Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ευλογία των καρπών της γής στη Ροτόντα

Σε έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, τον Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, γνωστό ως Ροτόντα Επισκοπής (6ος αι.), έδρα του αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Μελχισεδέκ Επισκόπου Κισάμου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος της Ιεράς Παρακλήσεως, στο τέλος της οποίας τέλεσε την καθιερωμένη ευλογία των καρπών της γής.

Οι Ενορίες της Ανατολικής Περιφέρειας Κισσάμου, με μέριμνα και ευθύνη του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννη Γουμενάκη, και άνθρωποι του τόπου προσέφεραν φρούτα, οπωρικά και καρπούς της γης προς ευλογία. Στον σύντομο λόγο του ο χοροστατών Ιεράρχης ανέλυσε έναν λόγο από τα «Ασκητικά» του αββά Ισαάκ του Σύρου: «… ο άνθρωπος που δεν έχει ελπίδα εγκαταλείπει τους καθαρούς λογισμούς, και θάβει την καρδιά του στη γη. Όταν όμως ελπίζει αφήνεται αδιάλειπτα στη μέθη και τον πόθο της ελπίδας, λησμονεί τα γήινα και καθαρίζει την καρδιά του, που τότε περιπλανάται στις επουράνιες μονές. Γιατί η καρδιά καθαρίζεται εύκολα όταν έχει προσδοκία», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου.
Του Εσπερινού της εορτής της Μεταμορφώσεως χοροστάτησε εις το ομώνυμο παρεκκλήσιο του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Νεότητας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κατά τη Θεία Λειτουργία ιερούργησε εις τον εορτάζοντα κεντρικό Ι. Ναό της Ενορίας Βουκολιών, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, τηρουμένων των μέτρων της περιόδου.
Εξάλλου, επειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες του Δήμου Πλατανιά και προσωπικά του Δήμαρχου κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κας Παπαδοπούλου Ελένης, τοποθετήθηκε εποχιακός υπάλληλος της αρχαιολογίας στον Ι.Ν. Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα), το προηγούμενο διάστημα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό Δ.Τ. του Δήμου Πλατανιά.
Ο χώρος θα παραμένει επισκέψιμος καθημερινά από τις 8 π.μ., έως και τις 3 μ.μ., από Δευτέρα έως και Κυριακή, (εκτός Τρίτης) για τους επόμενους μήνες.
Ο ιδιόμορφος παλαιοχριστιανικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου- βαπτιστήριο του 6ου αιώνα μ.χ., είναι κτισμένος σε επικλινές έδαφος έξω από τον οικισμό Κάτω Επισκοπή Κισσάμου του Δήμου Πλατανιά.
Πρόκειται για περίκεντρο, ορθογώνιο κτίσμα, που αναπτύσσεται γύρω από μεγάλο, βαθμιδωτό εξωτερικά και μαστοειδή εσωτερικά τρούλο.
Ο ναός έχει ψηφιδωτά δάπεδα με διάκοσμο από φολίδες, κληματίδες, κισσόφυλλα, ψάρια και πλαίσιο από τεμνόμενα ημικύκλια, που μπορούν να χρονολογηθούν στο β’ μισό του 6ου αιώνα, εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκε ολόκληρο το συγκρότημα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο τοιχογραφικός διάκοσμος που διασώζεται αποσπασματικά σε τέσσερα, ή πέντε στρώματα. Ο αρχικός διάκοσμος με την παράσταση της Ανάληψης και Αγίων σε στηθάρια στον Τρούλο, του Ευαγγελιστή Ματθαίου στο νάρθηκα, του Αγίου Γεωργίου με αφιερωτή στο Νότιο παστοφόριο και αρχαγγέλου στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του Ιερού, χρονολογούνται κατά τον 7ο αιώνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα