Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Φαντασία και ρεαλισμός μέσα από την πένα των Κουτσάκη και Ντεκάστρο

Μύθος και αλήθεια, φαντασία και ρεαλισμός, συναντούν ερωτήματα γύρω από την έννοια του χρέους και της υπέρβασης των κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων, στα καινούρια βιβλία των Μαρίζας Ντεκάστρο και Πολυχρόνη Κουτσάκη, που παρουσιάστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

O λόγος για τα βιβλία “Οι δικοί μου άνθρωποι” (εκδ. Καλειδοσκόπιο) της Μαρίζας Ντεκάστρο και “Φωτιά” (εκδ. Καστανιώτης) του Πολυχρόνη Κουτσάκη, που ακολουθώντας διαφορετικούς συγγραφικούς δρόμους έρχονται να αναδείξουν και να διατυπώσουν προβληματισμούς, υπό τη πρίσμα πάντα της λογοτεχνίας, για θέματα της επικαιρότητας, όπως ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

«Το βιβλίο αναφέρεται σε μια οικογενειακή ιστορία που όμως έχει μια οικουμενικότητα και απευθύνεται σε παιδιά, από μικρά μέχρι και μεγαλύτερα», σημείωσε η κα Ντεκάστρο μιλώντας στα “Χ.ν.” για το νέο της βιβλίο. Όπως διευκρίνισε και αυτό το βιβλίο, αποτελεί ένα βιβλίο γνώσεων «με λίγη μυθοπλασία» που έρχεται να “φωτίσει” πτυχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: «Μιλάμε για μια ιστορία διάσωσης Εβραίων που έγινε στην Ελλάδα, όπως τέτοιες ιστορίες υπήρξαν και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης», εξήγησε η συγγραφέας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον διαχρονικό παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου, σχολίασε ότι η δυνατότητα αυτή εξακολουθεί να υπάρχει «αν και συχνά χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο». «Το βιβλίο είναι πρώτα από όλα απόλαυση. Τα παιδιά πρέπει να το απολαμβάνουν και αυτό περιλαμβάνει και την κατά μόνας ανάγνωση και το μοίρασμα και τη συζήτηση γύρω από τα βιβλία», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του νέου της βιβλίου η κα Ντεκάστρο υπογράμμισε τον επίκαιρο χαρακτήρα του καθώς η διεθνής συγκυρία ξυπνάει εφιάλτες του παρελθόντος. «Τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να είναι μακρινά για τους νεότερους και η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται γενικώς, όμως απολήξεις αυτών των γεγονότων δηλητηριάζουν τις σημερινές κοινωνίες καθώς συναντάμε μισαλλοδοξία, ρατσισμό, κοινωνικά στερεότυπα κ.λπ.», συμπλήρωσε η κα Ντεκάστρο.

ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Ο Χανιώτης συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης μιλώντας για τη “Φωτιά” τόνισε ότι πρόκειται για μια ερωτική ιστορία δύο 17χρονων «που θεωρητικά δεν θα έπρεπε ποτέ να συναντηθούν και να ερωτευτούν, καθώς προέρχονται από πολύ διαφορετικές οικογένειες, με διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές καταβολές, αλλά τελικά ερωτεύονται». Οι δύο νέοι αφού καταφέρουν να ξεπεράσουν τα κοινωνικά “στεγανά” που τους χωρίζουν, η σχέση τους θα δοκιμαστεί σκληρά όταν ξεσπάει μια φωτιά σε μια τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας, στοιχείο το οποίο, όπως αποκάλυψε ο συγγραφέας, παραπέμπει στην τραγική ιστορία της Μαρφίν. «Αυτό το περιστατικό αφορά άμεσα τις οικογένειές τους και πλέον ο έρωτάς τους μετατρέπεται σε κάτι απολύτως απαγορευμένο. Συνεπώς ή θα μείνουν χώρια ή θα πρέπει να κάνουν κάτι υπεράνθρωπο», ανέφερε ο κ. Κουτσάκης και πρόσθεσε ότι το ερώτημα είναι τι θα επιλέξουν οι δύο πρωταγωνιστές.
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη υπέρβασης των κοινωνικών προκαταλήψεων που τίθεται, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο και που μοιάζει επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας καθώς οι μεγάλες κρίσεις έχουν πλανητική διάσταση, ο συγγραφέας παρατήρησε ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μακρά παράδοση να είμαστε χώρια». «Αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί εικονικά να μοιάζουν ότι είναι μακριά αλλά μπορούν να βρουν πολλά κοινά αν έχουν την καθαρότητα μέσα τους να ψάξουν», πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Με τους συγγραφείς συνομίλησε ο συγγραφέας Φώτης Δούσος, ενώ αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Γερονικολού και Γιάννης Τσιμιτσέλης.
Η κα Γερονικολού, μιλώντας στα “Χ.ν.”, για την αίσθηση που της άφησαν τα βιβλία σημείωσε ότι τα βιβλία του Πολυχρόνη Κουτσάκη αποτελούν σημαντική συντροφιά για την ίδια, ενώ μέσα από τη γλαφυρή γλώσσα και το χιούμορ ο συγγραφέας καταφέρνει να μιλήσει για πολύ σοβαρά θέματα. Αντίστοιχα για το βιβλίο της Ντεκάστρο μίλησε για ένα εξαιρετικό βιβλίο «που ο ρεαλισμός του το καθιστά ανατριχιαστικό».
Ο κ. Τσιμιτσέλης χαρακτήρισε εξαιρετική τη γραφή του Πολυχρόνη Κουτσάκη, υπογράμμισε ότι τη χαρακτηρίζει η αμεσότητα και ο ρυθμός και σημείωσε ότι ο Χανιώτης συγγραφέας θα μπορούσε κάλλιστα να ασχοληθεί με τη συγγραφή κωμωδίας αλλά και να μεταφερθούν τα βιβλία του στη μεγάλη οθόνη. Σε ό,τι τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν μέσα από την πλοκή επεσήμανε ότι, όπως και στο βιβλίο της κας Ντεκάστρο, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το ζήτημα του ηθικού χρέους απέναντι σε κρίσιμες καταστάσεις. Εξήρε δε την εικονογράφηση του βιβλίου της κας Ντεκάστρο σημειώνοντας ότι αυτή διευκολύνει ιδίως τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν το θέμα του βιβλίου.
Την εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και το Βιβλιοπωλείο Librairie, πλαισίωσε μουσικά η Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Περάκη,


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα