Υπάρχουν χρωματιστοί, υπάρχουν με σχέδια, και σε λίγο καιρό θα υπάρχουν και με… νυχτερινή όραση.
Οι φακοί επαφής έχουν εδώ και καιρό εξελιχθεί και “ξεφύγει” από την παραδοσιακή τους χρήση, να αντικαθιστούν δηλαδή τα γυαλιά. Έτσι, εκτός από “καλλωπιστικοί”, αφού μπορούν να αλλάξουν με μια κίνηση το χρώμα των ματιών μας, πλέον, και κατά τους επιστήμονες, θα γίνουν και εφάμιλλοι των γκάτζετ του Τζέημς Μποντ, αφού με αυτούς θα μπορούμε να βλέπουμε στο απόλυτο σκοτάδι.
Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Σύμφωνα με τη daily mail που δημοσίευσε την είδηση, το “μυστικό” των φακών κρύβεται σε έναν υπέρλεπτο αισθητήρα ικανό να αιχμαλωτίζει οποιαδήποτε μορφή φωτός – από την ορατή μέχρι την υπέρυθρη ακτινοβολία.
Ο αισθητήρας αυτός, θα είναι από γραφένιο και θα έχει μέγεθος μικρότερο από αυτό νυχιού, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που θεωρούν ότι μελλοντικά, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε φακούς επαφής που θα χρησιμοποιούσαν για παράδειγμα στρατιώτες ή διασώστες, οι οποίοι χρειάζονται “υπερόραση” για τη δουλειά τους.
«Ο αισθητήρας μπορεί να γίνει εξαιρετικά λεπτός. Μπορεί να τοποθετηθεί στην επιφάνεια ενός φακού επαφής ή να ενσωματωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο. Στην περίπτωση του φακού επαφής, θα ενισχύει την όρασή, προσφέροντας πρωτοποριακό τρόπο διάδρασης με το γύρω περιβάλλον”, λέει ο δρ Ζαοχούι Ζονγκ.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΖΗΛΕΥΕ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ
Ο πάνλεπτος αισθητήρας θα εκμεταλλεύεται τις “υπεριδιότητες” του γραφένιου, κατά τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα όποιος φοράει τους “σουπερ” φακούς να αποκτά άμεσα και “σούπερ” όραση.
«Το γραφένιο αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για φωτοανιχνευτές ευρέος φάσματος, καθώς η απορροφητικότητά του καλύπτει όλο το φάσμα υπεριώδους – υπέρυθρης ακτινοβολίας» τονίζουν οι επιστήμονες που επιχειρούν την κατασκευή των υπερφακών, σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Νature».