» Βάρβαρες εισβολές, βάναυσες εικόνες και ανασφάλεια απειλούν τους Ευρωπαίους
Η ρωσική βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία και οι αποτρόπαιες εικόνες από την µαζική εξολόθρευση των αµάχων σε Μαριούπολη, Μπούτσα και πολλές άλλες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας και η πανδηµία της CoViD 19 είναι από τα κυριότερα συµβάντα που επηρέασαν και επηρεάζουν τον ψυχισµό των ευρωπαίων πολιτών την τελευταία διετία. Επίσης και η κλιµατική αλλαγή µαζί µε την οικονοµική ανασφάλεια.
Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, µε δεδοµένο µάλιστα ότι προστίθενται στον κατάλογο και άλλες βάναυσες εικόνες όπως αυτές των εκτελέσεων και απαγωγών αθώων πολιτών στο Ισραήλ από την Χαµάς, εικόνες που παραπέµπουν σε ανελέητη σφαγή µε ότι αυτό σηµαίνει για την συνέχεια.
Τα στοιχεία από το νέο ευρωβαρόµετρο δείχνουν ότι οι εποχές που ζούµε αν µη τι άλλο καθηλώνουν τον µέσο πολίτη και τον οδηγούν σε µια πρωτοφανή ανασφάλεια µιας και από την µια στιγµή στην άλλη δεν γνωρίζει τι θα του συµβεί
Θα πει κανείς βέβαια, αυτές είναι µόνο οι αιτίες για την αύξηση των ψυχοσωµατικών παθήσεων; Όχι.
Σαφέστατα ο σηµερινός τρόπος ζωής και ο εναγκαλισµός µε την µορφή της απόλυτης εξάρτησης µε την τεχνολογία, η απουσία της µόρφωσης και της Παιδείας αλλά και οι εικόνες από τα αποτελέσµατα του απολίτιστου θρησκευτικού φανατισµού, συντελούν στην πλήρη αβεβαιότητα για το αύριο.
Σηµαντικό ρόλο όµως σε αυτό παίζει και η χαρακτηριστική απουσία των ιδεολογιών που σε άλλες εποχές είχαν την δέουσα σηµασία, µαζί µε την σχεδόν ανύπαρκτη αυτοοργάνωση των πολιτών, προκειµένου να αντισταθούν σε αυτή την κατάσταση.
Nέα λοιπόν έρευνα του Ευρωβαρόµετρου αποκάλυψε ότι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (89 %) θεωρούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας εξίσου σηµαντική µε την προαγωγή της σωµατικής υγείας.
Παράλληλα, λιγότεροι από τους µισούς ερωτηθέντες συµφωνούν ότι τα άτοµα µε προβλήµατα ψυχικής υγείας λαµβάνουν το ίδιο επίπεδο φροντίδας µε τα άτοµα που πάσχουν από σωµατική πάθηση.
Επιπλέον, σχεδόν οι µισοί από τους ερωτηθέντες (46 %) βίωσαν συναισθηµατικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβληµα, όπως το αίσθηµα κατάθλιψης ή άγχους, κατά τους τελευταίους δώδεκα µήνες. Σύµφωνα µε την έρευνα, από αυτούς τους ερωτηθέντες, περισσότεροι από τους µισούς (54 %) µε πρόβληµα ψυχικής υγείας δεν έλαβαν βοήθεια από επαγγελµατία.
Το Ευρωβαρόµετρο που δηµοσιεύτηκε την ∆ευτέρα λοιπόν επιβεβαιώνει ότι πρόσφατα γεγονότα, όπως η πανδηµία COVID-19, η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η κλιµατική κρίση και άλλες κοινωνικές και οικονοµικές πιέσεις, έχουν επιδεινώσει τα ήδη χαµηλά επίπεδα ψυχικής υγείας στην Ευρώπη. Πριν από την πανδηµία COVID-19, ένας στους έξι ανθρώπους στην ΕΕ αντιµετώπιζε προβλήµατα ψυχικής υγείας και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν ότι τα πρόσφατα παγκόσµια γεγονότα έχουν επηρεάσει την ψυχική τους υγεία «σε κάποιον βαθµό» (44 %) ή σε «µεγάλο βαθµό» (18 %).
Το Έκτακτο Ευρωβαρόµετρο διεξήχθη µεταξύ 14 και 21 Ιουνίου 2023. Ερωτήθηκαν συνολικά 26 501 συµµετέχοντες, ηλικίας 15 ετών και άνω από τα 27 κράτη µέλη της ΕΕ, µε διαδικτυακή συνέντευξη µέσω υπολογιστή.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (60 %) πιστεύουν πως οι σηµαντικότεροι παράγοντες για την επίτευξη καλής ψυχικής υγείας είναι πρώτα οι συνθήκες διαβίωσης, µε δεύτερη την οικονοµική ασφάλεια (53 %). Περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η επαφή µε τη φύση και τους χώρους πρασίνου (35 %), οι συνήθειες ύπνου (35 %), η σωµατική άσκηση (34 %) και οι κοινωνικές επαφές (33 %) συµβάλλουν καθοριστικά στην καλή ψυχική υγεία.
Ωστόσο, σε όλα τα κράτη µέλη, η µεγάλη πλειονότητα πιστεύει ότι η χρήση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης µπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων.
Όσον αφορά τον τρόπο µε τον οποίο η ΕΕ µπορεί να συµβάλει περισσότερο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, το µεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων επέλεξαν την απάντηση «βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής» (45 %), και στη συνέχεια «βελτιώνοντας τη στήριξη των ασθενών µε ψυχικές νόσους και την πρόσβασή τους στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα» (37 %) και «στηρίζοντας την ψυχική υγεία των πλέον ευάλωτων» (35 %).