Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ευρωπαϊκή Γαστρονοµική Περιφέρεια 2026 η Κρήτη! – Τελική ευθεία για την ανακήρυξη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ανακήρυξης της Κρήτης ως ”Ευρωπαϊκή Γαστρονοµική Περιφέρεια 2026” από το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Γαστρονοµίας, Πολιτισµού, Τεχνών και Τουρισµού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism – IGCAT).

Αυτές τις µέρες βρίσκεται στην Κρήτη η Επιτροπή Αξιολόγησης της υποψηφιότητας που αποτελείται από εξειδικευµένους συνεργάτες του Ινστιτούτου (IGCAT), έχει ήδη συνοµιλίες και επαφές στο νησί µε εκπροσώπους φορέων οι οποίοι συµµετέχουν ή πρόκειται να ενταχθούν στην πρωτοβουλία.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν δηλώσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, την Παρασκευή στις 12 το µεσηµέρι.
Θα µιλήσουν τα µέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου (IGCAT), ο Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός», του φορέα που συντονίζει την πρωτοβουλία και ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Ακολουθεί εκδήλωση παρουσίασης του περιεχοµένου της υποψηφιότητας η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα «ΜΙΝΩΣ» του ξενοδοχείου «Ατλαντίς» (12:30-14:00). Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί το περιεχόµενο της υποψηφιότητας «Κρήτη Ευρωπαϊκή Γαστρονοµική Περιφέρεια 2026» και 30 περίπου νέοι τοπικοί φορείς θα υπογράψουν σύµφωνο για την ένταξή τους στην πρωτοβουλία.
Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, της Επιτροπής Αξιολόγησης, των εκπροσώπων του IGCAT και των τοπικών φορέων που αποτελούν την «Επιτροπή Εν-διαφεροµένων Μερών της Περιφέρειας Κρήτης».

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ∆ΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρόταση ένταξης και ανακήρυξης της Κρήτης ως «Ευρωπαϊκή Γαστρονοµική Περιφέρεια 2026», που ξεκίνησε µε πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ σε συνεργασία και µε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στοχεύει στη δηµιουργία ενός σταθερού συστήµατος συνεργασιών µεταξύ τοπικών αρχών, πανεπιστηµίων, ερευνητικών ιδρυµάτων, επιχειρήσεων, και της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να συνενώσει αυτούς τους φορείς σε ένα οργανωµένο σύνολο-σύστηµα για την προώθηση του Κρητικού ∆ιατροφικού Πολιτισµού.
Η συµµετοχή σε αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία θα αυξήσει την προβολή της κρητικής γαστρονοµίας συνδέοντάς την µε τον τουρισµό, την παραγωγή, την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισµό, διαδραµατίζοντας κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση ανθεκτικότητας και βιώσιµης ανάπτυξης της τοπικής οικονοµίας, παράλληλα µε την επίτευξη κοινωνικής ζωτικότητας και συνοχής.
Η πρωτοβουλία ενσωµατώνει σύγχρονες αντιλήψεις για υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον και την υγεία και προτείνει στη ∆ιεθνή κοινότητα την «Κρητική ∆ιατροφή», ως ένα ολιστικό µοντέλο αντιµετώπισης σύγχρονων προκλήσεων.
Η συνεργασία µε το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Γαστρονοµίας και άλλες Γαστρονοµικές Περιφέρειες της Ευρώπης και του Κόσµου είναι κρίσιµη για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, η οποία στοχεύει να αναδείξει την κρητική ταυτότητα µέσα από την πολιτιστική κληρονοµιά, τα προϊόντα και τις σχετικές πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει µε οργανωµένο τρόπο όλες τις µέχρι σήµερα προσπάθειες των φορέων της Κρήτης.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και έξι ακόµα φορείς έχουν υπογράψει το «Πρωτόκολλο Συµφώνου Συνεργασίας» µε τον IGCAT, αποτελώντας την «Επιτροπή Εν-διαφεροµένων Μερών» της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αναµένεται να υπογράψουν ακόµα 30 περίπου φορείς. Η υπογραφή ένταξης θα γίνει στην εκδήλωση παρουσίασης της πρω-τοβουλίας, µε στόχο την ισότιµη ένταξή τους στην «Επιτροπή Ενδιαφεροµένων Μερών», ενώ το σχήµα της πρωτοβουλίας θα συνεχίσει να διευρύνεται σε όλο το νησί.
Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει: Αγροδιατροφική Σύµπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηµατιών Κρήτης, Α.Σ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Τµήµα Επι-στηµών ∆ιατροφής και ∆ιαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου, ∆ήµος Σητείας, Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου.
Να σηµειωθεί πως η Επιτροπή Αξιολόγησης της υποψηφιότητας «Κρήτη Ευρωπαϊκή Γα-στρονοµική Περιφέρεια 2026», αποτελείται από εξειδικευµένους συνεργάτες του Ινστιτού-του Γαστρονοµίας, Πολιτισµού, Τεχνών και Τουρισµού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism – IGCAT), έχει ήδη συνοµιλίες και επαφές στην Κρήτη µε εκπροσώπους φορέων οι οποίοι συµµετέχουν ή πρόκειται να ενταχθούν στην πρωτοβουλία. Τα µέλη της επιτροπής έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωµατικά τη γα-στρονοµία της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα