Το σκληρό παιχνίδι, που δείχνει, να παίζεται μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας αποφαίνονται πολιτικοί παρατηρητές, ότι είναι υποκριτικό και επιφανειακό. Η Ε.Ε. αναλαμβάνει τον ρόλο να εκφράζει αφ’ ενός τον αποτροπιασμό της για πράξεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (περίπτωση Ναβάλνι) και αφ’ ετέρου να εξαντλεί την ευαισθησία της σε άλλα θέματα, έως εκεί που δεν ζημειώνονται τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών-μελών της. Ο Ζοζέ Μπορέλ, που έχει το χαρτοφυλάκιο εκπροσώπου της Ε.Ε. σε εξωτερικής φύσεως θέματα, επισκεύθηκε τη Μόσχα, να διευθετήσει διπλωματικά θέματα, που προέκυψαν τελευταίως.
Αντί όμως να γεφυρώσει το χάσμα, το διεύρυνε, αφήνοντας αιχμές, ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας προς την Ε.Ε. να απελάσει τρεις διπλωμάτες, ήταν προσβλητική. Πάντως Μακρόν και Μέρκελ αντέδρασαν για τις απελάσεις, ενώ από πλευράς Γερμανίας Σουηδίας και Πολωνίας ανακοινώθηκε, ότι ως αντίποινα θα απελάσουν κι αυτοί Ρώσους διπλωμάτες.
Σε συνέντευξη τύπου Λαβρόφ και Μπορέλ επικράτησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Υποστήριξε, ότι η Ε.Ε. είναι «αναξιόπιστος εταίρος», φράση που δεν χαροποίησε τις Βρυξέλλες, οι οποίες θεώρησαν φιάσκο την επίσκεψη Μπορέλ, αφού σ’ αυτό το άκουσμα έμεινε απαθής, χωρίς να αρθρώσει λέξη. Τούτο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από διάφορες πρωτεύουσες των κρατών – μελών, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και μέσα απ’ το μεγάλο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, (Ε.Λ.Κ.) να ζητήσουν την παραίτηση εκπροσώπου της Ε.Ε. Κατηγόρησαν, επίσης, και τον Λαβρόφ, επειδή υπεραμείνθηκε, ότι η πατρίδα του είναι κράτος δικαίου. Εν τω μεταξύ ο Μπορέλ άφισε να εννοηθεί στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο, ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα εισηγηθεί την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Η επιδείνωση των Ευρωρωσικών σχέσεων έρχεται να κορυφωθεί σε ακατάλληλο χρόνο, που το τέταρτο κύμα της πανδημίας παίρνει τη σκυτάλη από το τρίτο. Για την καταπολέμησή της, λοιπόν, μεταξύ των άλλων εμβολίων, το Ρωσικό Sputnik-v έχει να παίξει σημαντικό ρόλο.
Και ενώ θεωρείται, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) είναι ανεξάρτητος και η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου δεν επηρεάζεται από την εννιαία πολιτική της Ε.Ε., πολλά κράτη της ενεργού αυτοβούλως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία ακόμα και η Γερμανία ενέκριναν, να προμηθευθούν sputnik-v ως αποτελεσματικό εμβόλιο. Η Ιταλία μάλιστα φημολογείται, ότι έχει αδειοδοτηθεί, να κατασκευάζεται το εμβόλιο απ’ τη φαρμακοβιομηχανία της, που διατηρεί εργοστάσιο στην Ελβετία.
Ωστόσο δεν λείπουν και οι αντιθέμενες χώρες της Βαλτικής, οι οποίες προπαγανδίζουν, ότι το εμβόλιο επιφυλάσσει, να σπείρει ζιζάνια στις χώρες της Ε.Ε.