Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025

Ευρωπαϊκό έργο κυβερνοασφάλειας με συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Με την ενεργή συµµετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης υλοποιείται το έργο Cybersecurity Skills Alliance – Νέο Όραµα για την Ευρώπη – REWIRE.

Πρόκειται για µία συµµαχία που εκπροσωπεί 25 οργανισµούς, συµπεριλαµβανοµένων εταιρειών, µικροµεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), πανεπιστηµίων, ενώσεων επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) και ερευνητικών ινστιτούτων κυβερνοασφάλειας, από 11 Ευρωπαϊκές χώρες.

Το REWIRE έχει ως στόχο την παροχή συγκεκριµένων συστάσεων και λύσεων που θα οδηγούσαν στη µείωση του χάσµατος δεξιοτήτων µεταξύ των απαιτήσεων του κλάδου της Κυβερνοασφάλειας και της παροχής κλαδικής κατάρτισης και θα συµβάλλουν στην υποστήριξη της ανάπτυξης, της καινοτοµίας και της ανταγωνιστικότητας. Το REWIRE συγχρηµατοδοτείται από το πρόγραµµα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αριθµός Συµφωνίας – 621701-EPP-1-2020-1-LT-EPPKA2-SSA-B) για τέσσερα χρόνια (01/11/2020 έως 30/11/2024).

Τα τελευταία 4 χρόνια, το REWIRE δηµιούργησε ένα προσχέδιο για τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας και µια συγκεκριµένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική ∆εξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας. Αυτή η στρατηγική λαµβάνει υπόψη τα διδάγµατα που αντλήθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες (π.χ. CONCORDIA, SPARTA, ECHO, CyberSec4Europe), σκιαγραφώντας από µια ολιστική προσέγγιση – πολιτικούς, οικονοµικούς, κοινωνικούς, τεχνολογικούς, νοµικούς και άλλους παράγοντες που µπορεί να επηρεάζουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προσφορά κλαδικής κατάρτισης. Σε συνδυασµό δραστηριοτήτων και οροσήµων, το REWIRE πέτυχε τα ακόλουθα αποτελέσµατα:

Σχεδιασµός και εφαρµογή προσχεδίου για τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

Ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατηγικής δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας.

Ανάπτυξη κοινής µεθοδολογίας για την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και την πρόβλεψη µελλοντικών αναγκών µέσω του προσδιορισµού των υφιστάµενων αλλά και των αναδυόµενων αναγκών σχετικά µε τις δεξιότητες.

∆ηµιουργία ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ∆εξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας που ενσωµατώνει συγκεκριµένες ενέργειες, δραστηριότητες και εργαλεία που επιτρέπουν την πρόβλεψη και την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων.

Υποστήριξη της στρατηγικής και του πλαισίου µέσω της εφαρµογής ενός ψηφιακού σε απευθείας σύνδεση δηµόσια προσβάσιµου Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Παρατηρητηρίου ∆εξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας (CyberABILITY Platform) για δεξιότητες κυβερνοασφάλειας που συνδυάζουν τις ανάγκες της αγοράς, τα προφίλ των θέσεων και των υποψηφίων, τις ικανότητες που χρειάζονται και τα διαθέσιµα µαθήµατα κατάρτισης.

∆ηµιουργία ενός πλαισίου δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας που περιέχει τα απαραίτητα προφίλ ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την ανάλυσή τους.

∆ηµιουργία πιλοτικού περιβάλλοντος για ασκήσεις στον κυβερνοχώρο (Cyber Range Platform) που φιλοξενείται από εταίρους του έργου για την υποστήριξη των στόχων του έργου.

∆ηµιουργία τεσσάρων (4) εκπαιδευτικών προγραµµάτων και σχετικών σχηµάτων πιστοποίησης δεξιοτήτων για προφίλ που περιλαµβάνονται στο Πλαίσιο ∆εξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας.

Προώθηση της ελκυστικότητας του κλάδου και της ισορροπίας των φύλων µέσω συγκεκριµένων δράσεων για τη συµµετοχή όλων των σχετικών ενδιαφεροµένων.

Ανάπτυξη δράσεων για την ενθάρρυνση της κινητικότητας µέσω της προώθησης της χρήσης των υφιστάµενων ευρωπαϊκών εργαλείων (Erasmus+, EURES, EafA, κ.λπ.).

∆ηµιουργία δικτύων για τη βελτίωση των µηχανισµών νοηµοσύνης και πληροφόρησης δεξιοτήτων και ενίσχυση της ανταλλαγής γνώσεων και πρακτικών µεταξύ του κλάδου της κυβερνοασφάλειας και των παρόχων ΕΕΚ, προσαρµόζοντας την παροχή ΕΕΚ στις ανάγκες δεξιοτήτων που απαιτεί ο κλάδος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, διατηρεί χρόνια εµπειρία στην έρευνα στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, συµµετέχοντας σε µεγάλο αριθµό ερευνητικών έργων και παρέχοντας ερευνητικά αποτελέσµατα και διεθνείς δηµοσιεύσεις στα ακόλουθα θέµατα:

Ασφάλεια Συστηµάτων & Υλικού

Βιοµηχανική Ασφάλεια & Ασφάλεια ∆ιαδικτύου των Πραγµάτων

Μεγάλα ∆εδοµένα & Επεξεργασία Υψηλής Απόδοσης

Αναλύσεις & Μηχανική Μάθηση

Ο Σωτήρης Ιωαννίδης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ιδρυτής της οµάδας Parasecurity, µαζί µε τα µέλη της οµάδας, Μάνο Αθάνατο, Πηνελόπη Κυρανούδη, Πέτρο Πορτοκαλάκη, Κωνσταντίνο Σπυριδάκη και Αργύρη Παπαδόπουλο συµµετείχαν ενεργά στη διαµόρφωση των παραπάνω αποτελεσµάτων, τόσο σε ερευνητικό, εκπαιδευτικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στη δηµιουργία µέρους της CyberABILITY πλατφόρµας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Καθώς το έργο πλησιάζει στο τέλος του, οι συνεργάτες του έργου διοργανώνουν µία Τελική ∆ιάσκεψη (REWIRE Final Conference), την Πέµπτη 21 Νοεµβρίου 2024 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσµατα του έργου και θα προσφέρει µια πλατφόρµα για τη συζήτηση των συνεχιζόµενων προκλήσεων όσον αφορά στις δεξιότητες στον τοµέα της κυβερνοασφάλειας. Οι ενδιαφερόµενοι, συµπεριλαµβανοµένων των ευρωπαϊκών φορέων χάραξης πολιτικής, των ενώσεων του κλάδου, των παρόχων εκπαίδευσης και των µη κερδοσκοπικών οργανισµών, θα συναντηθούν για να διερευνήσουν αυτές τις προκλήσεις, να εντοπίσουν ευκαιρίες και να προτείνουν λύσεις για την εκπαίδευση στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Το συνέδριο στοχεύει επιπλέον στην ευαισθητοποίηση, τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της συνεργασίας µεταξύ των ενδιαφεροµένων για την ανάπτυξη εργατικού δυναµικού στην κυβερνοασφάλεια και την ενίσχυση της κοινωνικής ανθεκτικότητας έναντι των αναδυόµενων απειλών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα