Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Φεύγει η μοβ μέδουσα, έρχεται η «σαλούφα»

Ενα πρωτόγνωρο θέαμα αντίκρισαν χθες οι κάτοικοι της Χαλκίδας, καθώς μια στρατιά από μέδουσες διέσχιζε τον πορθμό του Ευρίπου. Οσοι είχαν την τύχη να περνούν από τη γέφυρα της Χαλκίδας διέκριναν τις μέδουσες να «χορεύουν» στο ρεύμα του καναλιού και να παρασύρονται λόγω της παλίρροιας. «Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το θέαμα», διευκρινίζει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας. «Πρόκειται για τη μεσογειακή μέδουσα (Cotylorhiza tuberculata), η οποία βρίσκεται σε έξαρση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, από τέλη Ιουλίου, δηλαδή, έως τέλη Σεπτεμβρίου».

Το συγκεκριμένο είδος μέδουσας, γνωστής ως «τηγανητό αυγό» ή «σαλούφα», είναι τελείως ακίνδυνο, το τσίμπημά της δεν έχει σχεδόν καμία επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί η «σαλούφα» να τράβηξε χθες τα… φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο συναντάται συχνά στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και στην Αδριατική Θάλασσα.

«Η μεσογειακή μέδουσα βρίσκεται πάντα σε καθαρά νερά, τρώει πλαγκτόν, ενώ προσφέρει καταφύγιο στα μικρά ψάρια, που φωλιάζουν στα πλοκάμια της», περιγράφει ο κ. Τακλής. «Η εμφάνισή της τώρα στη Χαλκίδα δεν συνδέεται καθόλου με την εμφάνιση της μοβ μέδουσας το τελευταίο διάστημα», τονίζει, προϊδεάζοντάς μας ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται να δούμε ξανά «κοπάδια» από μεσογειακές μέδουσες σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Πλήθος μεδουσών διέσχισε χθες τη γέφυρα της Χαλκίδας – Το ακίνδυνο είδος βρίσκεται σε έξαρση κάθε χρόνο τέτοια εποχή

Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι έχει περιοριστεί πολύ η παρουσία της μοβ μέδουσας. «Ειδικά στο Αιγαίο, οι καταγραφές είναι πολύ λίγες, εκτιμώ ότι το επόμενο καλοκαίρι το φαινόμενο θα έχει εξαλειφθεί», σημειώνει ο ίδιος. Αλλωστε, αυτά τα φαινόμενα διαρκούν κατά κανόνα δύο με τρία χρόνια. «Δεν έχουμε πολύ καλή εικόνα για το Ιόνιο, όπου η πορεία της μέδουσας εξαρτάται από πολλές συνιστώσες», προσθέτει.
«Η μοβ μέδουσα εμφανίσθηκε αρχικά τον χειμώνα του 2020 στην Ισπανία και τον επόμενο χειμώνα μετακινήθηκε σε Ιταλία και Μάλτα, προτού φθάσει στα Επτάνησα», υπενθυμίζει ο κ. Τακλής. «Ενας αστάθμητος παράγοντας είναι πάντα η Αδριατική, ένας άλλος οι χώρες της Αφρικής, όπου δεν γίνονται καταγραφές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα