Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Φεστιβάλ “FESTUM π”: Η… µελωδία της ευφυΐας

» Ο νοµπελίστας Cédric Villani µαζί µε άλλους σπουδαίους Γάλλους και Έλληνες καθηγητές “παντρεύουν” στα Χανιά τη Μουσική µε τα Μαθηµατικά

 

Το “πάντρεµα” µαθηµατικών και µουσικής µέσω της διδασκαλίας συνεχίζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Festum π” µε τη συµµετοχή σπουδαίων επιστηµόνων στα Μαθηµατικά και στη Μουσική και φοιτητών.

Σε ένα διάλειµµα του συνεδρίου που συνεχίζεται στο ΜΑΙΧ είχαµε την ευκαιρία να µιλήσουµε µε καθηγητές που συµµετέχουν σε αυτό.
Ο κορυφαίος Γάλλος µαθηµατικός Cédric Villani µίλησε στα “Χ.ν.” για το “Festum π” επισηµαίνοντας πως «είναι ένα πολύ δηµιουργικό φεστιβάλ γιατί δίνει τη δυνατότητα σε µας τους µαθηµατικούς να δουλέψουµε πάνω στην ανάλυση σε ένα µέρος που σε εµπνέει να συζητήσεις, να ανταλλάξεις απόψεις, να έλθεις πιο κοντά µε τους φοιτητές και τους συναδέλφους σου! Και επειδή είµαστε στην Ελλάδα, στην πατρίδα του Πυθαγόρας ως Ευρωπαίος πολίτης µπορώ να πω ότι το “Festum π” µας δίνει την ευκαιρία να δουλέψουµε δηµιουργικά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες».

ΣΠΟΥ∆ΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Καθηγητής µουσικής στο Πανεπιστήµιο Conservatoire de Paris ο κ.Claude Abromont τόνισε πως «η µουσική είναι µια επιστήµη των αριθµών και αυτή! Υπάρχει πολύ µεγάλη σύνδεση µεταξύ της µουσικής σύνθεσης και των µαθηµατικών και µπορούµε να την εξελίξουµε ακόµα περισσότερο δουλεύοντας µε τους φοιτητές µας και περνώντας τα αποτελέσµατα της δουλειάς αυτής στην κοινωνία!».


«Η µουσική δεν µπορεί να υπάρξει χωρίς τα µαθηµατικά» σηµείωσε ο κ. ο Claude Ledoux, Βέλγος καθηγητής µουσικής στο Conservatoire de Paris, συµπλήρωνοντας πως «µέσα από τα σεµινάρια αυτά αναζητούµε το…άρωµα των µαθηµατικών και όπως λέει ο Villani δουλεύουµε πάνω στην ποιητιικότητα της µουσικής και των µαθηµατικών».


Στο τοµέα της σύνδεσης µουσικής και επιστήµης µε µεταδιδακτορική έρευνα πάνω τους ήχους του διαστήµατος η κ. Λίνα Τόνια συνθέτρια και διδάσκουσα στο Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και τέχνης στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας. Έχοντας µια πολύ σπουδαία καριέρα στον τοµέα της σύνθεσης η κ. Τόνια µίλησε για τους ισχυρούς δεσµούς µεταξύ µουσικής και µαθηµατικών καθώς «βρίσκουµε βαθιές ρίζες από τον Πυθαγόρα, ρίζες που πρέπει να ακολουθήσουµε στο σήµερα. Και βέβαια στην κατεύθυνση αυτή έχει συµβάλει σηµαντικά ο Έλληνας συνθέτης Ιάννης Ξενάκης.»


Η κ. Τόνια αναφέρθηκε στα σεµινάρια υπογραµµίζοντας πως πρόκειται για «εξαιρετικά υψηλού επιπέδου δουλειές µε πολύ αποδοτικό µοίρασµα γνώσεων που βοηθάει και τους φοιτητές αλλά και εµάς τους ίδιους».


«Η µουσική και τα µαθηµατικά συνυπάρχουν και το βλέπουµε καθηµερινά» δήλωσε ο κ. Νίκος Αλικακός Καθηγητής στο Πανεπιστήµιο των Αθηνών που στάθηκε σε µια αναφορά του Αϊνστάιν για τη τεχνητή νοηµοσύνη και πως αυτή θα πρέπει να ενσωµατώσει τα συναισθήµατα και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσει τη µουσική.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα