Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι ελλείψεις φαρμάκων και στο Ρέθυμνο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, αφού ο περιορισμός στη διάθεση λόγω ανεπάρκειας, η διάθεση φαρμάκων με… προϋποθέσεις, όπως η πληρωμή μετρητοίς, αλλά και η δραματική μείωση των ποσοτήτων που φτάνουν στην τοπική φαρμακαποθήκη, έχουν ως αποτέλεσμα τα φάρμακα να καλύπτουν τις ανάγκες σε επίπεδο νομού με το «σταγονόμετρο».
Απόρροια αυτού είναι η διαμόρφωση μιας δυσμενούς καθημερινότητας για τους φαρμακοποιούς, που αναζητούν διαρκώς φάρμακα για να καλύψουν τις ανάγκες ζήτησης και ιδιαίτερα σε φάρμακα που αφορούν χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, όπου είναι αναγκαία η λήψη συγκεκριμένων σκευασμάτων που πολλές φορές δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Αυτό, όμως δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση καθώς ακόμη και οι ποσότητες που φτάνουν στην τοπική φαρμακαποθήκη είναι μειωμένες σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 50%, την ίδια ώρα που οι εταιρείες ζητούν πληρωμή με μετρητά ενώ τα περιθώρια αναζήτησης φαρμάκου, σε περίπτωση ανάγκης, από άλλα φαρμακεία στενεύουν δραματικά για τους ίδιους.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Υπενθυμίζεται, όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα μας πως οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα καταγγέλλουν ότι, τόσο οι νόμιμες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό, όσο και οι παράνομες από ιδιώτες που ζητούν να αγοράσουν γνωστά φάρμακα, οι αποσύρσεις σκευασμάτων από τις εταιρείες λόγω υπερβολικής μείωσης της τιμής τους, η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθώς και τακτικές που παρακάμπτουν τις νόμιμες φαρμακαποθήκες και διανέμουν απευθείας τα φάρμακα σε όποιο φαρμακείο δύναται να πληρώσει μετρητοίς, έχουν οδηγήσει στην απουσία πολλών βασικών σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, ζητείται η παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αναμένεται επιδείνωση της σημερινής κατάστασης. Ο κ. Δαγρές εξηγεί ότι τα αίτια των ελλείψεων «είναι σε όλους γνωστά και δημιουργούν ένα κουβάρι δυσεπίλυτο μεν, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση αν δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις».
«ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ» ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 1,5 ΧΡΟΝΟ
Όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Βαριδάμπασης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά περιόδους, ιδιαίτερα εποχές με υψηλή ζήτηση συγκεκριμένων σκευασμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα με ελλείψεις φαρμάκων. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όπως επεσήμανε, παρά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών δεν υπάρχει σοβαρή ανταπόκριση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
«Ελλείψεις όπως έχουμε καταγγείλει υπάρχουν εδώ και 1,5 χρόνο πολύ έντονα. Ειδικά όμως από τον Αύγουστο του 2015 είμαστε σε μια διαρκή κατάσταση αναζήτησης φαρμάκων και καταγγελιών προς τον φαρμακευτικό σύλλογο, αλλά και αποδέκτες παραπόνων αφού μετά βίας καλύπτονται οι ανάγκες της συνταγογράφησης. Εμείς πάντα συμβουλεύουμε του ασθενείς να μην περιμένουν να τελειώσει η αγωγή τους για να υπάρχει περιθώριο να βρεθεί το φάρμακο και αν είναι έγκαιρα διαθέσιμο» υπογράμμισε ο κ. Βαριδάμπασης.
ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Όπως εξήγησε ο κ. Βαρδιάμπασης, οι ελλείψεις και στα φαρμακεία του Ρεθύμνου, δεν αποκλίνουν σημαντικά από αυτές που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα. Η εικόνα που διαμορφώνεται σε Πανελλαδικό επίπεδο είναι ελλείψεις σε σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπώροσης, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά.
Στο Ρέθυμνο πιο έντονες είναι οι ελλείψεις σε δύο καρδιολογικά-αιματολογικά σκευάσματα, αντιψυχωσικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, δερματικές αντιβιοτικές αλοιφές ενώ πολύ έντονο πρόβλημα υπάρχει με τα σκευάσματα ινσουλίνης, καθώς ο κάθε ασθενής δεν έχει το περιθώριο να χάσει ούτε μια δόση από την αγωγή του. Παράλληλα, σε μικρότερο βαθμό πλέον παρουσιάζονται ελλείψεις σε κάποια παιδιατρικά εμβόλια, κάτι όμως που έχει προκύψει λόγω των ελλείψεων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.
ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΜΑΧΙΑΚΟ ΠΛΑΦΟΝ
Ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που δημιουργούν την «ασφυκτική» αυτή κατάσταση, όπως εξήγησε ο κ. Βαρδιάμπασης σε ό,τι αφορά κυρίως τα πρωτότυπα φάρμακα είναι το δυσμενές περιβάλλον διακίνησής τους, όπως διαμορφώνεται από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. «Τα φάρμακα αυτά, τα πρωτότυπα, διακινούνται από μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Στην Ελλάδα η τιμή τους είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να προτιμούν να μην διαθέτουν μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες. Ένας ακόμη παράγοντας είναι πως υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα για τις φαρμακοβιομηχανίες στη χώρα μας. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε το φάρμακο μετρητοίς και υφιστάμεθα τεμαχιακό πλαφόν, τα φάρμακα έρχονται σε πολύ μικρές ποσότητες» υπογράμμισε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.