Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας είναι αφιερωµένο το 2ο Φεστιβάλ Κοντοµαρί “Ηµέρες Μνήµης” που ξεκινάει αύριο, Κυριακή 26 Μαΐου, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 2 Ιουνίου.
Το Φεστιβάλ, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοµαρί µε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του ∆ήµου Πλατανιά και των φορέων του χωριού, περιλαµβάνει θέατρο, µουσική, οµιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, µαθητικές εργασίες, εκπαιδευτικά προγράµµατα, εργαστήρια, προβολές ταινιών, περφόρµανς, προφορικές αφηγήσεις κ.ά.
«Είναι σηµαντικό για εµάς που το Φεστιβάλ διοργανώνεται φέτος για δεύτερη φορά, γιατί εξαρχής θέλαµε να δηµιουργήσουµε κάτι που θα έχει διάρκεια στον χρόνο και θα εµπλουτίζεται µε περισσότερες δράσεις», ανέφερε, µιλώντας στις “διαδροµές” ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοµαρί Αντώνης Ακρωτηριανάκης, ενώ υπογράµµισε τη θετική ανταπόκριση και το αγκάλιασµα της προσπάθειας από την τοπική κοινωνία και ευρύτερα την κοινωνία των Χανίων.
Συνεχίζοντας τόνισε για τη θεµατική του φετινού Φεστιβάλ πως αυτή επιλέχθηκε καθώς ο Σύλλογος πιστεύει πως «η απάντηση σε κάθε φασιστική πρακτική και πρόκληση και σε κάθε µορφή καταπίεσης είναι η ∆ηµοκρατία».
«Το γεγονός ότι πέρασαν 50 χρόνια από τη λήξη της δικτατορίας, κατά τα οποία ζούµε σε πολίτευµα δηµοκρατικό, αποτελεί την αφορµή να διερευνήσουµε και τα ερωτηµατικά που γεννιούνται. Υπάρχει αδιαµφισβήτητα η ανάγκη να συνδέσουµε την ιστορία µε το σήµερα και την µνήµη µε την καθηµερινή πρακτική», ανέφερε ο κ. Ακρωτηριανάκης και συµπλήρωσε ότι εκτός από τη θεµατική της ∆ηµοκρατίας και φέτος το Φεστιβάλ θα τιµήσει τη µνήµη των 23 αµάχων που εκτελέστηκαν στο Κοντοµαρί τον Ιούνιο του ΄41 µέσα από δράσεις που είναι αφιερωµένες στη Μάχη της Κρήτης κ.λπ.
Συγχρόνως το Φεστιβάλ Κοντοµαρί “Ηµέρες Μνήµης” φιλοδοξεί να προσελκύσει και να συγκινήσει τις νέες γενιές, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραµµα εκδηλώσεων που συνδυάζει δράσεις Πολιτισµού, Παιδείας και Επιστήµης: «Έχουν περάσει 83 χρόνια από τη σφαγή στο Κοντοµαρί. Κι από τη στιγµή που ολοένα και πιο λίγοι είναι οι άνθρωποι που έζησαν εκείνα τα δραµατικά γεγονότα και παραµένουν σήµερα στη ζωή ώστε να µας µεταφέρουν τις µαρτυρίες τους, θεωρούµε ότι για να εµβαθύνουµε πνευµατικά και συναισθηµατικά στην ιστορία, ο καλύτερος τρόπος είναι µέσα από τις Τέχνες, σε συνδυασµό µε την επιστηµονική γνώση που µπορούν να µας µεταλαµπαδεύσουν ιστορικοί, εκπαιδευτικοί κ.λπ. Κι είµαστε πραγµατικά πολύ χαρούµενοι ως µέλη του Συλλόγου που την προσπάθεια που κάνουµε την έχουν αγκαλιάσει καλλιτέχνες, επιστήµονες και εκπαιδευτικοί και συµπράττουν µαζί µας».
Το πρόγραµµα του Φεστιβάλ
Κυριακή 26 Μαΐου
– 19:00-20:30: Θεατρική παράσταση για παιδιά και ενήλικες “∆εινόσαυροι. Μια νύχτα στο Μουσείο’’ από την θεατρική εταιρία Αυλή των Θαυµάτων.
– 20:30-21:30: Παρουσίαση προφορικών µαρτυριών των κατοίκων του χωριού – “Οι άνθρωποι από το Κοντοµαρί θυµούνται” σε συνεργασία µε την Οµάδα Προφορικής Ιστορίας Χανίων.
∆ευτέρα 27 Μαΐου
Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήµα προς τη ∆ηµοκρατία” (Πρωινή Ζώνη).
Τρίτη 28 Μαΐου
Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήµα προς τη ∆ηµοκρατία” (Πρωινή Ζώνη).
– 18:00-21:00: Εργαστήριο “Η συνέλευση των παιδιών” από µέλη της οµάδας “∆ίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων – Φρενέ” για εκπαιδευτικούς και για όσους ασχολούνται µε παιδιά.
– 21:00-22:30: Προβολή ταινίας
Τετάρτη 29 Μαΐου
Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήµα προς τη ∆ηµοκρατία” (Πρωινή Ζώνη).
– 17:30-20:30: Εργαστήριο “Συλλογική µνήµη και ταυτότητα” από τη ψυχολόγο Μαργιάννα Κλάδη και τον εµψυχωτή ∆ηµήτρη Κύρκο για ενήλικες.
– 20:30-21:00: Παρουσιάσεις µαθητών/-τριών σε συνεργασία µε το Γυµνάσιο Πλατανιά – “Η ποιότητα ζωής των εφήβων: ∆ιαγνώσεις, επιθυµίες και επανορθωτικές προτάσεις”.
– 21:00-22:30: Παρουσίαση / προβολή ταινίας, “LIDICE – Ένα δέντρο θυµάται’’ σε συνεργασία µε το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας
Πέµπτη 30 Μαΐου
Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήµα προς τη ∆ηµοκρατία” (Πρωινή Ζώνη).
– 19:30-20:30: Παρουσίαση, “Το ιστορικό καταφύγιο Πλατανιά αφηγείται…” από τον Πολιτιστικό & Αναπτυξιακό Σύλλογο Πλατανιά.
– 20:30-21:00: Οµιλία, “Η Κρήτη στα Χρόνια της Κατοχής’’ από τον ιστορικό Γιάννη Σκαλιδάκη.
– 21:00-22:30: Προβολή ντοκιµαντέρ/ Συζήτηση, “ Η τελευταία προσευχή: Το χρονικό δύο εκτελέσεων στη σκιά του Ψηλορείτη”. Θα ακολουθήσει συζήτηση µε τις σκηνοθέτιδες Βίκυ Αρβελάκη και Κατερίνα Μπικάκη.
Παρασκευή 31 Μαΐου
Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήµα προς τη ∆ηµοκρατία¨ (Πρωινή Ζώνη)
– 20:00-20:30
Οµιλία, “Γράφοντας την Ιστορία του χωριού: η σηµασία δηµιουργίας αρχείου της κοινότητας” από την ιστορικό Κάρµεν Βουρβαχάκη
– 20:30-21:00
Οµιλία, “Μνήµη, επανόρθωση και ευθύνη” από τον ιστορικό Στέφαν Στράκε, τη συζήτηση θα συντονίζει ο ελληνογερµανός δηµοσιογράφος Γιάννης Μαλαµατίνας
– 21:30-22:30
Παράσταση Χορού – “ Χορευτικός διάλογος”
από χορευτικούς συλλόγους (Κρητικά, Ποντιακά, Φλαµένγκο)
Σάββατο 1 Ιουνίου 2024
– 19:00-19:30
Οµιλία, “Η διαµόρφωση του πολιτικού συστήµατος στην Ελλάδα (1918 – 1967)” από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. του τµήµατος ∆ηµοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αντώνη Σκαµνάκη
– 19:30-22:30: Μικρές Σκηνές, ένας καλλιτεχνικός περίπατος στο χωριό µε παρουσιάσεις από οµάδες καλλιτεχνών των Χανίων (αναλόγια, performances, πειραµατική µουσική, κ.ά σε διάφορα µέρη του χωριού)
Κυριακή 2 Ιουνίου 2024
– 19:00-20:30: Επίσηµη εκδήλωση, Επιµνηµόσυνη δέηση από την Ενορία του χωριού και οµιλίες από τον ∆ήµο Πλατανιά
– 20:30-21:00: Ανασκόπηση Φεστιβάλ
– 21:00-23:30: Μουσική συναυλία µε το µουσικό σχήµα “Τετράηχο”, Μανουσάκη, Σταυριανουδάκης, Ρενιέρης, Λουφαρδάκης
Όλες τις ηµέρες
– Εκθέσεις φωτογραφίας και ιστορικών ντοκουµέντων
– Καφενείο “ο µικρόκοσµος”