Είκοσι τρία σχολεία και πάνω από 400 μαθητές και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στη φετινή γιορτή των φυσικών επιστημών στα Χανιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου στο 1ο ΓΕΛ Χανίων στη Νέα Χώρα.
Μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους παρουσιάζουν τις εργασίες τους και αναδεικνύουν μέσα από ευφάνταστες εργασίες την πολυποίκιλη σύνδεση των φυσικών επιστημών με τις τέχνες, την τεχνολογία αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων.
«Είναι η 10η χρονιά που γιορτάζεται η Γιορτή των Φυσικών Επιστημών και οι συμμετοχές αυξάνονται συνεχώς, κάτι που δείχνει ότι τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί θέλουν τέτοιου είδους δραστηριότητες γιατί εμπλέκονται δημιουργικά, έξω από το “στεγνό” και “ξερό” πλαίσιο του κυνηγιού των επιδόσεων και των πανελληνίων εξετάσεων», ανέφερε ο φυσικός – υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Χανίων Χανίων Νίκος Αναστασάκης και συμπλήρωσε ότι οτιδήποτε ξεφεύγει από τη “ρουτίνα” των εξετάσεων αποτελεί γόνιμο πεδίο για δημιουργική ενασχόληση με τις επιστήμες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται ανιδιοτελώς και εκτός ωραρίου για να στηρίξουν τα παιδιά σε αυτές τις πρωτοβουλίες και να τους προσφέρουν χώρο και πεδίο έκφρασης.
ΦΑΝΤΑΣΙΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
Εντυπωσιακές και ευρηματικές είναι οι εργασίες που παρουσίασαν τα παιδιά στο πρωινό μέρος της εκδήλωσης καθώς μέσα από τα πρότζεκτ που υλοποίησαν “πάντρεψαν” τις φυσικές επιστήμες με πολλά και διαφορετικά πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Ενδεικτική περίπτωση ήταν αυτή του 6ου Γυμνασίου Χανίων όπου τα παιδιά κατασκεύασαν ένα… πιάνο-μπανάνας. Αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, έναν μικροελεγκτή αρντουίνο, που λειτουργεί ως ένας μικρός υπολογιστής, ένα πρόγραμμα – “κώδικα” που εκτελεί εντολές και του έχουν δοθεί πληροφορίες για συγκεκριμένες νότες και βεβαίως εκμεταλλευόμενοι την καλή αγωγιμότητα της μπανάνας, οι μαθητές του σχολείου έφτιαξαν αυτό το πρωτότυπο πιάνο με… γαστρονομικές προεκτάσεις.
Αντίστοιχα οι μαθητές του Λυκείου Βάμου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους παρασκεύασαν σαπούνια από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που φτιάχθηκε από καρπούς από ελαιόδεντρα που βρίσκονται στην αυλή του σχολείου τους, ενώ δημιούργησαν με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή σφραγίδα για τα προϊόντα τους και τα εμπλούτισαν με αβοκάντο, καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο, λάδι και βούτυρο καρύδας για εκείνους που αναζητούν ένα πιο εξωτικό άρωμα.
Μια ακόμα περίπτωση, είναι αυτή του 2ου ΓΕΛ Χανίων που ανέλυσαν και παρουσίασαν τη βιολογική και χημική ανάλυση του καλαμποκιού. Ξεκινώντας την παρουσίαση από τον πρόγονο οργανισμό, 4,5 χιλιάδες χρόνια πριν, με καταγωγή από το Μεξικό, και περνώντας στην ανθρώπινη καλλιέργεια και την τεχνητή επιλογή που έφτιαξε το καλαμπόκι που γνωρίζουμε όλοι σήμερα, οι επισκέπτες έβλεπαν σε εγκάρσια τομή έναν κόκκο καλαμποκιού, ανίχνευαν το άμυλο και τις πρωτεΐνες και κατέληγαν να δοκιμάσουν ένα… φρεσκοψημένο ποπ-κορν, ενώ στο τέλος απαντούσαν σε ερωτηματολόγιο για να “φρεσκάρουν” τις πληροφορίες που πήραν.
Στο 5ο Γυμνάσιο Νέας Χώρας οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους κατασκεύασαν αρχαία ελληνικά όργανα όπως ο αυλός του Πάνα, η Λύρα του Απόλλωνα, η άρπα κ.ά. και παράλληλα μέσα από ένα μηχάνημα έδιναν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθεί τις κυματομορφές του κάθε οργάνου και τις κάθε νότας.
Οι μαθητές του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας παρουσίασαν τρόπους που θα μπορούσε κανείς να διακοσμήσει τη λαμπάδα του αξιοποιώντας απλούς νόμους της φυσικής. Οι ίδιοι, ως “χημικοί μετά… λαμπάδων” στις επιδείξεις τους “σφράγιζαν” τις λαμπάδες τους με στοιχεία από τον Πίνακα Χημικών Στοιχείων.
Το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου πρόσφερε μια εμπειρία χημικού ελέγχου στους επισκέπτες του περιπτέρου του. Έχοντας βράσει ένα λάχανο μπορούσαν να ελέγξουν αν απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας περιέχουν όξυνες ή βασικές ουσίες.
ΟΜΙΛΙΑ
Να σημειώσουμε τέλος ότι στο απογευματινό μέρος της γιορτής (18.00-20.30), καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιστημονικοί συνεργάτες τους αλλά και μαθητές/τριες, θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με τα παιδιά αναδεικνύοντας τη σύνδεση των Φυσικών Επιστημών με την Τέχνη.
Η Γιορτή Φυσικών Επιστημών οργανώνεται από το ΕΚΦΕ Χανίων σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Πλατανιά και Χανίων, τους Συλλόγους Φυσικών και Χημικών Κρήτης, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π/θμας Εκπ/σης Χανίων και την υποστήριξη των ΣΥΝ.ΚΑ, ΕΤΑΝΑΠ και Εθελοντών Σαμαρειτών.