Κύριε διευθυντά,
είναι αλήθεια ότι σήμερα το κράτος μοιράζει αρκετά δισεκατομμύρια σε ανέργους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και δεν είναι βέβαιο αν ανακόψει την κρίση.
Σε πρόσφατό μου δημοσίευμα στην εφημερίδα σας με τίτλο: “Χωριά Ερημα χωρίς κατοίκους” είχα επισημάνει την κατάσταση που πραγματικά υπάρχει σε χιλιάδες χωριά και γειτονιές που κάποτε έσφυζαν από ζωή. Σήμερα να είναι έρημα με ελάχιστους γέροντες να μετριούνται στα δάκτυλά μας και σε αρκετές γειτονιές που ζούσαν από 20 έως 50 κάτοικοι, σήμερα να μην κατοικεί κανείς.
Σε όλα αυτά τα χωριά υπάρχουν κατοικίες κατάλληλες και μερικές με μικρές παρεμβάσεις μπορούν να τακτοποιηθούν. Οι περισσότερες είναι συνδεδεμένες με ΔΕΗ και δίκτυο ύδρευσης. Σε αυτά τα χωριά αρκετοί αγροί έχουν εγκαταλειφθεί. Αυτοί δε που καλλιεργούνται, οι περισσότεροι έχουν ενοικιασθεί ή παραχωρηθεί σε ξένους εργάτες και υπό τη μορφή εργολαβίας γίνεται η εκμετάλλευση.
Ήθελα με την παρούσα επιστολή μου να προτείνω στο κράτος, στην πολιτεία, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στους πατέρες του έθνους, τα παρακάτω:
Εάν λοιπόν το κράτος διαθέσει το 5% μόνο, έναντι του 95% που διαθέτει σήμερα για όλες τις κατηγορίες πολιτών, ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο, θα μπορέσει, δημιουργώντας και κίνητρα, να εγκαταστήσει
50.000 ανέργους που σήμερα πληρώνει το ταμείο ανεργίας, στα έρημα αυτά χωριά. Μέτρα όπως κάποιο ποσόν τουλάχιστον 5.000€ για πρώτα έξοδα εγκατάστασης, δωρεά για αγορά κατοικίας (αγροικία) μέχρι 10.000€, δωρεά για αγορά 5 στρεμμάτων αγρού, δωρεά για ηλεκτρική σύνδεση με ΔΕΗ ή σύνδεση με ύδρευση.
Εάν εγκατασταθούν 50.000 άνεργοι σε πρώτη φάση σε περίπου 1000 χωριά θα αναλογούν 50 σε κάθε χωριό και φυσικά και τα άτομα που θα ακολουθήσουν θα φθάνουν τα 70-80 άτομα. Το 1 δισεκατομμύριο είναι σταγόνες στον ωκεανό. Είναι όμως ικανό να δώσει ζωή σε αυτά τα χωριά.
Η επένδυση αυτή είναι σίγουρη γιατί αφορά στον πρωτογενή τομέα, τον τομέα παραγωγής της τροφής και σε εποχές λοιμών και πολέμων, έσωσε έθνη, λαούς.
Το ποσόν αυτό της επένδυσης, από οικονομικής πλευράς, λογιστικά, διαχρονικά το κράτος θα κερδίσει πολύ περισσότερα, έναντι αυτών που θα διαθέσει. Φυσικά το κράτος θα πρέπει να λάβει τα ανάλογα μέτρα και όρους δέσμευσης για αυτούς που θα θελήσουν να εγκατασταθούν σ’ αυτά τα χωριά. Ακόμα πρέπει να μεριμνήσει σ’ αυτούς που θα εγκατασταθούν να τους ενημερώσει, επιμορφώσει για γεωργικές καλλιέργειες, γιατί οι περισσότεροι δεν θα έχουν εμπειρία. Προς τούτο θα πρέπει να προσληφθούν γεωπόνοι για να ενημερώνουν και καθοδηγούν.
Τέλος ήθελα να επισημάνω ότι στα χωριά σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών, οπότε αυτοί που θα εγκατασταθούν θα έχουν συνεχή εργασία.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Δημήτρης Κωνσταντουδάκης