Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας: Η τεχνολογία συναντά… την ιστορία

∆ηµιουργίες που συνδυάζουν την τεχνολογία µε την… ιστορία, κατασκευές που “παντρεύουν” σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές, δράσεις που καλλιεργούν την αγάπη για τη γνώση στο “13ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής ∆ηµιουργίας” που συνεχίσθηκε και χθες στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων. Ένα κοµµάτι των εργασιών αυτών παρουσιάζουµε και σήµερα.

1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
∆ιαδικτυακός – διαδραστικός
χάρτης πολιτισµού

Ένα ψηφιακό- διαδραστικό χάρτη δηµιούργησαν τα παιδιά του “Οµίλου Πληροφορικής” του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων µε τη συνδροµή του καθηγητή τους κ. Μιχάλη Κουνελάκη.
Στο χάρτη έχει αποτυπωθεί µια συγκεκριµένη πολιτιστική διαδροµή σε τέσσερα τµήµατα, που διέρχεται από 28 µνηµεία της πόλης (Ενετικά, Οθωµανικά, Βυζαντινά) για το καθένα από τα οποία ο επισκέπτης µπορεί να πάρει πληροφορίες, να δει βίντεο και φωτογραφίες, να διαβάσει για την ιστορία τους.


«Είναι ένα µονοπάτι σε ένα ψηφιακό χάρτη που µπορούν να επισκεφθεί ο καθένας για να δει τα µνηµεία µας. Σκανάρεις το QR code που σε οδηγεί στο Maps Google και λαµβάνεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι » δηλώνει η Αγάπη Καµπάκου, ενώ ο Γιάννης Ζερβουδάκης συµπληρώνει ότι «η περιήγηση ξεκινάει από το λόφο Καστέλι που είναι το “σηµείο µηδέν”. Περνώντας µέσα από όλη την παλιά πόλη βλέπεις 28 µνηµεία και να καταλήξεις στο αρχαιολογικό µουσείο που είναι το νεότερο µνηµείο. Για κάθε µνηµείο υπάρχουν πληροφορίες, κείµενο φωτογραφίες και βίντεο». Ο Γιάννης µας πληροφορεί πως «όλο το υλικό το δουλέψαµε εµείς, βρήκαµε τα κείµενα, βγάλαµε τις φωτογραφίες. »
Η Εύα Αγγελάκη και η Αναστασία Καραγκούνη αναφέρουν πως η εφαρµογή τους χρησιµεύει «ώστε να γνωρίσουµε καλύτερα την παλιά πόλη και εµείς και οι επισκέπτες» ενώ η Στέλλα Στάµπου παρατηρεί ότι «η διαδροµή περνάει από µνηµεία που βλέπουµε καθηµερινά αλλά δεν γνωρίζουµε πολλά για αυτά».
Τις φωτογραφίες των 360 µοιρών επιµελήθηκε ο Αλέξανδρος Καλογερόπουλος και των 180 µοιρών η Ίριδα Σκευάκη αξιοποιώντας εφαρµογές των κινητών.

 

∆.Σ. ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Μια ονειρική…
παιδική χαρά!

Μια ονειρική παιδική χαρά, µε τέσσερα διαφορετικά θέµατα και ανάλογους αυτοµατισµούς κατασκεύασαν τα παιδιά του ∆ηµοτικού Σχολείου Ταυρωνίτη.
«Είναι µια κατασκευή µε lego και αυτοµατισµούς» µας λένε η Εβελίνα Γκιούµε και η Χρύσα Μπότση που µας δείχνουν ότι το τµήµα της δικής του παιδικής χαρά έχει µια κούνια που λειτουργεί µε τις οδηγίες από µακριά των παιδιών. «Το φτιάξαµε κατά λάθος! Θέλαµε να φτιάξουµε απλά µια κούνια και τελικά µας βγήκε να γυρίζει γύρω-γύρω. Εποµένως είναι µια…ξεχωριστή κούνια» λέει η Χρύσα και η Εβελίνα συµπληρώνει πως τα παιδιά κατέβαλλαν µεγάλη προσπάθεια ώστε να κάνουν λειτουργική την κατασκευή τους.
Το επόµενο τµήµα της παιδικής χαράς µας το παρουσιάζουν η Παναγιώτα Παπαδαντωνάκη,η Βάσω Περάκη και η Νίκη Ηλιάκη. «Το τµήµα αυτό λέγεται “η τροχαλία του διαστήµατος” µε αισθητήρα ώστε αν κάποιο παιδί θέλει να ανέβει η τροχαλία σταµατάει. Ανεβαίνει το παιδί και συνεχίζει. Είναι µια κατασκευή µε αισθητήρα» λένε τα παιδιά που εµπνεύστηκαν την κατασκευή τους όταν επισκέφτηκαν µια παιδική χαρά. Η µεγαλύτερη δυσκολία που αντιµετώπισαν ήταν η τροχαλία καθώς «είχε σπάσει το σκοινί της και είχαµε πολύ άγχος για αυτό να καταφέρουµε να το βάλουµε και να µην χαλάει. Το καταφέραµε µε τη βοήθεια των δασκάλων µας».
Ο Γιώργος Κοτζαµπασάκης και ο Βασίλης Γουβεράκης έφτιαξαν ένα άλλο τµήµα παιδικής χαράς όπου το πάτωµα προσοµοιάζει σε ηφαιστειακή λάβα ( the floor is lava). «Η κίνηση που γίνεται προγραµµατίζεται µέσω tablet από το οποίο δίνουµε οδηγίες» λένε οι µαθητές.
Η Μαρία Μακρυµανωλάκη, η Ελισάβετ Ναξάκη και η Γεωργία Παπαδεράκη έφτιαξαν ένα µηχανικό µονόζυγο, µε διάφορα επίπεδα δυσκολία που µπορεί να τα ανεβάσουν ή να τα κατεβάζουν δίνοντας την εντολή µέσω του table τους! «Μας πήρε αρκετό καιρό να το κάνουµε, µια φορά την εβδοµάδα βέβαια δουλεύαµε και ασχοληθήκαµε µε τη διακόσµηση» λένε τα παιδιά.

SCHOOLSPACE
Ηλεκτρονικές πρωτοπορίες

Στην οµάδα του Schoolspace συναντάµε τους Τάσο Παπαµιχαήλ, Ελένη Αντωνάκου, Γιώργο Μαραγκουδάκη, Αλέξανδρο Κουτρούλη. Με τη χρήση πλακετών (Raspberry) αισθητήρων και µικρών κινητήρων οι µαθητές φτιάχνουν διάφορους αυτοµατισµούς. «Η σύνθεση και η ιδέα είναι δική µας, χρησιµοποιήσαµε κάποιους έτοιµους µηχανισµούς» λέει ο Τάσος. Ανάµεσα στις δηµιουργίες ένας 3D Printer. «Ένα εκτυπωτής που τον προγραµµατίσαµε να φτιάχνει σχέδια που στη συνέχεια τα χρησιµοποιούµε σε διάφορα project» δηλώνει η Ελένη, αλλά και ένα βραχίονα που όπως εξηγεί ο Γιώργος «µεταφέρει ένα αντικείµενο από τη µια πλευρά στην άλλη και σκοπεύουµε να τον βάλουµε σε ένα πάνελ “Μονόπολη” ώστε να παίζει µε αντίπαλους ανθρώπους».

1ο ∆.Σ. ΜΟΥΡΝΙΩΝ
“Έξυπνο” θερµοκήπιο και
αυτοκίνητα µε τηλεχειριστήρια

Μια πλειάδα κατασκευών έχει να επιδείξει το 1ο ∆.Σ. Μουρνιών. Ανάµεσα τους ένα ροµποτικό θερµοκήπιο (flower power) που είχε βραβευτεί πέρυσι στον πανελλήνιο διαγωνισµό ροµποτικής. «∆ιαθέτει αισθητήρα διοξειδίου άνθρακα, αισθητήρα υγρασίας και θερµοκρασίας και µπορεί να δηµιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να µεγαλώσει το φυτό µας. Αν κάποιο παράγοντας αυξηθεί µέσα στο θερµοκήπιο (πχ. θερµοκρασία) ανοίγει η οροφή και µπαίνει σε λειτουργία ανεµιστήρας φέρνοντας µέσα καθαρό αέρα. Υπάρχει αισθητήρας βροχής που αντιλαµβάνεται ότι θα βρέξει και ανοίγει τη δεξαµενή µας ώστε να πληρωθεί µε νερό, ενώ υπάρχει και εκεί αισθητήρας για να µην υπερχειλίσει. Ένας ακόµα αισθητήρας βρίσκεται στο έδαφος και όταν διαπιστώνει ξηρότητα δίνει την εντολή για διοχετευθεί νερό» µας ανέφερε κ. Μανούσος Μανούσακας καθηγητής πληροφορικής στο σχολείο.
Ένα πληκτρολόγιο που λειτουργεί µε τη γλώσσα “µπράιγ” για τυφλούς αποτελεί την επόµενη κατασκευή. «Μας το πρότεινε ο κύριος για το φετινό διαγωνισµό ροµποτικής. Μαθαίνουµε µια γλώσσα προγραµµατισµού για να µπορούµε να το χρησιµοποιούµε» δηλώνουν οι µαθητές, ενώ η Βικτώρα Κουτσούκα µας δείχνει δύο αυτοκίνητα που µε δύο αισθητήρες και ισάριθµες πλακέτες λαµβάνουν εντολές από τους µαθητές µε τηλεχειριστήρια για να κινηθούν µπροστά ή πίσω, δεξιά ή αριστερά. «Είναι κατασκευές που λειτουργούν στo πλαίσιo της αντίστροφης µηχανικής» λένε τα παιδιά.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα