…Στις ηρωϊκές και φωτεινές εκκλησιαστικές μορφές, των επαρχιών μας, οι οποίες οραματίστηκαν, εμπνεύστηκαν και πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα της Μεγαλονήσου Κρήτης, κατά οτν 19ο αιώνα .
Τρίτη σελίδα, ως έχει το Εορτολόγιον 2021 της Ιεράς Μητρόπολής μας, Κισ. και Σελίνου.
Κι όσο μικρό το “δέμας”, είναι τούτο το ευγενικό πόνημα στα χέρια μας, τόσο μεγάλη είναι η λάμψη κι η γνώση που απολύει, στην ψυχή, κυρίως, αλλά, και στην Κρητική μας Συνείδηση!
Με κείμενο της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα των άξιων λειτουργών του Υψίστου των μαρτυρησάντων Ιεραρχών της μεγαλονήσου Κρήτης… Ητοι, των Μητροπολίτων Γερασίμου και Επισκόπων Κνωσσού Νεοφύτου Χερρονήσου Ιωακείμ, Λάμπης Ιεροθέου, Σητείας Ζαχαρίου, Πέτρας Ιωακείμ, Ρεθύμνης Γερασίμου, Κυδωνίας Καλλινίκου, Κισάμου Μελχισεδεκ, και Διοπόλεως Καλλινίκου και των μετ’ αυτών μαρτυρήσαντων κληρικών και λαϊκών.
Τώρα, για το διακόσια χρόνια της παλιγγενεσίας, σε κείμενο εμπνευσμένο εξ’ άλλου, ο Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ξεκινά με εξαιρετικό ένθετο τις σκέψεις του θρυλικού πυρπολίτη του 21’ Κων/νου Κανάρη!
«…Μία δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία, πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο.
Μία δύναμις μου έδωσε το θάρρος, δια να φθάσω με το πυρπολικό μου στην τουρκική ναυαρχίδα…
…Εκαμα τον Σταυρό μου και πήδηξα στην βάρκα. Οι φλόγες μεταδόθηκαν στην Ναυαρχίδα, που τινάχθηκε στον αέρα και παρέσυρε στον θάνατο χιλιάδες Τούρκους…».
Ο παππούς της Κρήτης, Ειρηναίος Γαλανάκης, αοίδιμος από χρόνια, μιλεί στο βιβλίο του “Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη” και αφιερώνει την συγκίνηση και το Σέβας του, στον Εθνομάρτυρα, Μελχισεδέκ Δεσποτάκη, (εξ Ηρακλείου), κι είναι γνωστά τα Αγιασμένα καθέκαστα της θυσίας του φωτισμένου Ιεράρχη! Απόσπασμα των οποίων, έχει ληφτεί για την έκδοση.
Τέλος, ο σπουδαίος φιλόλογος κύριος Γεώργιος Λουπάσης, καταθέτει στο εισαγωγικό του Σημείωμα, σελίδες 27-33.
Η Ορθόδοξος Εκκλησία κατά την μακραίωνη πορεία της συνδέθηκε αρρηκτά με τον Ελληνισμό αντλώντας αλλά και ανταποδίδοντας καρτερία και δύναμη.
…Το Θρησκευτικό και το Εθνικό Ημερολόγιο, κοσμεί νέφος μαρτύρων, η μνήμη των οποίων, πλήν του θαυμασμού, ανακινεί αενάως την συναίσθηση του χρέους”.
…Eκτός αυτών των ωραίων κειμένων, στο βιβλιαράκι αναφέρονται ακόμη… Λόγος θεολογικός και βέβαια, όλες οι δράσεις της Μητρόπολης σε τοπίο Ανθρωπισμού…
Το Αννουσάκειο οπωσδήποτε, το Ωδείο, τα Μαθήματα. Προγράμματα Πολιτισμού, και άλλα πολλά, καθώς και το βιβλιοπωλείο “Εσπέρια”, με υπεύθυνο τον Μανώλη Μποτωνάκη. Εκεί θα το βρει το φετινό “πλήρες” αλμανάκι ο ενδιαφερόμενος όπως και πλήθος άλλο ποιοτικών εκδόσεων. Μανώλη μου σ’ ευχαριστώ για το δώρο σου, για τα δώρα σου δηλαδή, και το μεγάλο, πολυτελές συλλεκτικό.
Καλή χρονιά.