» Επισημάνσεις σε διημερίδα για τον καρκίνο
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πρόληψη αλλά και την αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου, ενώ νέα εργαλεία όπως το μοριακό προφίλ των ασθενών δίνουν τη δυνατότητα για εξατομικευμένες θεραπείες ασθενών με νεοπλασία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των εργασιών διημερίδας με τίτλο: “Η Γενετική, η Γονιδιακή και η ψυχολογική Κατανόηση του Καρκίνου και η Ορθόδοξη Ποιμαντική Προσέγγιση”, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
«Ο δυτικός τρόπος ζωής που έχουμε υιοθετήσει μας δίνει κάποια θετικά στοιχεία αλλά δυστυχώς χάνουμε κάποια άλλα, όπως η μεσογειακή και κρητική διατροφή», επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας Σταύρος Δέρδας και πρόσθεσε ότι σε γενικές γραμμές οι τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία είναι εκείνες που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και περιέχουν συντηρητικά αλλά κι εκείνα που παράγονται χωρίς την ορθολογική και σωστή χρήση φυτοφαρμάκων.
Ειδικότερα, στην ομιλία που πραγματοποίησε αναφέρθηκε σε ουσίες και τρόφιμα που δύναται να σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου, όπως: κόκκινο κρέας, αλλαντικά – παρασκευάσματα κρέατος, δημητριακά και ξηρούς καρπούς όταν δεν αποθηκεύονται σωστά, καπνιστά αλλαντικά και κρέατα στα κάρβουνα που δεν έχουν ψηθεί σωστά, οινόπνευμα, λίπος σε μεγάλες ποσότητες, συντηρητικά κ.ά.
Αντίθετα, τρόφιμα με πιθανή αντικαρκινική δράση είναι: ντομάτα, κουρκουμάς, σόγια, πράσινο τσάι, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, μούρα, εσπεριδοειδή, ψάρια, ξηροί καρποί, σουσάμι, λιναρόσπορος, κακάο.
Ως προς την θεραπεία του καρκίνου ο κ. Δέρδας σημείωσε ότι οι γιατροί πλέον διαθέτουν σύγχρονα εργαλεία για την αντιμετώπισή του: «Υπάρχουν εργαλεία σήμερα που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας εξειδικευμένης θεραπείας, ένα τέτοιο είναι το μοριακό προφίλ», ανέφερε, ενώ σε σχέση με τη διατροφή επεσήμανε ότι στις σύγχρονες ιατρικές ομάδες για την αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνονται πλέον και διατροφολόγοι.
Η επικ. καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Αγγελική – Μαρία (Άντζυ) Παλαιολόγου μιλώντας για τη σημασία της ψυχολογικής στήριξης των ασθενών με καρκίνο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα του κάθε προσώπου. Τόνισε δε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η οικογένεια να είναι εκεί, να είναι παρούσα, αφήνοντας το πρόσωπο που νοσεί «να μιλήσει με δικά του λόγια κι όχι να προλάβει να διατυπώσει τους προβληματισμούς του ο οικείος του ή η οικεία του, ούτε καν ο ψυχολόγος ή οι υπόλοιποι αρωγοί του».
«Περιμένουμε δηλαδή από την οικογένεια να σταθεί στον/στην ασθενή αλλά δίνοντάς του/της το περιθώριο της αυτοέκφρασης», συμπλήρωσε η κα Παλαιολόγου.
Η διημερίδα διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον καθηγητή Μοριακής Ογκολογίας Σταύρο Δέρδα και το “Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Γενότυπος Science Labs”.