Γνωστό site διάψευσης ψευδών ειδήσεων αναγκάστηκε να γράψει για τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως και απεικονίζει ένα παπούτσι στο χώμα και δίπλα ένα κινητό που γράφει ΜΑΜΑ.
Όπως έγραψε ο συντάκτης, το στιγμιότυπο προέρχεται από ένα σκηνοθετημένο βίντεο που έχει γυριστεί σε μια γλάστρα και δεν προέρχεται από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ένας αναγνώστης με κριτική σκέψη, βέβαια, καταλαβαίνει εύκολα από την αρχή ότι δεν πρόκειται για αυθεντικό υλικό από τον τόπο της της τραγωδίας.
Είναι, όμως, και τόσα άλλα που περνούν στα γρήγορα, μας κατακλύζουν και κάνουν πολύ δύσκολη την επεξεργασία των δεδομένων, άρα τη σωστή μας ενημέρωση. Αυτό συνέβη για μια ακόμη φορά αυτές τις μέρες.
Ακούσαμε και είδαμε τόσα πολλά που στο τέλος δεν ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι. Από αυτούς που γράφουν ότι μέχρι και οι ντελιβεράδες έχουν GPS (υπεραπλουστεύοντας) μέχρι εκείνους που γράφουν πως θα ήταν εύκολο σε ένα μέσο που οι επιβάτες κινούνται ελεύθερα να γνωρίζει η εταιρεία ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο καθένας, μεσολαβεί μια μεγάλη απόσταση που λέγεται αξιοπιστία. Και αυτή μπορούν να την εγγυηθούν μόνο όσοι μιλούν μετά λόγου γνώσεως και όχι όσοι παίρνουν σβάρνα τα κανάλια και λένε άρες μάρες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι για ένα μείζον θέμα, όλοι εμείς είμαστε ελλιπώς ενημερωμένοι κι αυτό μας κάνει επιρρεπείς στην προπαγάνδα και ακόμα πιο ευάλωτους για το μέλλον.
*Η Ιωάννα Κωσταρέλλα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. στο Α.Π.Θ.