Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

“Έξυπνη” εφαρμογή πολιτικής προστασίας για τους κατοίκους της Κρήτης (video)

Οι χάρτες με τους χώρους καταφυγής, τα νοσοκομεία και τους σταθμούς πρώτων βοηθειών, τα μονοπάτια και τα φαράγγια και μαζί δελτία καιρού, παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο και τα χρήσιμα τηλέφωνα σε όλη την Κρήτη. Όλα αυτά στην έξυπνη εφαρμογή “Civil Crete – Τάλως” που δημιούργησε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων.

Μια εφαρμογή, σε ελληνικά και αγγλικά, εύχρηστη και πολύτιμη τόσο για τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες που διατίθεται δωρεάν μέσω του Google play.
«Πρόκειται για μια εφαρμογή- εργαλείο που πιστεύουμε ότι έρχεται να δώσει λύσεις σε θέματα ενημέρωσης αλλά και πρακτικά ζητήματα» μας αναφέρει ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας κ. Γιάννης Βερυκοκίδης, που είναι και ο εμπνευστής του “Civil Crete- Τάλως”. Έχοντας μια σημαντική εμπειρία – 15 ετών – σε θέματα πολιτικής προστασίας και έχοντας εργαστεί για τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών πάνω στους οποίους να αποτυπώνονται μονοπάτια, φαράγγια, καταφύγια, χώροι καταφυγής, κέντρα υγείας και νοσοκομεία ο κ. Βερυκοκίδης σκέφτονταν πως όλο αυτό το υλικό που είχε συγκεντρώσει θα μπορούσε να γίνει κτήμα του καθενός μέσα από μια έξυπνη εφαρμογή. Με τη συμβολή του απόφοιτου του τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και ειδικού στο software και στις συσκευές Android κ. Γιώργου Τσακαλάκη που εργάζεται με 8μηνη σύμβαση για την Π.Ε. Χανίων η ιδέα έγινε πράξη.
Ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας μας δείχνει ορισμένες από τις δυνατότητες της εφαρμογής. Με ένα υποθετικό σενάριο σεισμού, μας πηγαίνει στους χάρτες της κάθε περιφερειακής ενότητας. Το κινητό του χρήστη δίνει την ακριβή θέση του και τον καθοδηγεί για το ποια διαδρομή θα πρέπει να ακολουθήσει ώστε γρήγορα και με ασφάλεια να βρεθεί στον πλησιέστερο χώρο καταφυγής !

ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

«Ξεκινήσαμε από τους χώρους καταφυγής και στην πορεία προσθέσαμε και άλλα χρήσιμα πράγματα που βοηθάνε τον πολίτη στην καθημερινότητα του ώστε να είναι πιο ενημερωμένος. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το GPS για να εντοπίσει τη θέση σου και να σε κατευθύνει οπουδήποτε θέλεις, συνδέεται με τα link υπηρεσιών όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σου προσφέρει χρήσιμα τηλέφωνα όλων των δήμων, αστυνομικών, πυροσβεστικών υπηρεσιών, ΕΚΑΒ. Επίσης έχεις άμεση πρόσβαση στο 112! Με δύο click μπορείς να στείλεις το στίγμα σου, να τηλεφωνήσεις, να στείλεις μήνυμα ή email. Παράλληλα παρέχονται και πολλές πληροφορίες σε pdf (για πρώτες βοήθειες, πεζοπορίες στο βουνό κ.α.)» σημειώνει ο συνομιλητής μας, εξαίροντας τις προσπάθειες και τη δουλειά του συνεργάτη του Γιώργου Τσακαλάκη.
Η χρησιμότητα της εφαρμογής είναι δεδομένη και για τους επισκέπτες, καθώς είναι συχνά κάθε καλοκαίρι τα συμβάντα τουριστών που χάνονται σε ορεινές περιοχές ή δεν ξέρουν πως θα κινηθούν σε έκτακτες περιπτώσεις όπως πυρκαγιές, σεισμοί κτλπ. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις για έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, για πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές, για μια πυρκαγιά που εξελίσσεται σε μια περιοχή ή πρόβλεψη τσουνάμι κλπ. Επίσης πέρα από τους χάρτες μια σειρά από άλλες πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν και από χρήστες που βρίσκονται σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
«Η ιδέα της εφαρμογής ήταν του κ. Βερυκοκίδη, που ήθελε να αναπτύξει μια εφαρμογή για την πολιτική προστασία. Εγώ συνέβαλα με τις γνώσεις μου στο software και στα Android» επισημαίνει ο κ. Γιώργος Τσακαλάκης.
Τον ρωτάμε για τη πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισε στους 5 μήνες που εργάστηκε για να “στήσει” την εφαρμογή. «Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να καταφέρουμε να κάνουμε χρηστικούς και κατανοητούς τους ψηφιακούς χάρτες ώστε να πλοηγείται εύκολα ο καθένας. Πιστεύω ότι το καταφέραμε, καθώς η εφαρμογή είναι εύκολη και είναι μικρής χωρητικότητας. Δεν πιστεύω δεν υπάρχει κάτι ανάλογο που να σου δίνει τόσες πληροφορίες και τόσες λεπτομέρειες» απαντάει.
Επόμενος στόχος είναι η εφαρμογή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα iphone, λέει ο κ. Τσακαλάκης που αναμένει τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις ιδέες των πολιτών ώστε να προχωρήσει σε βελτιώσεις και εμπλουτισμό της.
Η εφαρμογή παρουσιάσθηκε και στο 4ο επιστημονικό Forum για τη μείωση της Διακινδύνευσης από καταστροφές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για το “κατέβασμα” της εφαρμογή μπείτε στο Google play και αναζητείστε civilcrete.

Και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης

Την ίδια στιγμή το τμήμα Πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Χανιών εργάζεται και μπορεί να θέσει σε λειτουργία ένα το «Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης φυσικών καταστροφών – Ταλως» που θα απευθύνεται πλέον στις υπηρεσίες. Με το σύστημα αυτό θα υπάρχει μια άμεση, πλήρη και σε πραγματικό χρόνο καταγραφή όλων των συμβάντων υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική, η αστυνομία, η ΔΕΗ, οι Δήμοι, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης, ο στρατός κα. ώστε κάθε υπηρεσία να είναι ενημερωμένη για το που διαπιστώνονται προβλήματα και πως τα αντιμετωπίζει η κάθε υπηρεσία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

  1. Όλα καλά. Το στήσιμο της πλατφόρμας φαίνεται έξυπνο και μελετημένο. Όταν όμως δεν λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία από φυσικά αιτία η άλλους παράγοντες το σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει; πάντως συγχαρητήρια για την έξυπνη ιδέα σας και την όλη προσπάθεια!!!

  2. Απλά θέλω να συγχαρώ με τη σειρά μου για το σπουδαίο εργαλείο που προσφέρουν σ’ όλη την Κρήτη.
    ΜΠΡΑΒΟ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!!! 👏 Εξαιρετική δουλειά

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα