Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ευθυγραμμισμός Ρωσίας – Κίνας

Προκειμένου ν’ αποφύγει ο Πούτιν τον οικονομικό κλονισμό απ’ τις κυρώσεις των Δυτικών για τον πόλεμο, που άρχισε εναντίον της Ουκρανίας, έχει στραφεί προς την Κίνα, η οποία βρίσκεται απέναντι από τους Αμερικανούς. Ο Ρώσος πρόεδρος συγκρίνεται με τον ομότιμό του Σι Τζιπίνγκ, διότι το θέμα της Ουκρανίας προσομοιάζει έντονα με το ζήτημα Κίνας και Ταϊβάν. Ο Κινέζος υπ. Εξωτερικών ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση της Ουκρανίας “περίπλοκη”, ξεκαθάρισε ότι «η εμπλοκή της Κίνας θα είναι μόνο βοήθεια ανθρωπιστικών διευκολύνσεων». Υποστήριξε ότι «το θέμα της Ταϊβάν είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Κίνας, καθώς θεωρείται μέρος της επικράτειάς της. «Πρόκειται, είπε, για δυο μέτρα και δυο σταθμά». Μα και ο Πούτιν τα ίδια προτάσσει για τα ουκρανικά εδάφη. Κατ’ ουσίαν οι Κινέζοι δεν επικρίνουν τους Ρώσους, γι’ αυτό αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον τους.

Η ανυπομονησία των Αμερικανών να τελειώσει το συντομότερο αυτός ο πόλεμος και να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, είναι μήπως συσφιχθεί περαιτέρω η συμμαχία Ρωσίας – Κίνας, οπότε ο εφιάλτης των ΗΠΑ θα είναι διπλός, διότι θα έχουν να κάνουν με δυο χώρες, τα συμφέροντα των οποίων θα είναι κοινά εναντίον τους. Επιπλέον, οι επιτελείς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επιδίωξη της Κίνας είναι να επικρατήσει έναντι των άλλων μέσω οικονομικών σχεδίων και όχι με πολέμους.

Οι οικονομικές κυρώσεις, φαίνεται, να μην τρομάζουν τον Πούτιν, η συμπεριφορά του οποίου έχει ανοίξει την όρεξη σε όσους σχεδιάζουν σενάρια εθνοτικών στόχων, δημιουργώντας προηγούμενο, δεδομένου ότι έχει ως μεγάλο όπλο τους υδρογονάνθρακες, που χρησιμοποιεί η Ευρώπη και δεν της έκοψε ακόμα την τροφοδοσία. Έχει επίσης μία σύμβαση πολλών δισ. δολαρίων που υπέγραψε η Gazprom με το Πεκίνο για φυσικό αέριο, πριν δε την έναρξη του πολέμου πούλησε στην Κίνα 100 εκατομ. τον άνθρακα.

Η Δύση, λοιπόν, εκτιμούν οι διπλωματικοί αναλυτές με τις οικονομικές κυρώσεις στοχεύει να στερήσει τη Ρωσία από την πρόσβασή της στις παγκόσμιες συναλλαγές. Την οδηγεί, όμως, στους κόλπους της Κίνας, όπου το Νέο Δελχί για να βοηθήσει τη Μόσχα στην παρούσα περίπτωση, θα δεχθεί οι διεθνείς συναλλαγές σε ισοτιμία άλλων νομισμάτων με το ρούβλι και οι εκκαθαρίσεις, να γίνονται σε γουάν. Η Κίνα αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και για να μην σταματήσει η βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών της δεικτών χρειάζεται πρώτες ύλες, που παίρνει απ’ τη Ρωσία. Επί τούτου έχει άρει και τον περιορισμό εισαγωγής σιτηρών απ’ τη Ρωσία, ώστε το πλεόνασμα να το διοχετεύει στη Δύση.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι απ’ το εξελισσόμενο μακελειό του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία κερδισμένη θα βγει η Κίνα. Διευρύνει τη συμμαχία της με τη Ρωσία και στον γεωστρατηγικό ανταγωνισμό οι χώρες της Ν/Α Ασίας θα συστοιχισθούν μαζί της.

Στρατιωτικοί και οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι οι τιμωρητικές ποινές απομακρύνουν τη Ρωσία από συναλλαγές με το δολάριο. Οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε απόσταση τη Ρωσία από την Κίνα και βλέπουν ότι ενώ πρώτα οι συνεργασίες μεταξύ τους ήταν ελάχιστες και τα συμφέροντά τους αντικρουόμενα, τώρα ευθυγραμμίζονται!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα