«Οι δήµοι θα πρέπει να εκµεταλλευτούν τα εφόδια και τα εργαλεία που δίνουν χρηµατοδοτικά προγράµµατα, ώστε µέσω της τεχνολογίας να δώσουν πραγµατικές λύσεις σε πραγµατικά προβλήµατα» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης ∆ηµήτρης Παπαστεργίου.
Για τον σκοπό αυτό, τόνισε ο υπουργός, “τρέχουν” δύο προγράµµατα 320 εκατοµµυρίων ευρώ από το ταµείο Ανάκαµψης και το ΕΣΠΑ για τους δήµους.
Συνεπώς για να γίνει “έξυπνη” πόλη τα Χανιά πρέπει να µπορούν και να θέλουν.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα µας προσπαθεί να γίνει εξυπνότερη, παρότι σαν θεσµός δεν υπήρξε ποτέ “ηλίθιος” και ήταν πάντα χρήσιµος και δηµιουργικός.
Με την τεχνολογική εξέλιξη πια δεν είναι εύκολο να µπει το τζίνι πίσω στο λυχνάρι.
Στα Χανιά οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιµετώπισαν την εξυπνάδα της πόλης µε ένα υπερφίαλο τρόπο, πριν καν βάλει το διακύβευµα η κεντρική διοίκηση.
Ποτέ δεν θα µπορέσουµε να βάλουµε το βόδι πίσω από το κάρο.
Σύµφωνα µε τον υπουργό ∆ηµ. Παπαστεργίου: «Θα πρέπει να µπορέσουµε να χρησιµοποιήσουµε την τεχνολογία για να επαναφέρουµε ή για να επαναδοµήσουµε την εµπιστοσύνη ανάµεσα στους πολίτες και το κράτος µε ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Συνεπώς η “έξυπνη” πόλη είναι πρωτίστως ζήτηµα εµπιστοσύνης.
∆ιότι, αν κλονιστεί η εµπιστοσύνη, χάνονται όλα στα Χανιά.
Θα κάνω στο σηµείο αυτό µια ιστορική αναφορά.
Σε µια επιστολή του, ο διανοούµενος Γιόζεφ Ροτ στις 13 Ιουλίου 1934 έγραφε: «Βλέπω αυτό που εσείς δεν µπορείτε να δείτε, γιατί η εξυπνάδα σάς απαλλάσσει από το να δείτε».
Και είναι χρήσιµη αυτή η αναφορά, για να κατανοήσουµε και τον υπερβάλλοντα ζήλο των αιρετών και την ερασιτεχνική ανάλυση για τις ωφέλειες της τεχνολογίας.
Ο κ. υπουργός σε µια αποστροφή του λόγου του επισηµαίνει: «Το άλλο κοµµάτι είναι αυτό της ενέργειας, στο οποίο οι δήµοι οριζόντια µπορούν να κάνουν σπουδαία δουλειά, µε έξυπνα συστήµατα για τα κτήρια και τον οδοφωτισµό, αλλά ταυτοχρόνως µε έξυπνα συστήµατα εξισορρόπησης ενέργειας».
Ο υπουργός προτείνει.
Ελπίζω οι δήµοι να υιοθετήσουν τις προτάσεις του.