Και ενώ η ηµεροµηνία διεξαγωγής των Eυρωεκλογών πλησιάζει, ολοένα και πιο κοντά βρίσκεται και ο µεγάλος κίνδυνος που σχετίζεται µε την αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής – λαϊκίστικης δεξιάς, µε ότι αυτό συνεπάγεται για την εναποµείνουσα δηµοκρατία.
Και όλα αυτά την στιγµή που η Ρωσία κάνει το κάθε τι για να τορπιλίσει το ευρωπαϊκό δηµοκρατικό ιδεώδες, ενισχύοντας παράλληλα όλες εκείνες τις ακροδεξιές – και όχι µόνο – φωνές που µπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τριγµούς στο ευρωπαϊκό οικοδόµηµα και κεκτηµένο.
∆εν είναι τυχαίο που και την χώρα µας οι αντι-ευρωπαϊκές φωνές ολοένα και πληθαίνουν και το πρόβληµα γίνεται ακόµη πιο σοβαρό από την στιγµή που δεν υπάρχει από τα υποτιθέµενα κόµµατα του «δηµοκρατικού τόξου» καµία ουσιαστική αντίδραση. Τουναντίον από µερίδα της αριστεράς εκφράζεται τρόπον τινά και µια συνολική απέχθεια για την Ευρώπη.
Η κατάσταση λοιπόν είναι κρίσιµη και οι λίγες ηµέρες που αποµένουν θα πρέπει να κάνουν τον καθένα να σκεφθεί τις ευθύνες που του αναλογούν για αυτή την επικείµενη ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη που αν πραγµατικά συµβεί, θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω τον κόσµο. Προς τέρψιν φυσικά των αυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Ας δούµε όµως περίπου ποια είναι η κατάσταση και από που προέρχεται ο κίνδυνος από ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωµα – ανάλυση στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που δηµοσιεύθηκε και στο Αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΑPA).
Όπως αναφέρεται λοιπόν, µεταξύ άλλων στο εν λόγω αφιέρωµα, η ακροδεξιά και οι δεξιοί λαϊκιστές βρίσκονται σε άνοδο ενόψει των ευρωεκλογών. Τα ακροδεξιά κόµµατα προηγούνται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία, µε τους ακροδεξιούς να υποστηρίζουν τις αντιδράσεις των λαϊκών κοµµάτων.
Ένα µήνα λοιπόν πριν από τις ευρωεκλογές, και το ακροδεξιό γερµανικό AfD ισοβαθµεί µε τους Πράσινους στη δεύτερη θέση στις γερµανικές δηµοσκοπήσεις:
Τουτέστιν, αναµένεται µια σαφής µετατόπιση προς τα δεξιά σε όλη την Ευρώπη όταν καταµετρηθούν οι ψήφοι στις 9 Ιουνίου. Η ισορροπία δυνάµεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι λοιπόν πολύ πιθανό να αλλάξει.
Οι τρέχουσες δηµοσκοπήσεις προβλέπουν σηµαντικά κέρδη για την οµάδα «Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία (ID)». Στα µέλη της περιλαµβάνονται το FPÖ, το γερµανικό AfD και το κόµµα Rassemblement National (RN) της Λεπέν από τη Γαλλία.
Σύµφωνα µε αναλύσεις της πλατφόρµας «Europe Elects», η οποία διεξάγει δηµοσκοπήσεις από τις 27 χώρες της ΕΕ, η οµάδα ID θα µπορούσε να αυξηθεί από τους 59 που είναι σήµερα σε 83 ευρωβουλευτές.
Η δεύτερη δεξιά οµάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η Οµάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθµιστών (ECR), η οποία σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις µπορεί να αναµένει 84 έδρες – αύξηση κατά 16 ευρωβουλευτές.
Η οµάδα «ECR» περιλαµβάνει το ακροδεξιό ισπανικό κόµµα «Vox», το κόµµα της ακροδεξιάς επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι και το εθνικιστικό κόµµα «PiS» από την Πολωνία.
Το ID και το EKR βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο µε τους Φιλελεύθερους στις δηµοσκοπήσεις. Μετά τις ευρωεκλογές, θα µπορούσαν να γίνουν η τρίτη και η τέταρτη ισχυρότερη δύναµη στο Κοινοβούλιο, πίσω από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (ΕΛΚ) υπό την ηγεσία του CDU και του CSU και τους Σοσιαλδηµοκράτες.
Το γεγονός ότι ένας υπάλληλος του επικεφαλής υποψηφίου του AfD Maximilian Krah ερευνάται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και ο δεύτερος υποψήφιος Petr Bystron είναι ύποπτος για αποδοχή χρηµάτων από τη Ρωσία, είναι απίθανο να αλλάξει πολλά.
«Το AfD ευδοκιµεί µε µια καταστροφικά επικριτική στάση απέναντι στη φιλελεύθερη και πλουραλιστική δηµοκρατία της Ευρώπης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση. Είναι εποµένως λογικό ότι το εν λόγω κόµµα είναι ο φυσικός σύµµαχος των αντιδηµοκρατικών καθεστώτων της Κίνας και της Ρωσίας», εξηγεί ο ερευνητής του δεξιού λαϊκισµού Philipp Rhein από το Πανεπιστήµιο του Κάσελ.
Ο ίδιος βλέπει τη βάση των συµπαθούντων το AfD στο 15 έως λίγο πάνω από το 20%.
Παρά τα αναµενόµενα κέρδη, το ID και το ECR απέχουν ακόµη πολύ από την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά την τρέχουσα νοµοθετική περίοδο, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ έχουν ήδη ψηφίσει µε τις ακροδεξιές οµάδες σε αρκετές περιπτώσεις, για παράδειγµα κατά αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισµών και κανονισµών για τις µεταφορές.
Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία µε την οµάδα AfD – ID σε περίπτωση επανεκλογής της – αλλά όχι µε τους ευρωβουλευτές του ECR.
Το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν είναι πιθανό να παραµείνει η µεγαλύτερη οµάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέχρι στιγµής, ωστόσο, είναι δυνατή η πλειοψηφία των Σοσιαλδηµοκρατών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της Αριστεράς, η οποία έχει επικρατήσει, µεταξύ άλλων, στην πράξη της ΕΕ για την αλυσίδα εφοδιασµού και την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης για τα αυτοκίνητα.
«Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποφασίζεται µε οριακή πλειοψηφία έναντι της µεγαλύτερης κοινοβουλευτικής οµάδας», επέκρινε ο Ντάνιελ Κάσπαρι (CDU), πρόεδρος των Γερµανών ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, σύµφωνα µε ανάλυση του Ινστιτούτου «Ζακ Ντελόρ» που εδρεύει στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι νόµοι ψηφίστηκαν από συνασπισµό του ΕΛΚ, των Σοσιαλδηµοκρατών και των Φιλελευθέρων. Σύµφωνα µε τους ερευνητές, αυτό είναι απίθανο να αλλάξει ριζικά.
Ωστόσο, οι πλειοψηφίες για περισσότερη προστασία του κλίµατος ή ειδικότερα για κοινωνικά ζητήµατα θα µπορούσαν να είναι «πολύ πιο δύσκολο να οργανωθούν» µετά τις εκλογές, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων, ο Terry Reintke από τη Γερµανία.
Να σηµειώσω εδώ κλείνοντας ότι η Deutsche Welle σε πρόσφατο σχετικό άρθρο είχε επισηµάνει στην επικείµενη άνοδο της ακροδεξιάς. Συγκεκριµένα υπογράµµιζε ότι τα δεξιά λαϊκίστικα και τα ακροδεξιά κόµµατα αναµένεται να ενισχυθούν, ωστόσο θεωρείται απίθανο να συνασπιστούν σε ενιαίο µέτωπο.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο δηµοσίευµα, σύµφωνα µε το “Politico” οι δύο δεξιές λαϊκίστικες και ακροδεξιές οµάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενδέχεται να λάβουν περισσότερες έδρες.
Οι «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθµιστές» (ECR) αναµένεται να λάβουν 76 έδρες ενώ το πιο ακραίο κόµµα «Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία» (ID), στο οποίο ανήκει και το AfD, εκτιµάται πως θα εκλέξει 84 από τους 720 βουλευτές.
Έτσι τα δύο κόµµατα, τονίζεται ότι θα ενισχυθούν συγκριτικά µε τις προηγούµενες εκλογές, τη στιγµή που οι 2 µεγάλες παρατάξεις, οι Χριστιανοδηµοκράτες και οι Σοσιαλδηµοκράτες θα παραµείνουν πάνω-κάτω στις ίδιες έδρες.
Οι Αριστεροί, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι εκτιµάται πως θα είναι οι χαµένοι των εκλογών.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα 27 κράτη – µέλη από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου – σε µεγάλο βαθµό µέσω εθνικών λιστών. Τα µεγάλα κόµµατα έχουν προτείνει επικεφαλής υποψηφίους σε όλη την ΕΕ για να καταστήσουν σαφέστερο στους ψηφοφόρους ποιον ψηφίζουν.
Ωστόσο, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές είναι συνήθως χαµηλή- το 2019 ήταν περίπου 51%.