπει η νομοθεσία. Ελπίζουμε να πάμε καλά παρότι ακόμα είναι νωρίς. Το ζήτημα είναι να έχει ο κόσμος χρήματα, γιατί και το λάδι δεν πήγε καλά, μετά δύο μήνες ήμασταν όλοι στα σπίτια μας, τουρισμός δύσκολα θα υπάρξει, κόσμος αρκετός δεν δουλεύει επομένως δεν υπάρχουν τα χρήματα, τα μετρητά να κινηθεί η οικονομία αυτή είναι η αλήθεια».
ΑΦΟΙ ΚΑΣΑΠΑΚΗ – “Πυροφάνι”
«Ευελπιστούμε σε καλύτερες ημέρες»
«Δουλεύουμε πιο πολύ με ντόπιους σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Φυσικά υπό αυτές τις συνθήκες που άλλοι παίρνουν επιδόματα, άλλοι δεν ξέρουν αν θα δουλέψουν είναι δύσκολο να πεις πως θα πάει η χρονιά. Κάνουμε το σταυρό μας και προχωράμε…» μας λένε οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας “Πυροφάνι” στο Βλητέ της Σούδας.
Στο κατάστημα που είναι δίπλα στη θάλασσα υπάρχει ευρυχωρία και άνεση.
«Έχουμε πολύ μεγάλους χώρους και αυτό είναι στα “συν” μας γιατί είναι εύκολο για μας να κρατήσουμε τις αποστάσεις στα τραπέζια. Στα υπόλοιπα ότι προβλέπει η νομοθεσία το έχουμε, αντισηπτικά, μάσκες και είμαστε πάντα αυστηροί με την καθαριότητα» σημειώνουν οι επαγγελματίες. Το κατάστημα έχει ξεκινήσει ήδη να εργάζεται και διαπιστώνει πως «ο κόσμος είναι μουδιασμένος οικονομικά και ψυχολογικά κακά τα ψέματα. Χάσαμε το Πάσχα μετά από έναν πολύ κακό χειμώνα και θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να καλύψουμε τα πριν και τα μετά…το θεωρούμε δύσκολο αλλά παλεύουμε»