Οι νέοι στην Ευρώπη εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται παρά το γεγονός ότι σε πολλές των περιπτώσεων λόγω της τροπής που έχει πάρει συνολικότερα η ζωή δεν τους διευκολύνει να αναλαµβάνουν δράσεις και να συµµετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες για την γενικότερη αλλαγή της κοινωνίας.
Οι νέοι δεν παραιτούνται από δράσεις σε όλα τα επίπεδα και αποδεικνύουν πως είναι πάντα η µεγάλη ελπίδα σε κάθε εποχή.
Στην Ευρώπη, που δοκιµάζεται σθεναρά από πολλές πλευρές και µε πολλούς τρόπους, οι νέοι δεν αρνούνται να συµµετάσχουν σε σηµαντικά γεγονότα που σηµατοδοτούν την έναρξη µιας πραγµατικά νέας εποχής που διανθίζεται από την ελπίδα της νεότητας αλλά πάνω απ΄όλα από την ειλικρινή και άδολη έκφραση των νεανικών αισθηµάτων.
Οι ευρωεκλογές δίνουν την ευκαιρία στους νέους να πρωταγωνιστήσουν µε την ψήφο τους και να αναδιαµορφώσουν τα µέτωπα, τα οποία εξελίσσουν τρόπον τινά θετικά ή αρνητικά την Ευρώπη.
Ενόψει λοιπόν των επικείµενων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από τις 6 – 9 Ιουνίου, η Κοµισιόν δηµοσίευσε ένα ευρωβαρόµετρο για τη νεολαία και τη δηµοκρατία. Το ευρωβαρόµετρο αποκαλύπτει, µεταξύ άλλων, ότι το 64% των νέων δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει.
Ωστόσο, ενώ το 38% δήλωσε ότι θεωρεί την ψήφο ως την πιο αποτελεσµατική ενέργεια για να ακουστεί η φωνή του, περίπου το 19% αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και το 13% ότι δεν θέλει καν να ψηφίσει.
Tα υψηλότερα ποσοστά για την συµµετοχή στις ευρωεκλογές, παρατηρούνται µε 78% στη Ρουµανία και την Πορτογαλία (77%). Το ποσοστό των πιθανών ψηφοφόρων είναι χαµηλότερο στη Μάλτα (47%), τη Λετονία (46%) και το Λουξεµβούργο (41%).
Στη Βουλγαρία, τη Λετονία, το Λουξεµβούργο, τη Μάλτα και τις Κάτω Χώρες, περισσότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν παρά το γεγονός ότι έχουν δικαίωµα ψήφου (µεταξύ 21% και 31%).
Η έρευνα έδειξε πάντως ότι πολλοί νέοι είναι ενεργοί και δεσµευµένοι σε µεγάλο βαθµό.
Έτσι το 64% δήλωσε ότι συµµετείχε στις δραστηριότητες µιας ή περισσότερων οργανώσεων τους τελευταίους 12 µήνες.
Επιπλέον, το 48% ανέφερε ότι είχε αναλάβει δράση για την αλλαγή της κοινωνίας, υπογράφοντας ένα αίτηµα ή µια διακήρυξη, συµµετέχοντας σε µια συγκέντρωση ή στέλνοντας µια επιστολή σε έναν πολιτικό. Ειδικότερα, οι νέοι δραστηριοποιήθηκαν σε θέµατα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώµατα (34%), την κλιµατική αλλαγή και το περιβάλλον (33%), την υγεία και την ευηµερία (29%) και τα ίσα δικαιώµατα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή σεξουαλικής προτίµησης (29%).
Σε εννέα κράτη µέλη, τουλάχιστον το 50% των νέων απαντούν ότι ανέλαβαν κάποια δράση τον τελευταίο χρόνο για να αλλάξουν την κοινωνία. Το συνολικά υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στη Ρουµανία (57%), ενώ το χαµηλότερο στην Κύπρο (31%), το Λουξεµβούργο (33%) και τη Σουηδία (34%).
Οι νέοι αισθάνθηκαν ότι το εκπαιδευτικό σύστηµα τους έχει προετοιµάσει καλά για ορισµένες από τις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν. Για παράδειγµα, το 73% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή τους τους έχει εφοδιάσει µε τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για τον εντοπισµό της παραπληροφόρησης. Το 72% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή τους τους έχει διδάξει να φροντίζουν το περιβάλλον.
Τέλος, η έρευνα κατέδειξε ότι οι νέοι εξακολουθούν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική. Πάνω από το 43% έχουν συµµετάσχει σε κάποια δραστηριότητα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα είναι οι σπουδές ή η κατάρτιση (16%), ο εθελοντισµός (12%) ή η εργασία (12%).
Σχεδόν οι µισοί από τους ερωτηθέντες νέους (49%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις ευκαιρίες χρηµατοδότησης που προσφέρει το Erasmus+, το πρόγραµµα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισµό.
Τέλος, το 67% των νέων πιστεύει ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο, τουλάχιστον σε κάποιο βαθµό, στην καθηµερινή τους ζωή, ενώ το 26% δηλώνει ότι δεν έχει και το 7% δεν γνωρίζει.
Η έρευνα Flash Ευρωβαρόµετρο 545 «Νεολαία και ∆ηµοκρατία» διεξήχθη µεταξύ 3 και 12 Απριλίου 2024, απευθυνόµενη σε αντιπροσωπευτικό δείγµα 26.189 νέων ηλικίας 15 έως 30 ετών στα 27 κράτη µέλη. Η έρευνα διεξήχθη µέσω διαδικτυακής συνέντευξης µε τη βοήθεια υπολογιστή (CAWI).