Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ευρωβαρόμετρο για τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες

Παρά την πανδημία, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής και η κατάσταση της οικονομίας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες έχουν βελτιωθεί ελαφρώς.

Και αυτό παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας που σε κάθε περίπτωση προκάλεσαν μεγάλες αλλαγές στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό, με τις αναστολές εργασίας αλλά και γενικότερα την μεγάλη αλλαγή στα εργασιακά.

Είναι όντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάσταση βελτιωμένη ενώ η ιεράρχηση των προβλημάτων είναι σαφής. Πάντως η πανδημία έχει προκαλέσει γενικότερα μία μεγάλη αλλαγή σε πολλά επίπεδα και το γεγονός ότι στις Περιφέρειες της ΕΕ καταγράφεται θετικό πρόσημο, αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου της κοινής γνώμης στις περιφέρειες της ΕΕ, το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα, πάνω από οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους (83%) δηλώνουν ότι η ποιότητα ζωής στην περιφέρειά τους είναι καλή (ποσοστό αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018), ενώ το 68% δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας στην περιφέρειά τους είναι καλή (αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018). Για τη συγκεκριμένη έρευνα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου έγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 62.636 ερωτηθέντες σε 194 περιφέρειες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) δηλώνουν αισιόδοξοι όσον αφορά το μέλλον της περιφέρειάς τους (ποσοστό αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση το 2018). Για τους ερωτηθέντες, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιφέρειά τους είναι η οικονομική κατάσταση και η ανεργία (33%).

Ακολουθούν με μικρή διαφορά η υγεία (24%), το κόστος ζωής (23%), το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (22%). Το 57% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το NextGenerationEU θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Μια σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (47%) πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Τέλος, το 61% των ερωτηθέντων τείνει να εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση (σταθερό ποσοστό σε σύγκριση με το 2018).

Μακάρι η ΕΕ να αποτελεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ακόμη και τώρα εν μέσω πανδημίας συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες. Πέρα από τα όποια κενά, η ΕΕ εξακολουθεί βρίθει οραμάτων αλλά πάνω απ΄όλα δεν αποδοκιμάζεται η προσπάθεια για την κοινωνική συνοχή. Το λέω αυτό γιατί τώρα τελευταία με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των αντιευρωπαϊκών φωνών προερχομένων από την ακροδεξιά, η ιδέα της κοινωνικής συνοχής δοκιμάζεται αποφασιστικά και η ενδυνάμωση των εθνικών κρατών και ξεχωριστών εθνικών πολιτικών απειλούν ευθέως την υπόστασή της. Τον τελευταίο λόγο πάντως σε όλα τα μεγάλα θέματα και ειδικά σε ότι αφορά την ΕΕ τον λόγο έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Αυτοί θα καθορίσουν το μέλλον της, την συνοχή και γενικότερα την ευρωπαϊκή πολιτική. Αν οι πολίτες δεν εκφράσουν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους, αν δεν καταθέσουν τις σκέψεις τους για το μέλλον της ΕΕ, αυτή θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο και στο τέλος θα φαντάζει ουτοπία. Προς το παρόν πάντως, οι ευρωπαίοι πολίτες, στην πλειοψηφία τους παίρνουν θέση και εκφράζουν τις απόψεις τους.

Περιβάλλον, Υγεία και Εργασία αναδεικνύονται από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, βάσει και αυτού του νέου ευρωβαρόμετρου. Απομένει να δούμε τι και πόσο πραγματικά έχει αλλάξει κατά την διάρκεια της πανδημίας, το κατά πόσο δηλαδή φαντάζει δυνατό ακόμη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία καλύτερη αλλά πάνω απ΄όλα σταθερή και βιώσιμη Ευρώπη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα