Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

«Φεστιβάλ Γης»: Προοπτικές – σχέδια για τα τοπικά προϊόντα

» Αβοκάντο και μέλι στο επίκεντρο των συζητήσεων του Σαββατοκύριακου

Οι προοπτικές τα προβλήματα και ο σχεδιασμός για τα τοπικά προϊόντα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων του “Φεστιβάλ” Γης, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στη Δυτική Τάφρο.

Το καλό παράδειγμα των συνεταιρισμών

“Αποκούμπι” για τον παραγωγό μπορεί να αποτελέσει ο συνεταιρισμός. Αυτό μεταξύ άλλων τονίσθηκε στην τελευταία ημέρα του “Φεστιβάλ Γης” από εκπροσώπους πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών στα Χανιά που αποτελούν παραδείγματα οργάνωσης. Στην τελευταία ημέρα τέλος έγινε και συζήτηση για το βιολογικό μέλι και τα οφέλη για παραγωγούς και καταναλωτές.

«Για να επιβιώσει ο αγροτικός τομέας, το μοναδικό όπλο που έχει ο παραγωγός είναι ο συνεταιρισμός. Αν δεν οργανωθούν οι παραγωγοί σε συνεταιρισμός ώστε να δουλέψουν με υγιή τρόπο θα χάσουν και τις δουλειές και τις περιουσίες του» ανέφερε ο κ. Θοδωρής Ραϊσάκης πρόεδρος συνεταιρισμού κηπευτικών Ελαφονησίου-Χρυσοσκαλίτισσας. Ο συνεταιρισμός λειτουργεί από το 2002, έχει 30 μέλη, δικές του εγκαταστάσεις. «Πάμε πολύ μέχρι στιγμής αλλά έχουμε απέναντι μας τις βιομηχανίες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, άλλες μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και το ίδιο το κράτος με τους νόμους που βγάζει στέκεται απέναντι μας» δήλωσε ο κ. Ραϊσάκης.

Ο κ. Βασίλης Κουτσαυτάκης πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γραμβούσας μιλώντας στα “Χ.ν.” υπογράμμισε την μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μείνει “ζωντανός” ο συνεταιρισμός. Για να γίνει αυτό ρυθμίστηκαν κάποια παλιά χρέη προς την πρώην ΑΤΕ με τον συνεταιρισμό να επιβαρύνεται μόνο με το αρχικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. «Έχουμε 270 μέλη, ελαιουργείο, πρατήριο και εκτελούμε το έργο της δακοκτονίας. Ο κόσμος είδε στο πρόσωπο μας ότι κάτι αλλάζει, εμπιστεύτηκε τον καθαρό και διαφανή λόγο μας, υπήρξε επανασυσπείρωση, τακτοποιήθηκαν κάποιες παλιές εκκρεμότητες και πάμε καλά. Ο συνεργατισμός στην Ελλάδα δεν υπηρετήθηκε σωστά για χρόνια με ευθύνη διαχρονική των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο είναι μονόδρομος για τον παραγωγό, γιατί ο μοναχικός παραγωγός σε λίγα χρόνια θα χαθεί. Έστω και την ύστατη ώρα είναι μονόδρομος η συνεργασία για τους παραγωγούς. Οι αγρότες έχουν μόνο να ωφεληθούν από τη σωστή λειτουργία των συνεταιρισμών» τόνισε ο κ. Κουτσαυτάκης.
Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων ο πρόεδρος το κ. Χαρίλαος Βλαζάκης επισήμανε πως «έχουμε γυρίσει σελίδα. Ο Α.Σ. Χανίων λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια σύγχρονη αγροτοοικονομική επιχείριση. Ο συνεταιρισμός πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο το όφελος των παραγωγών, διαφορετικά με αυτά που γίνονται στον κόσμο θα βρεθούμε προ εκπλήξεων».

Ο Α.Σ. Χανίων διατηρεί δικό του ελαιουργείο «υπερσύγχρονο που παράγει ποιοτικά άριστα ελαιόλαδο, το συσκευαστήριο εσπεριδοειδών και αβοκάντο που διαθέτουμε στο Μάλεμε λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ευελπιστώ ότι στο άμεσο μέλλον θα κινηθούμε ακόμα πιο ψηλά στηρίζοντας τον παραγωγό ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 11.000 παραγωγοί εμπιστεύτηκαν το συνεταιρισμός μας για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ» κατέληξε ο κ. Βλαζάκης. Οι δύο ομάδες, παραγωγών λαδιού και εσπεριδοειδών- αβοκάντο του Α.Σ. Χανίων, έχουν από 400 μέλη η κάθε μία.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ

Στη συζήτηση για τα οφέλη της βιολογικής μελισσοκομίας ο γεωπόνος και εκπαιδευτής μελισσουργός κ. Γιάννης Χανιωτάκης σημείωσε πως χάρις σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μελισσοκόμων που μπήκαν στη βιολογική μελισσοκομία. «Η βασική διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της συμβατικής μελισσοκομίας είναι ότι στην πρώτη ο παραγωγός πρέπει να αφήνει περισσότερα αποθέματα μελιού ώστε να μην χρειαστεί να την βοηθήσει με πρόσθετες τροφές. Θα πρέπει να διαχειριστεί και διαφορετικά τα μελίσσια του ώστε το μέλι που δεν θα πάρει, να μην το χάσει δηλαδή να κάνει πιο μεγάλες μεταφορές, να “κυνηγήσει” περισσότερες ανθοφορίες κα.» είπε μεταξύ άλλων.
Η βιολόγος του ΜΑΙΧ κ. Παναγιώτα Γότσιου σημείωσε πως ένα τοπικό προϊόν όπως το μέλι «είναι πιο ποιοτικό γιατί δεν έχει ταξιδέψει χιλιόμετρα, δεν έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και από την άλλη ενισχύεται η τοπική μελισσοκομία που συνδράμει στην επικονίαση και στην ενίσχυση των καλλιεργειών.» Η κ. Γότσιου αναφέρθηκε στα τοπικά μέλια όπως το θυμαρίσιο, το πευκοθυμαρόμελο, το μέλι ερείκης και στις βασικές διαφορές της συμβατικής και της βιολογικής μελισσοκομίας τονίζοντας πως και η πρώτη με βάση του κανόνες ορθής πρακτικής θα πρέπει να δίνει ένα προϊόν ασφαλή και ποιοτικό.

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

Στο χθεσινό πολιτιστικό πρόγραμμα χόρεψαν τα συγκροτήματα του Ομίλου “Ψηλορείτης” (φωτ.), του συλλόγου “Καγιαλές”, του πολιτιστικού συλλόγου “το Αντάμωμα”, ενώ ακολούθησε συναυλία με τους Vamos Ensamble.

Μεγάλες προοπτικές για το αβοκάντο αλλά χωρίς… πυξίδα

Χωρίς πυξίδα φαίνεται να πορεύεται η καλλιέργεια αβοκάντο στα Χανιά καθώς παρά τη μεγάλη δυναμική που γνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής δεν εμφανίζεται στις επίσημες καταγραφές, το πολλαπλασιαστικό υλικό δεν είναι πιστοποιημένο και πολλοί καλλιεργητές δεν έχουν ενημέρωση από επιστημονικούς φορείς.
Στο μεταξύ, παρά τον πλούτο και την υψηλή ποιότητά τους, τα τοπικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα δεν απολαμβάνουν τη θέση που δικαιούνται στην αγορά καθώς σε μεγάλο βαθμό δεν έχει εμπεδωθεί και προβληθεί η διατροφική αξία τους και παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο στην Κρήτη.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συζήτηση που οργανώθηκε το Σάββατο στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και Προϊόντα”.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Ο γεωπόνος του Τμήματος Φυτικών – Υγειονομικών Ελέγχων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Νίκος Παπαδαντωνάκης, αναφερόμενος στο θέμα του αβοκάντο επεσήμανε ότι μόλις 3.500 στρ. εμφανίζονται δηλωμένα στο πλαίσιο των αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση, τη στιγμή που εκτιμάται ότι η πραγματικές καλλιέργειες, που υπολογίζονται από τα δέντρα που πωλούνται κάθε χρόνο, ανέρχονται στην Π.Ε. Χανίων σε πάνω από 20.000 στρέμματα.

«Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι καλλιέργειες αβοκάντο έχουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί επιλέγουν να μην δηλώσουν τις καλλιέργειές τους προκειμένου να ψαλιδίσουν τα έξοδά τους», σημείωσε ο κ. Παπαδαντωνάκης.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να διεκδικηθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πολιτικές και μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καλλιέργεια αβοκάντο καθώς το υπουργείο θεωρεί ότι αυτή είναι μηδαμινή στα Χανιά. «Για παράδειγμα έχουμε καταθέσει φάκελο για να χαρακτηρίσουμε το προϊόν ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, αλλά από την πρώτη στιγμή μας είπαν ότι η καλλιέργεια αυτή είναι ασήμαντη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδαντωνάκης.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε το έλλειμμα κατάλληλης ενημέρωσης των παραγωγών καθώς οι περισσότεροι από αυτούς παίρνουν πληροφορίες από το καφενείο και τον γείτονα, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που συμβουλεύονται έναν γεωπόνο. «Αυτό έχει σαν συνέπεια κάθε χρόνο να χάνονται χιλιάδες δέντρα που φυτεύονται σε ακατάλληλα εδάφη ή που δεν τα φροντίζουν σωστά», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδαντωνάκης, ενώ υπογράμμισε ένα ακόμα σημαντικό μειονέκτημα που σχετίζεται με την έλλειψη πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης μίλησε για την ανάγκη να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή διατροφική αξία. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό «θα πρέπει να τα πιστέψουμε πρώτα εμείς για να μπορέσουμε να τα προτείνουμε και στους άλλους».

Υπογράμμισε σχετικά ότι τα τοπικά προϊόντα θα πρέπει να ιδωθούν και να προβληθούν σε συνάρτηση με τον μακραίωνο τοπικό πολιτισμό με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν χρειάζεται να επιζητούμε την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων αλλά το πως αυτά θα φτάσουν στο τραπέζι των εκατομμυρίων επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο στην Κρήτη.

Τόνισε ακόμα ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να ανταγωνιστούν τα τοπικά προϊόντα τα εισαγόμενα προϊόντα σε επίπεδο τιμών, καθώς η ποιότητα τους είναι ανώτερη και αυτή η ποιότητα κοστίζει.

«Τα παραδοσιακά προϊόντα έχουν την ταυτότητα του συστήματος που τα παράγει. Τα χαρακτηριστικά των φυσικών πόρων και του κλίματος. Τα χαρακτηριστικά των φυτών και των ζώων του τόπου. Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τα παράγουν», επεσήμανε και καυτηρίασε την προπαγάνδα που γίνεται σε βάρος των παραδοσιακών προϊόντων, ως προϊόντα που δεν είναι υγιεινά, μια προπαγάνδα που – όπως ανέφερε – εξυπηρετεί ουσιαστικά τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, οι οποίες παράγουν δήθεν “πράσινα” και υγιεινά προϊόντα.

H MACC

Ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης αναφέρθηκε στο Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC) και πως αυτό συμβάλει στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης σε επιχειρήσεις και παραγωγούς στην Κρήτη. Τόνισε ότι σε αυτό συμμετέχουν 38 επιχειρήσεις, ερευνητικοί και θεσμικοί φορείς και σημείωσε ότι ο φορέας αυτός συστήθηκε μετά από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. «Σκοπός του είναι να συνδέσει τις επιχειρήσεις και τους φορείς άσκησης πολιτικής με τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, με απώτερο στόχο να συμβάλει στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, υπηρετώντας τον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης», ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και συμπλήρωσε ότι στην MACC οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγή και τα προϊόντα τους αλλά και τη διείσδυσή τους στην παγκόσμια αγορά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα