Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ευχές… για έργα στον Κερίτη

» Κάτοικοι πλημμυρόπληκτων περιοχών φοβούνται νέες καταστροφές

«Θέλουμε άμεσα οριοθέτηση και τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία» λένε οι παραγωγοί στις όχθες του Κερίτη στο τμήμα του από τα Δρακιανά μέχρι και την παλιά εθνική οδό! Οι βροχές των τελευταίων δύο μηνών έχουν “εξαφανίσει” χωράφια και καλλιέργειες, έχουν ξεπατώσει πορτοκαλιές και αβοκάντο θυμίζοντας την κατάσταση που επικράτησε τον Φεβρουάριο του 2019 με τις τεράστιες τότε καταστροφές.

Στο 29ο επεισόδιο “Ημερολόγιο Καραντίνας” αναπολούμε τα περυσινά Χριστούγεννα, σχολιάζουμε τα νέα δεδομένα που έφερε ο κορωνοιός στις φετινές γιορτές και ευχόμαστε τα επόμενα Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά με Υγεία και Προκοπή για όλο τον κόσμο. Χρόνια πολλά!

Με παραγωγούς επισκεπτόμαστε την περιοχή και περπατάμε μαζί τους κατά μήκος του ποταμιού. Βλέπουμε σε πολλά σημεία αγροτικές καλλιέργειες να εφάπτονται με το ποτάμι. «Είναι δυνατόν αυτές οι καλλιέργειες να είναι νόμιμες; Δεν έχουν μπει μέσα στο ποτάμι;» ρωτάμε τους παραγωγούς.
«Εμείς ζητάμε να προχωρήσει άμεσα η οριοθέτηση! Να μας πει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων που είναι υπεύθυνοι που είναι το ποτάμι και που οι ιδιωτικές εκτάσεις ώστε να ξέρουμε και εμείς που φτάνει η περιουσία μας » μας εξηγεί ο κ. Κυριάκος Λουρανδάκης που συνεχίζει «να γίνει η οριοθέτηση και να μας πουν ότι το ποτάμι πρέπει να έχει 10,20, 40, 70, 100 μέτρα πλάτος! Να το ξέρουμε! Το έχουμε ζητήσει σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε στην Περιφέρεια και η απάντηση τους είναι ότι γίνεται μια μελέτη, θα γίνει μια μελέτη, θα επικαιροποιήσουν μια παλιά μελέτη και ακόμα περιμένουμε!».
Στο ύψος του ναού του Αγ. Γεωργίου το ποτάμι έχει φτάσει σε διάφορα σημεία σε πλάτος μέχρι και 70 μέτρα. Μέσα σε αυτό έχουν σχηματιστεί νησίδες. «Τα αναχώματα που είχαν κάνει με τα μηχανήματα πιο πάνω τα παρέσυρε το ποτάμι και έχει δημιουργήσει νησίδες σε διάφορα σημεία του Κερίτη» μας επισημαίνει ο κ. Γιώργος Προγούλης.
Μας δείχνει μερικά χαρακτηριστικά σημεία μέσα στο ποτάμι. «Εμείς θέλουμε να ισιώσει ο ποταμός, να πάψει να κάνει αυτά τα “ζιγκ-ζαγκ” που έχουν ως αποτέλεσμα να παρασύρονται χωράφια και να μπουν συρματόσακοι στα επικίνδυνα σημεία. Προσωπικά είχα δώσει 2.500 ευρώ για να καθαρίσω το χωράφι μου και άλλα 10.000 για να το φυτέψω και πήγαν όλα χαμένα!» λέει ο κ. Προγούλης. Τον ρωτάμε αν οι καλλιέργειες αριστερά και δεξιά του ποταμιού είναι ιδιωτικές ή έχει γίνει καταπάτηση του ποταμιού. «Είμαι 62 ετών και πάντα θυμάμαι ότι η περιοχή εδώ είχε καλλιέργειες. Αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριοθέτηση του ποταμιού ο καθένας κάνει ότι θέλει»απαντάει.
Άλλοι παραγωγοί πάλι σημειώνουν πως όταν καθαρίστηκε το ποτάμι μετά τις πλημμύρες του 2019 είδαν τα μηχανήματα να κάνουν διαπλατύνσεις από τη μια πλευρά του ποταμού και όχι από την απέναντι.

ΜΕΤΑ ΤΟN Β.Ο.Α.Κ.
Συνεχίζουμε την πορεία μέχρι το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας- Πλατανιά. Μια νέα νησίδα έχει σχηματιστεί στο συγκεκριμένο σημείο. Προχωράμε βόρεια και περνάμε τη γέφυρα της Εθνικής οδού.
«Εδώ είχαμε 400 πορτοκαλιές! Έχουν μείνει 13 μετά την κακοκαιρία του 2019! Ας γίνει η οριοθέτηση και ας μου πουν μέχρι που τελειώνει ο ποταμός και που αρχίζει η περιουσία μου» μας τονίζει ο κ. Λουρανδάκης, που μας δείχνει ένα σημείο της πλαγιάς πάνω στην οποία είναι κατασκευασμένος ο κόμβος του Πλατανιά.
Την πλαγιά την “τρώει” σιγά -σιγά το ποτάμι που συνεχίζει και αυτές τις ημέρες να κατεβαίνει με ορμή. «Σε λίγο καιρό θα προκληθεί θέμα με τον κόμβο έτσι που παίρνει τα χώματα το ποτάμι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Βρείτε μου που είναι τα αντιπλημμυρικά που έχουν γίνει στη νέα εθνική οδό ; Το νερό δεν έχει διεξόδους προς άλλες κατευθύνσεις φεύγει όλο προς τα περβόλια και το ποτάμι για αυτό και έχουμε τόσες καταστροφές και στο τμήμα αυτό» καταλήγει ο συνομιλητής μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα