Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται στην πληρωμή των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Κρήτη. Το ζήτημα φέρνει στην επικαιρότητα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφεράκης, με επιτολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών.
Με αφορμή τις εντονότατες αντιδράσεις μελών του Επιμελητηρίου, παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμής από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ο κ. Αλιφιεράκης επισημαίνει τα εξής:
1.«Το Επιμελητήριό μας έχει γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων και διαμαρτυριών από επιχειρήσεις μέλη μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών, για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκδοθέντων τιμολογίων από τα Φ/Β πάρκα για τη διοχετευθείσα ενέργεια στο δίκτυο οι οποίες φτάνουν ακόμα και στους 6 ή 7 μήνες.
2.Με μια σειρά υπολογισμών και στοιχείων που παραθέτουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για χρήματα που λίγο πολύ έχουν εισπραχθεί (τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος) μιας και τα χρήματα που έχει ήδη εισπράξει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ και δεν τα έχει αποδώσει στους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι της τάξης των 350 – 400 εκατ. ευρώ για να το καταβάλλουν και εκείνοι με τη σειρά τους στον ΛΑΓΗΕ.
3. Παράλληλα οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών «τρέχουν» όπως για παράδειγμα το ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει και δεν έχουν πληρωθεί ή η απόδοση του φόρου εισοδήματος (προηγούμενων ετών).
4.Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αδυναμία των ανεξάρτητων παραγωγών κάλυψης των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Οι τελευταίες, παρόλη την οικονομική δυσχέρεια που έχει προκληθεί από τις α. μειώσεις των τιμών πώλησης της παραχθείσας ενέργειας (€/ kwh) καθώς και β. την καθυστέρηση πληρωμών, δεν παρέχουν καμία αναπροσαρμογή των απαιτήσεων τους όπως ήδη έχουν κάνει σχεδόν σε όλους τους άλλους παραγωγικούς κλάδους».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τονίζει πως «το κλίμα είναι ιδιαζόντως αρνητικό, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την διάψευση εν πολλοίς των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί στους παραγωγούς για μείωση της μέσης υπερημερίας, η οποία αντί να μειωθεί αυξάνεται έστω και οριακά περαιτέρω».
Εν κατακλείδι, ο κ. Αλιφεριάκης θεωρεί ότι «η κατάσταση που βρίσκονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο νησί μας είναι δραματική και σύντομα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κλάδου και στο κλείσιμο ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων».
Για όλα τα παραπάνω, ζητά από την η ηγεσία του Υπουργείου «να μεριμνήσει για ικανοποίηση των απαιτήσεων βάσει συμβάσεως και εν γένει νομοθεσίας για την άμεση τακτοποίηση των πληρωμών».