Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ευκαιρία και κίνδυνοι για τον Τύπο, από τις τεχνολογικές εξελίξεις

Ευκαιρία αλλά και κίνδυνο αποτελούν οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις για τον παραδοσιακό Τύπο, επισημαίνει ο διευθυντής του Media Lab και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Λέανδρος, μιλώντας στα “Χ.ν.” στο περιθώριο του προγράμματος Εργαστηρίων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) με ελληνικά Πανεπιστήμια, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”).
O κ. Λέανδρος μίλησε για «ένα ψηφιακό τεχνολογικό υπόδειγμα που αλλάζει ραγδαία» και πρόσθεσε ότι «το θέμα της ψηφιακής μετάβασης παίρνει σήμερα τη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης κάτι που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το περιεχόμενο».
«Μιλάμε για τη μορφή του metaverse, της εικονικής δηλαδή πραγματικότητας καθώς και τη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες των Blockchain και web 3.0. Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι μια ευκαιρία αλλά είναι κι ένας κίνδυνος», ανέφερε ο κ. Λέανδρος και εξήγησε: «Είναι ευκαιρία γιατί για παράδειγμα με το Blockchain θα μπορεί να θεραπευτεί σε κάποιο βαθμό το θέμα της εμπιστοσύνης, αφού θα προσφέρει μια διαφάνεια ως προς το περιεχόμενο που θα παράγεται. Είναι γνωστό ότι υπάρχει κλοπή περιεχομένου κι ότι οι πλατφόρμες παίρνουν το περιεχόμενο που άλλοι παράγουν και το προβάλλουν, κάτι που αποτελεί μια μεγάλη πληγή. Από την άλλη, ο ανταγωνισμός εντείνεται γιατί μπαίνουμε σε ένα πληροφοριακό πλαίσιο με νέες δυνατότητες και εμπειρίες κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους γιατί κάποιοι μπορεί να μείνουν πίσω».

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Ο κ. Λέανδρος έθιξε ακόμα την παράμετρο του αναγνωστικού κοινού και πως αυτό έχει αλλάξει ως προς τον τρόπο και τα μέσα που προσλαμβάνει την πληροφορία.
«Αυτό που παρατηρούμε διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, είναι ότι οι νέες γενιές αλλά και άτομα χαμηλού εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου αντιμετωπίζουν αρνητικά τα νέα, τις ειδήσεις. Υπάρχει δηλαδή μια κόπωση και μια απαισιοδοξία.
Τα βρίσκουν καταθλιπτικά. Αποστασιοποιούνται κι αυτό είναι πολύ αρνητικό για τη λειτουργία της κοινωνίας αλλά και των ίδιων των μέσων.
Πρέπει λοιπόν τα μέσα να κάνουν μια προσπάθεια να περάσουν το περιεχόμενο που έχουν με νέους τρόπους, ίσως πιο απλούς και κατανοητούς», είπε σχετικά ο κ. Λέανδρος.

ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Καταλήγοντας ο διευθυντής του Media Lab του Παντείου αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των περιφερειακών μέσων, μιας στήριξης που θα βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια και θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ζοφερή. Υπάρχουν οι προκλήσεις της οικονομικής κρίσης.
Έχεις αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες διατροφής ή ενέργειας, ενώ οι επιχειρήσεις υποφέρουν από εξαιρετικά υψηλή φορολογία. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα πλαίσιο ενίσχυσης των μέσων και ιδιαίτερα των τοπικών αλλά όχι με κομματικά κριτήρια και με μια λογική πελατειακών σχέσεων.
Μια στήριξη που θα στοχεύει στην ενίσχυση της αναγνωστικής συμπεριφοράς, την εκπαίδευση αλλά και τη μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ. Είναι θέμα δημοκρατίας, πολιτισμού και περιφερειακής ανάπτυξης να γίνει αυτό. Αν τα τοπικά μέσα δεν επιβιώσουν και δεν παίξουν έναν θετικό ρόλο τότε θα πάμε σε μια κοινωνία μεγαλύτερων ανισοτήτων, δυσαρέσκειας και συγκρούσεων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα