Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ευρωπαϊκές συζητήσεις: Ο Επαρχιακός Τύπος στο Ευρωκοινοβούλιο

■ Νικόλας Φαραντούρης και Σάκης Αρναούτογλου συνοµιλούν µε τον “Χρόνο” Κοζάνης, τo “Trikala Voice” και τα “Χανιώτικα νέα”

 

Επεισόδιο δεύτερο στον νέο κύκλο συζητήσεων-συνεντεύξεων για την Ευρώπη που ξεκίνησε ταυτόχρονα µε την νέα περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου σε σύµπραξη τριών περιφερειακών µέσων ενηµέρωσης. Η εφηµερίδα “Ο Χρόνος”  της Κοζάνης, η εφηµερίδα “Χανιώτικα Νέα”  και το “Trikala Voice” ενώνουν τις δυνάµεις τους και φέρνουν στο προσκήνιο σηµαντικά θέµατα που απασχολούν την Ευρώπη και έχουν άµεσο αντίκτυπο στη χώρα µας και δη στην ελληνική περιφέρεια.

Στο δεύτερο επεισόδιο, οι Σωκράτης Μουτίδης (Χρόνος)  Βασίλης Αλεξίου (Trikala Voice) και Παρασκευάς Περάκης (Χ.ν.), συνοµιλούν µε τους ευρωβουλευτές Νικόλα Φαραντούρη (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία) και Σάκη Αρναούτογλου (ΠΑΣΟΚ-Κίνηµα Αλλαγής) για την έκθεση Ντράγκι, τον πρωτογενή τοµέα και την κλιµατική αλλαγή και την άνοδο των ακραίων φωνών.

Βασίλης Αλεξίου: Ξεκινώ µε την έκθεση Ντράγκι. Είναι αυτή το ευαγγέλιο µε το οποίο θα πρέπει να πορευτούµε;

Νικόλας Φαραντούρης: Είναι ένα πολυσέλιδο κείµενο µε πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές. Ευαγγέλιο δεν είναι. Η αρχιτεκτονική του µε βρίσκει σύµφωνο. Υπάρχουν, όµως, και πολλά σηµεία µε τα οποία διαφωνούµε. Η ανταγωνιστικότητα είναι το µέσο, αλλά ο σκοπός είναι η ευηµερία. Έχω την αίσθηση ότι εστιάζει στα οικονοµικά µεγέθη και παραβλέπει ζητήµατα συνοχής. ∆εύτερον, ευαγγελίζεται 800 δις ευρώ που µε κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθούν από τον ευρωπαϊκό κορβανά. Αυτά τα χρήµατα αν είναι να λείψουν από την Πολιτική της Συνοχής, αυτό σηµαίνει ότι  θα κόψουν το κλαδί στο οποίο στηριζόµαστε. Η ΕΕ έχει ανάγκη από σύσφιξη των σχέσεων και έχει ανάγκη από περισσότερη κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν περιφέρειες, όπως η ∆υτική Μακεδονία και η Ήπειρος, που υπολείπονται κατά πολύ. Θα µε βρει σύµφωνο στα θέµατα που αφορούν στην οµοσπονδοποίηση της Ευρώπης. Ναι στις κοινές πολιτικές και στη σύσφιξη των σχέσεων µεταξύ των κρατών µελών και στην ανταγωνιστικότητα. Από πού θα βρεθούν, ωστόσο, τα λεφτά; Αν είναι να περικοπούν από την κοινωνική συνοχή, λυπούµαι αλλά δεν θα είναι για το καλό της Ευρώπης.

Σάκης Αρναούτογλου: Σηµειώνω κάποια σηµεία που συγκέντρωσα.  Ανάγκη εκσυγχρονισµού, επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην καινοτοµία µε έµφαση στη διασύνδεση πανεπιστηµίων µε την αγορά εργασίας και δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναµικού. Η χώρα µας χωλαίνει σε αυτό. Τεχνολογία και τεχνητή νοηµοσύνη είναι, επίσης, ένα θέµα που απασχολεί και θα µπορούσε να υιοθετηθεί. Η έκθεση έχει ως προτεραιότητα τη συνοχή, αλλά δίνει έµφαση στην οικονοµική συνοχή, αλλά και τη στήριξη των πιο αδύναµων οικονοµιών. Είναι ο τρόπος που η Ευρώπη  µπορεί να µειώσει αυτό το χάσµα. ∆εν έχει γίνει, ωστόσο, σοβαρή προσπάθεια σύγκλισης των περιφερειών.

Παρασκευάς Περάκης: Σε αυτή τη συζήτηση που ανοίγει η έκθεση Ντράγκι δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα ο πρωτογενής τοµέας. Το ερώτηµα είναι, µένει πίσω; Θα ζήσουµε το τέλος; Να στραφούµε σε άλλες µορφές παραγωγής;

Νικόλας Φαραντούρης: Ο πρωτογενής τοµέας υπήρξε µια από τις βασικές πολιτικές της ΕΕ, ο λόγος ύπαρξης των ιδρυτικών µελών της ΕΟΚ. Ο πρωτογενής τοµέας βάλλεται πανταχόθεν. Από το εσωτερικό, λόγω της αύξησης του κόστους. Ζητάµε να παραµείνουν οι επιδοτήσεις, αλλά και να κάνουµε γεωργία και κτηνοτροφία hi tech. Υπάρχει ένα σηµαντικό µειονέκτηµα για τους Ευρωπαίους παραγωγούς σε σχέση µε τρίτες χώρες, λόγω της Πράσινης Συµφωνίας. Αυτό δεν µπορεί να οδηγεί σε ανταγωνιστικό µειονέκτηµα τους αγρότες µας. Χώρες µε ανύπαρκτες διαδικασίες εισάγουν προϊόντα στην Ευρώπη και δηµιουργούν πρόβληµα στα εντόπια. Χρειάζεται να υπάρξει πρόνοια για προστατευτικά µέτρα εδώ και τώρα, τόσο για την περιβαλλοντική διάσταση, όσο και για την ποιότητα των αγαθών. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να υπάρχει και να είναι στιβαρή. ∆εν αφορά µόνο τις επιδοτήσεις, αλλά ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα που είναι η ψηφιοποίηση και εκπαίδευση για να προσαρµοστεί ο αγρότης και να πάρει µια κατεύθυνση.

Σάκης Αρναούτογλου: Η κλιµατική αλλαγή που επηρεάζει τον πρωτογενή τοµέα είναι εδώ, αλλά µπορεί να αποτελέσει και µια ευκαιρία. Κλιµατική αλλαγή δεν σηµαίνει ότι θα πάµε σε ακραία φαινόµενα. Η ζέστη καταλαµβάνει ένα µεγαλύτερο µέρος του πλανήτη. Μπορεί να πάµε σε παρατεταµένες βροχοπτώσεις και αλλαγή των φαινοµένων. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στο σχεδιασµό των δράσεων για τον πρωτογενή τοµέα.

Σωκράτης Μουτίδης: Η Ευρώπη που ζητάµε να είναι σε κρίση. Ενισχύονται οι φωνές του ευρωσκεπτικισµού. Τι κάνουµε σε σχέση µε αυτά τα φαινόµενα;

Φαραντούρης: Κρίση υπάρχει παντού και πάντα. Και στις ΗΠΑ συµβαίνει το ίδιο. Στην Ευρώπη υπάρχει και η δηµογραφική κρίση. Άρα λοιπόν θα πρέπει να τα αντιµετωπίσουµε. Εντοπίζονται, επίσης, τάσεις αναδίπλωσης που µας γυρίζουν στον Μεσοπόλεµο. Απαιτείται να µιλήσουµε στον κόσµο όχι µε λόγια αλλά µε έργα. Να ληφθούν αποφάσεις και πολιτικές για την µείωση των ανισοτήτων. Όσο υπάρχουν θύλακες φτώχειας και ανέχειας, τόσο πιο πολύ το εύπεπτο αλλά τοξικό µήνυµα της ακροδεξιάς θα φωλιάζει. Να δώσουµε έµφαση στην αντιµετώπιση αυτών των καταστάσεων που αποτελούν το λίπασµα της ακροδεξιάς. Αν θέλουµε Ευρώπη της ευηµερίας, τότε θα πρέπει να γυρίσουµε στα βασικά δηλαδή δικαιώµατα και σεβασµός του διαφορετικού. Προτείνουµε λύσεις που θα είναι και ρεαλιστικές και θα βοηθήσουν µια θνήσκουσα δηµογραφικά Ευρώπη.

Σάκης Αρναούτογλου: Όταν ακούτε ακροδεξιές φωνές, να ακούσετε αν υπάρχουν προτάσεις. Από αυτά τα κόµµατα δεν θα ακούσετε µια πρόταση, µια λύση. Έχουµε προκλήσεις σηµαντικότατες µπροστά µας, όπως η Τεχνητή Νοηµοσύνη. Η ανθρωπότητα θα αλλάξει ριζικά και θα πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη όλα τα παραπάνω θέµατα, αλλά αυτό σίγουρα θα πρέπει να γίνει στη βάση της οµοφωνία των κρατών µελών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα