Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ευκαιρία ανάδειξης ενετικού προμαχώνα με την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς

Την ανάδειξή της -έστω την ύστατη στιγμή- αναμένει η Piattaforma, o ενετικός προμαχώνας που βρίσκεται μπροστά στη νότια είσοδο της Δημοτικής Αγοράς.

Και αυτό γιατί η αρχική μελέτη για την ανακατασκευή του νεότερου μνημείου δεν προέβλεπε εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και την ανάδειξη των σημαντικών οχυρώσεων πάνω στις οποίες “κάθεται” η Δημοτική Αγορά.
Η μελέτη που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο εκπονείται τώρα από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Θα ακολουθήσει η έγκριση της από το ΚΑΣ και η δημοπράτηση της ως ξεχωριστό έργο με στόχο να ξεκινήσει να υλοποιείται σε ένα χρόνο από σήμερα ώστε να “δουλεύεται” από κοινού με το έργο ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς και να μην χρειαστεί να παραπεμφθεί στο…μέλλον.

Μπροστά από την Aγορά σε βάθος όχι μεγαλύτερο των δύο μέτρων διασώζεται το κεντρικό τμήμα του προμαχώνα Piattaforma η ανάδειξη του οποίου είναι σημαντική στo πλαίσιo των εργασιών της ανακατασκευής της Δημoτικής Αγοράς.

Σε επικοινωνία των “Χ.ν.”, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου , μας επισήμανε πως η υπηρεσία της αναμένει την ολοκλήρωση της μελέτης για τον περιβάλλοντα χώρο τη Αγοράς. Σε αυτήν θα προβλέπεται η ανάδειξη τμήματος του Ενετικού προμαχώνα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από την πλατεία.

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Μιχάλης Καλογριδάκης στον οποίο θέσαμε το ερώτημα μας απάντησε πως στην αρχική μελέτη πριν από 15χρόνια « δεν είχε προβλεφθεί η ανάδειξη του τείχους, χωρίς να ξέρω το γιατί. Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την ολοκλήρωση της μελέτης για να περάσει από το ΚΑΣ (κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο) ώστε του χρόνου τέτοια εποχή να συμπέσουν οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο με τις εργασίες στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς».

Η μελέτη εκπονείται από το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων. «Η προσπάθεια των μελετητών μας είναι πρώτον η ανάδειξη του τείχους που αποτελεί και το βασικό στόχο. Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατεία στην Αγορά (που δεν υπήρχε καθώς διακόπτονταν η συνοχή της από σκαλάκια.). Σχεδιάζουμε να φύγουν οι σκάλες και να υπάρχει μια μικρή κλίση ώστε η πλατεία να είναι προσβάσιμη σε όλους. Επίσης στα πλαίσια της μελέτης προβλέπεται η ανάδειξη και της πλατείας Χορτατσών ώστε να μην είναι χώρος στάθμευσης (θα υπάρχουν χώροι φορτοεκφόρτωσης για τα προϊόντα) το ίδιο θα γίνει και στην πλατεία πίσω από το “Ψυγείο” ώστε να βγάζουν εκεί τα τραπεζάκια τους τους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα το δείξει ο νέος κανονισμός λειτουργίας που εκπονείται για τη δημοτική αγορά».
Σύμφωνα με τον κ. Καλογριδάκη από την Εφορία Αρχαιοτήτων υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για τον τρόπο ανάδειξης των τειχών που θα προβλέπει η μελέτη και το ζήτημα είναι η όλη διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα ώστε οι εργασίες να μπορούν να ξεκινήσουν σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ

Για την αξία της οχύρωσης στο νότιο τμήμα της Δημ. Αγοράς έχει τοποθετηθεί πολλές φορές ο πρώην προϊστάμενος της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης. Μέσα από συνεντεύξεις και κείμενα του στα “Χ.ν.” αλλά και πιο πρόσφατα στην έκδοση πολιτισμού “Έρεισμα” ο κ. Ανδριανάκης σημείωνε πως μετά την κατεδάφιση του βοηθητικού κτίσματος της λαχαναγοράς το 1989 από τον Δήμο Χανίων χωρίς την άδεια της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πήγαν να γίνουν εργασίες εκσκαφής για την κατασκευή συντριβανιού που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στον προμαχώνα. Η 13η Εφορία προχώρησε στη διακοπή των συγκεκριμένων εργασιών και προχώρησε στην ανάδειξη του δυτικού τμήματος της
Piattaforma. Σε επόμενη δοκιμαστική τομή διαπιστώθηκε ότι η νότια πτέρυγα της Αγοράς είναι θεμελιωμένη πάνω στο πάχος της τοιχοποιίας της ακμής του προμαχώνα.
O κ. Ανδριανάκης είχε επισημάνει τότε πως ενόψει των εργασιών αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς είναι αναγκαία «η ανάδειξη ολόκληρου του μεγάλου προμαχώνα με δυνατότητα επιλογής της έκτασης της επέμβασης». Ανάλογη ανάδειξη πρέπει να γίνει και με τα σωζόμενα αμέσως κάτω από την επιφάνεια της οδού Μουσούρων λείψανα την κατεδαφισμένης Porta Retimiotta .
«Οι επεμβάσεις αυτές είναι ίσως μεγάλες και απαιτούν σχεδιασμό, πολιτική βούληση, σημαντικές δαπάνες, μεσοπρόσθεσμες και μακροπρόσθεσμες ενέργειες και αλλαγές στην υποβαθμισμένη από άστοχες επεμβάσεις φυσιογνωμία της πόλης. Όμως η σταδιακή ανάκτηση του μνημειακού χαρακτήρα της πόλης των Χανίων με την ανάδειξη ενός μνημείου που σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Μ. Sanmichieli (μηχανικό, σχεδιαστή των ενετικών οχυρώσεων των Χανίων) είναι μια υπόθεση που θα συμβάλει εκτός των άλλων όσο τίποτα άλλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και στη σωστή ανάπτυξη στην κατεύθυνση που ήδη έχει δρομολογηθεί πολλές φορές με λανθασμένο τρόπο, όχι μόνο στο παρελθόν» αναφέρει ο κ. Ανδριανάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα