Καθηµερινότητα και κοινωνική ζωή έχουν πλέον συνδεθεί αναπόσπαστα µε τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Stories, likes, shares και σχόλια απέκτησαν σηµαντική θέση και στο λεξιλόγιό µας. Είµαστε µόνιµα συνδε-δεµένοι.
Μόνο που αυτή η ανάγκη για επιβεβαίωση, η σύγκριση µε τους άλλους και η πληροφοριακή υπερφόρτωση µπορούν να οδηγήσουν σε
-άγχος και κατάθλιψη: η συνεχής αίσθηση της ανεπάρκειάς µας -συγκρινόµενοι µε τα επιδεικνυόµενα κατορθώµατα των άλλων- αποδυναµώνει τα ψυχικά µας αποθέµατα
-µοναξιά: εικονικά µόνο συνδεόµαστε µε τους άλλους µέσω των social media, όµως στο τέλος της ηµέρας νιώθουµε περισσότερο µόνοι.
-διαταραχές ύπνου από τη χρήση της οθόνης: κάτι που έχει αρνητικές επιδράσεις, φυσικά, στην ψυχική µας υγεία και ευεξία
-εθισµό: δυσκολευόµαστε να αποσυνδεθούµε και να εστιάσουµε σε άλλες δραστηριότητες
Τα οφέλη ενός ψηφιακού detox
∆οκίµασε να κάνεις, έστω και για µια µόνο ηµέρα, ψηφιακή αποτοξίνωση. Γρήγορα θα καταλάβεις ότι :
1. Θα µειωθεί το άγχος σου: Η συνεχής ενηµέρωση για τα γεγονότα και τις ζωές των άλλων µας “τυφλώνει”. Για να νιώσουµε ότι υπάρχουµε, ότι ζούµε αυθεντικά, χρειάζεται πολλές φορές να σταµατήσουµε στην άκρη του δρόµου, διακόπτοντας ό,τι κάνουµε.
2. Θα αυξήσει την συγκέντρωσή σου, ώστε να χαρείς απλές, µικρές χαρές της καθηµερινότητάς σου. Πόσο ενοχλητικά είναι τα διαρκή µηνύµατα των ειδοποιήσεων! Αν αποσυνδεθείς, θα δώσεις και περισσότερη σηµασία σ’ αυτό που προσπαθεί να σου πει η έφηβη κόρη σου, τι λες;
3. Όταν δεν είµαστε συνεχώς απασχοληµένοι µε την οθόνη, αφήνουµε χώρο στη φαντασία και τη δηµιουργικότητά µας.
4. Το να περάσουµε λίγο χρόνο µε τους αγαπηµένους µας, χωρίς την παρέµβαση των κινητών, ενισχύει τις σχέσεις µας. Σε έρευνα έχει φανεί ότι ακόµη και κλειστό να έχουµε το κινητό στο τραπέζι µε τους φίλους µας, αυτό επηρεάζει την ποιότητα της επικοινωνίας µας.
5. ∆οκίµασε να πάψεις για λίγο -ή και για πολύ- να “ψαχουλεύεις” τα stories των άλλων! Όταν σταµατήσουµε να συγκρίνουµε τον εαυτό µας µε τους άλλους, η αυτοεκτίµησή µας βελτιώνεται.
Πώς να σχεδιάσεις
µια φηφιακή αποτοξίνωση
•Θέσε στόχους: Αποφάσισε πόσο καιρό θα κρατήσει το διάλειµµά σου και τι θέλεις να πετύχεις.
•Ενηµέρωσε τους φίλους και την οικογένειά σου: Ενηµέρωσε τους αγαπηµένους σου για την απόφασή σου.
•Βρες εναλλακτικές δραστηριότητες: Σκέψου τι θα κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, όπως διάβασµα, περπάτηµα, συναναστροφή µε φίλους ή ενασχόληση µε χόµπι.
•Βρες ένα µέρος χωρίς διαδίκτυο: Αν είναι δυνατόν, πέρασε τις διακοπές σου σε ένα µέρος όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
•Ένα διάλειµµα από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης µπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουµε τον εαυτό µας και να απολαύσουµε τις απλές χαρές της ζωής. Ας αξιοποιήσουµε τις διακοπές µας για να επανασυνδεθούµε µε τους ανθρώπους και τη φύση και να επιστρέψουµε στην καθηµερινότητα µας πιο ήρεµοι και ανανεωµένοι.
Η ζωή είναι γεµάτη από µικρά και ασήµαντα που την κάνουν µεγάλη και σηµαντική.
Καλές διακοπές….offline!
*Η Μαρία Καµπάνταη είναι Κλινική Ψυχολόγος-Συγγραφέας των βιβλίων “Ανελκυστήρας” και “Μαµά…” από τις εκδόσεις Αρµός