Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

“Φάρμακο” στον χρόνιο πόνο από το Ειδικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Χανίων

Αληθινό στήριγμα για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, το “Ιατρείο Πόνου” του Νοσοκομείου Χανίων που συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας!

Κεφαλαλγίες, νευροπάθειες, πόνος από απομυελινωτικές παθήσεις, μεθερπητικές νευραλγίες, μυοσκελετικοί πόνοι ή και πόνοι από νεοπλασματικές νόσους αντιμετωπίζονται με επιτυχία στο “Ιατρείο”, ανακουφίζοντας τους ασθενείς και εξασφαλίζοντας μια ποιοτικότερη ζωή για τους ίδιους και τους οικείους τους.


Όπως εξηγεί στα “Χ.ν.” η αναισθησιολόγος κ. Στέλλα Αποστολάκη που υπηρετεί στο ιατρείο μαζί με τους αναισθησιολόγους κ. Σταματία Ντόλκα και κ. Γιώργο Χατζηπλή «το “ιατρείο πόνου” το ανοίξαμε εθελοντικά το 2011, γιατί αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει ένα κενό. Αντιληφθήκαμε πως υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν “πόνο” για πάνω από 3 μήνες και έχουν την ανάγκη αυτής της υποστηρικτικής δομής».
Στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του το ιατρείο είχε 260 ασθενείς και πάνω από 3.000 επισκέψεις, ενώ σήμερα οι ασθενείς έχουν πενταπλασιαστεί, με 1200 ασθενείς με 10900 επισκέψεις!
«Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται ολιστικά, αν είναι μάλιστα αδιάγνωστος ο πόνος αυτός, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με άλλες ειδικότητες (Ορθοπεδικούς, νευροχειρουργούς, παθολόγους κ.α.). Εξαιρετικά σημαντική παράμετρος στον χρόνιο πόνο είναι και η ψυχολογία. Οταν ένας ασθενής έχει χρόνιο πόνο αυτό του προκαλεί παράλληλα προβλήματα, έχει μειωμένη δραστηριότητα, κοινωνική ζωή, σκέφτεται τον εαυτό του μόνο εντός των πλαισίων του πόνου γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε και με ψυχολόγους», αναφέρει η κ. Αποστολάκη.
Η αναισθησιολόγος βρίσκεται πιο κοντά στους ασθενείς με καρκίνο, ο αριθμός των οποίων παρουσιάζει σημαντική αύξηση. «Ξεκινώντας είχαμε 40 ασθενείς με καρκινικούς πόνους και σήμερα έχουν φτάσει στους 280. Έχουμε μια ραγδαία αύξηση δυστυχώς, καθώς είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ο καρκινοπαθής. Σε πολλούς ασθενείς με νεοπλασίες ο πόνος υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό ταυτόχρονα με τη διάγνωση, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις, ένα ποσοστό έως και 40% έχει έντονο πόνο. Σε μια νεοπλασία ο πόνος μπορεί να προέρχεται είτε επειδή πιέζονται οι γειτονικές δομές και τα γειτονικά όργανα είτε επειδή γίνεται διήθηση των νεύρων ή και από τις ίδιες τις θεραπείες» επισημαίνει η γιατρός.
Σήμερα, την εποχή της πανδημίας αλλά ακόμα περισσότερο τους μήνες του “σκληρού lock down” το “Ιατρείο” παρέμεινε ενεργό, καθώς όπως τονίζει η κ. Αποστολάκη: «Δεν αφήσαμε καθόλου τους ασθενείς μας, δουλέψαμε πολύ μέσα από τα mail, τα τηλέφωνα, τα social media, τους βοηθήσαμε πάρα πολύ να κάνουν την άυλη συνταγογράφηση. Ήμασταν δίπλα τους και δεν πιστεύω ότι κάποιος ένιωσε μόνος ή δεν μπόρεσε να μας βρει το διάστημα αυτό».
Σε αυτά τα 10 χρόνια ήταν πολλές οι δύσκολες στιγμές, τα περιστατικά έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Ζητάμε από τη συνομιλήτρια μας να μοιραστεί με εμάς μερικές τέτοιες στιγμές. «Ήταν δύσκολο να μην συγκινηθούμε, όταν μια γυναίκα καθυστέρησε τη θεραπεία της, γιατί τα παιδιά της έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις και δεν ήθελε να τα επιβαρύνει. Επίσης στεναχωριόμαστε με τους νέους ασθενείς με νεοπλασίες και έχουμε πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία στους ηλικιωμένους. Όμως ο κόσμος δεν πρέπει να απελπίζεται, είναι χρόνιες οι περισσότερες περιπτώσεις αυτές, η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ, υπάρχουν νέα φάρμακα και νέες θεραπείες που όχι μόνο παρατείνουν τη ζωή αλλά εξασφαλίζουν την ποιότητα της».
Όσο για το τι έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή το “ιατρείο πόνου” ώστε να βελτιώσει ακόμα τις παρεχόμενες υπηρεσίες του η κ. Αποστολάκη απαντάει: «θα θέλαμε να προχωρήσει περισσότερο το επεμβατικό κομμάτι. Δυστυχώς μας σταμάτησε σε αυτό η πανδημία, αλλά θέλουμε να το αναπτύξουμε».

“Θετικό πρόσημο”

Στη μεγάλη σημασία του “Ιατρείου πόνου” του Νοσοκομείου Χανίων για την ανακούφιση των ασθενών με χρόνιους πόνους αναφέρεται ο αναπληρωτής διοικητής κ. Μάνος Μπολώτης
«Το “Ιατρείο Πόνου” έχει βαθύ θετικό πρόσημο στην κοινωνία μας. Στόχο μας σε συνεργασία πάντα με τους ιατρούς μας είναι να ενισχύσουμε το ρόλο του ώστε να έχει ακόμα μεγαλύτερη παρεμβατική ισχύ. Πολύς κόσμος ακόμα δεν έχει εικόνα, δεν είναι ενήμερος στο βαθμό που θα θέλαμε για τη λειτουργία του ιατρείου. Είναι σημαντικό για ένα πχ. ογκολογικό ασθενή ότι υπάρχει αυτό το ιατρείο σε μια δημόσια δομή όπου θα μπορέσει να του παρέχει σημαντικές υπηρεσίες!» τονίζει.

Με λίγα λόγια

• Το ιατρείο πόνου συνιστά μια σύγχρονη μονάδα, θεραπευτικής προσέγγισης ασθενών με χρόνια επώδυνα σύνδρομα, καθένα από τα οποία έχει διαφορετική αιτιολογία και χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
• Συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς με χρόνιο πόνο και στην ομαλή κοινωνικοποίηση του.
• Οι ψυχολογικές επιδράσεις του χρόνιου πόνου είναι καταστροφικές, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο εμφανείς.
• Σε ότι αφορά στον καρκινικό πόνο ένα ποσοστό 20-50% των ασθενών εμφανίζει πόνο κατά την αρχική διάγνωση της νόσου, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 75% σε προχωρημένο καρκίνο. Ο πόνος είναι μέτριος έως έντονος στο 40-50% των ασθενών και πολύ έντονος έως ανυπόφορος στο 20-30%
To ιατρείο παραμένει ανοιχτό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 9-2μμ. Τηλέφωνο ιατρείου για ραντεβού 28210 22552.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα