Δίπλα στον παραγωγό, τον επιχειρηματία, τον επισκέπτη φιλοδοξεί να βρεθεί το “Φεστιβάλ Γης” που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου στον χώρο της Δυτικής Τάφρου.
Πρόκειται επί της ουσίας για την εκδήλωση που αντικαθιστά τον “Αγροτικό Αύγουστο” και που φέτος επανέρχεται στην Τάφρο όπου γίνονταν μέχρι και το 2014.
Φέτος, θα συμμετέχουν σε αυτοί με περίπτερα τους και όλοι οι Δήμοι των Χανίων, όπως τονίσθηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.
«Φιλοδοξούμε η διοργάνωση να έχει σημαντική επιτυχία και να αποτελέσει ένα σημαντικό κοινωνικό, πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας. Το ιδιαίτερο στοιχείο της διοργάνωσης είναι πως διοργανώνεται μετά από πολλά χρόνια από όλη την αυτοδιοίκηση του νομού μαζί με την Περιφέρεια και την επιχειρηματική κοινότητα το ΕΒΕΧ» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης. Παράλληλα τόνισε πως μέσα από τις δράσεις του Φεστιβάλ (πολιτιστικό πρόγραμμα), τα περίπτερα παραγωγών για την προμήθεια προϊόντων, τα περίπτερα επιχειρήσεων και φορέων (Δήμων, ΕΒΕΧ), τις δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τις συζητήσεις «θέλουμε να δείξουμε στους ξένους επισκέπτες τι είναι ο τόπος μας από άποψη φυσικού περιβάλλοντος, προϊόντων, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και στους ντόπιους κατοίκους να γνωρίσουν τις δυνατότητες του τόπου, τους δημιουργικούς ανθρώπους του».
Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα του Δ. Χανίων κ. Γιάννης Νικηφοράκης ανέφερε πως θα δοθεί παράταση μέχρι τις 8 Ιουλίου για τη δήλωση συμμετοχής (πληροφορίες στο 2821340114 ) και κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις « να αγκαλιάσουν το θεσμό, που με ενωτικό αέρα αγκαλιάζεται από όλους τους Δήμους και δείχνει πόσο ψηλά βάζουμε τον πήχη και πόσο θέλουμε να τον ανεβάσουμε προς όφελος των επιχειρήσεων, των πολιτών, και των επισκεπτών.»
Στο φεστιβάλ μπορούν να μετέχουν επιχειρήσεις που έχουν νόμιμη άδεια, που θα εκδίδουν αποδείξεις και θα είναι πιστοποιημένες.
Ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΧ κ. Γιώργος Πατεράκης υπεύθυνος του ΓΕΜΗ δήλωσε πως μέσα από τη δράση αυτή «θέλουμε να αναδείξουμε τα προϊόντα του τόπου μας, την περιοχή μας! Δεν αυτοσκοπός μας μόνο η πώληση. Για αυτό και στο φεστιβάλ θα υπάρχουν επιχειρήσεις δεν θα πουλάνε αλλά θα εκθέτουν (σχεδόν δωρεάν η συμμετοχή τους) και επιχειρήσεις που θα πουλάνε προϊόντα και τις οποίες το Επιμελητήριο θα πριμοδοτήσει με ένα 20% του κόστους συμμετοχής».
«Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι μέσα από τη σύνθεση και τη συνεργασία έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θεσμικοί φορείς, παραγωγοί και επιχειρηματίες έχουμε ένα κοινό στόχο όλοι μαζί πως θα αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα εξαιρετικά προϊόντα αυτού του τόπου και σε αυτήν την προσπάθεια δεν χωρούν μίζερες καταστάσεις» ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
Σε γραπτό του μήνυμα ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Χάρης Μπομπολάκης τόνισε πως μέσα από τη συμμετοχή «στοχεύουμε να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στοιχεία του τόπου μας που σχετίζονται με τους τουριστικούς πόρους, την πρωτογενή παραγωγή και το πολιτιστικό μας πλούτο. Ήδη από το 2011 στο Δήμο Πλατανιά αναπτύσσουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Πλατανιά θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένα portal αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος, με στόχο την προβολή των τοπικών μας προϊόντων και την όσο το δυνατόν καλύτερη διασύνδεση τους με τη τουριστική δραστηριότητα». Στη συνέντευξη έδωσαν το παρών επίσης οι αντιδήμαρχοι Καντάνου – Σελίνου κ. Μιχάλης Μπικάκης, Κισσάμου κ. Γιώργος Χαχλάκης.
Και αντιρρήσεις
Από τα “Χ.ν.” τέθηκαν οι αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από τα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα της παλιάς πόλης αναφορικά με τον τόπο της εκδήλωσης τόσο για την πλατεία 1866 όσο και για τη Δυτ. Τάφρο (θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη στάθμευση στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης), αλλά και τα προϊόντα και τον τρόπο διοργάνωσης. Αντιρρήσεις και διαφωνίες που σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν και φέτος.
Ο κ. Παπαδεράκης σημείωσε πως το φετινό φεστιβάλ δεν θα έχει καμία σχέση με παλαιότερα στον ίδιο χώρο όπου πουλιόταν λουκουμάδες, σουβλάκια, έτοιμο φαγητό κα.
«Υπήρχε μια πρόταση από τα τουριστικά καταστήματα παλαιότερα που είναι μέσα στον πνεύμα του φετινού φεστιβάλ, ότι δεν μπορεί να γίνεται στην πλατεία 1866 γιατί λειτουργεί ανταγωνιστικά στα στεγασμένα εμπορικά καταστήματα. Δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για τη Δυτ. Τάφρο» ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης.
«Αφήνουμε πίσω ότι γίνονταν στο παρελθόν» είπε ο κ. Νικηφοράκης.