Η λέξη φεουδαρχία παράγεται από την ενετική λέξη Feudo (φέουδο) που σημαίνει το τμήμα μιας χώρας που κατά τη μεσαιωνική εποχή οι ισχυροί ηγεμόνες της Δυτικής Ευρώπης παραχωρούσαν στους ευγενείς.
Η φεουδαρχία ήταν πολιτικά και κοινωνικά συστήματα που επικράτησε στη Δυτική Ευρώπη κατά τον 9ο έως τον 18ου αιώνα.
Στηριζόταν στη διάκριση μεταξύ μιας κυρίαρχης τάξης και των υποτελών της.
Δημοκρατία που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν, θα αναφέρω μόνο από τον “Επιτάφιο” του Περικλή ένα απόσπασμα: «Σκοπός της Δημοκρατίας είναι να υπηρετεί όλους το ίδιο χωρίς καμιά διάκριση και ότι όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου».
Αλήθεια σήμερα, αλλά και αρκετά χρόνια πριν, στην Ελλάδα η Δημοκρατία λειτουργούσε με τους πολίτες να έχουν ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη κ.λπ.;
Τα Υπουργεία, τμήματα του κράτους ποιοι τα νέμονται; Φυσικά οι πολιτικοί της εκάστοτε εξουσίας που λειτουργούν σαν φεουδάρχες. Αυτή η Δημοκρατία η ελληνική ουσιαστικά τους τα “παραχωρεί” και αυτοί τα διαχειρίζονται.
Στο κάθε Υπουργείο στο νευραλγικό του τμήμα στη Γενική Γραμματεία προσλαμβάνονται δεκάδες μετακλητοί που είναι συνήθως στενοί συγγενείς, φίλοι και κομματικοί. Συνήθως τους χώρους αυτούς των Γενικών Γραμματειών ο/η εκάστοτε υπουργοί, ανακαινίζουν, ντεκοράρουν κατά το γούστο των δικών τους. Νέμονται όπως οι φεουδάρχες τα τμήματα που τους παραχωρούν οι άρχοντες.
Αυτή είναι η Ελληνική Δημοκρατία, εκσυγχρονισμένη με μετακλητούς της αρεσκείας τους, μορφωμένους, εχέμυθους εμφανίσιμους, ιδιαιτέρως των ιδιαιτέρων και με ειδικό μισθολόγιο, πολλαπλάσιο των μονίμων υπαλλήλων που υπηρετούν στο ίδιο Υπουργείο.
Η αξιολόγηση που γίνεται σήμερα γίνεται για να απομακρυνθούν όπως λένε οι επίορκοι, ανεπαρκείς, γενικά οι κακοί και όσοι πλεονάζουν. Γιατί αφού με την αξιολόγηση θα βρεθούν οι άριστοι δεν χρησιμοποιούνται να πλαισιώσουν τους νευραλγικούς χώρους (Γενικές Γραμματείες των Υπουργείων) και να απολυθούν οι μετακλητοί;
Οι οποίοι κατέλαβαν θέσεις όπως οι αυλικοί περί τους βασιλείς και λειτουργούν ελέω θεού!
Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που ήκμαζε η φεουδαρχία σήμερα η Δημοκρατία λειτουργεί εκεί πολύ καλύτερα από την Ελλάδα που θεωρείται η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Ξεκίνησε η αξιολόγηση σ’ όλους τους χώρους του δημόσιου τομέα. Για τους μετακλητούς κανένας λόγος ούτε από τους κυβερνώντες ούτε από αυτούς που διεκδικούν την εξουσία.
Φυσικά γιατί τους βολεύει να εξυπηρετούν τους δικούς τους! Συμπέρασμα: Η σημερινή Ελληνική Δημοκρατία, ελάχιστα διαφέρει από τη Φεουδαρχία.