Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Φυγή προς τα εμπρός για τα Χανιά

Ένα θεματικό πάρκο με μικρογραφίες φυσικών και κτηριακών μνημείων, σχολικές εγκαταστάσεις, πρότυπες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολιτιστικούς χώρους, ελεύθερους χώρους πρασίνου, θέσεις στάθμευσης και σταθμούς μικρών λεωφορείων.
Δεν αναφερόμαστε σε κάποια υποδομή σε χώρα του εξωτερικού, αλλά στην εντυπωσιακή πρόταση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας που καταθέτει ο πρώην δήμαρχος Ινναχωρίου Κώστας Κουκουράκης.
Επικαιροποιώντας την εισήγηση που είχε καταθέσει από το 2009 ως μέλος της Πρωτοβουλία για το “Μαρκοπούλου”, ο κ. Κουκουράκης καταθέτει μια τεκμηριωμένη πρόταση, με οικονομικά στοιχεία, η οποία εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και όχι μόνον.
Η πρόταση συμπεριλαμβάνει στοιχεία για το κόστος, τη χρηματοδότηση αλλά και τα έσοδοα και τις εκτιμώμενες θέσεις εργασίας, αποτελώντας τη μέχρι σήμερα πιο σοβαρή και ουσιαστική προσέγγιση για ένα ζήτημα που “βαλτώνει” εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Ο κ. Κουκουράκης δεν μένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά τεκμηριώνει με οικονομικά στοιχεία την πρότασή του τόσο για το κόστος και τους τρόπους χρηματοδότησης του έργου όσο και για τα οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει
Ο κ. Κουκουράκης δεν μένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά τεκμηριώνει με οικονομικά στοιχεία την πρότασή του τόσο για το κόστος και τους τρόπους χρηματοδότησης του έργου όσο και για τα οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει

Στην πρότασή του ο κ. Κουκουράκης εξηγεί ότι «επί πολλά χρόνια υπάρχει αίτημα της κοινωνίας και των φορέων των Χανίων για να παραχωρηθεί το αστικό ακίνητο των 56 στρεμμάτων με την ονομασία «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» με σκοπό να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος πρασίνου . Οι πολύχρονοι αγώνες ως τώρα δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα παρ’ όλο που το αίτημα είναι δίκαιο, υλοποιήσιμο και μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές ανάγκες της κοινωνίας των Χανίων. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για το ποιος φταίει και δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα παραχώρησης» .
Κατά την άποψή του, «κύρια σημασία στον αγώνα της διεκδίκησης είναι ομόφωνα κοινωνία και φορείς να θέσουμε το αίτημα, με τεκμηρίωση των όσων θέλουμε να υλοποιήσουμε εάν το στρατόπεδο παραχωρηθεί. Η τεκμηρίωση θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε και ο περισσότερο κακόπιστος να αποδεχθεί ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου μπορεί και πρέπει να γίνει γιατί όλοι κερδίζουν. Μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για χώρο πρασίνου θεωρείται απαραίτητη. Θα πρέπει όμως να συνοδεύεται με πιστικά επιχειρήματα για το αναγκαίο και το ωφέλιμο της παραχώρησης. Αυτό προσπαθεί να υπηρετήσει η παρούσα πρόταση».

ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουράκη, ένα συγκεκριμένο αίτημα –πρόταση πρέπει να ικανοποιεί τα παρακάτω:
• «Να προστατεύσει την Δημόσια Περιουσία.
• Να δημιουργεί μεγάλη έκτασης χώρο πρασίνου.
• Να συμβάλει στην βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
• Να δημιουργεί χώρο εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας (βρεφονηπιακός-παιδικός σταθμός-νηπιαγωγεία)
• Να δημιουργεί χώρο στέγασης καλλιτεχνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων (πχ Ιστορικό Αρχείο)
• Να δημιουργεί χώρο και θέματα για βελτίωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
• Να δημιουργεί λόγο και ευκαιρία για αύξηση του τουρισμού κυρίως του θεματικού
• Να δημιουργεί προϋποθέσεις βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών κυρίως στον τουρισμό και την καθημερινότητα των πολιτών.
• Να συμβάλει στην μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
• Να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών για σύγχρονους χώρους στάθμευσης.
• Να δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας.
• Να βοηθάει στην αύξηση εσόδων των επιχειρήσεων (Τουρισμός-Αγροτικά προϊόντα κλπ)
• Να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του Μητροπολιτικού Δήμου Χανίων».
Ο ίδιος εξηγεί πως «με την ικανοποίηση των παραπάνω στόχων επιτυγχάνεται και η αύξηση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου. ‘Ετσι η ικανοποίηση των στόχων επιτυγχάνει την έσχατη απαίτηση για κάθε πρόταση, έργο κλπ. Δηλ. τη ν εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ο ίδιος τονίζει ότι η παρούσα πρόταση είναι δυναμική. Έτσι «αν γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή από τους απαραίτητους συλλογικούς φορείς θα πρέπει να τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση».
Κατά την άποψή του, «καμία τέτοια πρόταση όσο πλήρης και αν είναι δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Δήμου, κυρίως του ΔΣ, Φορέων , κοινωνίας».

Τι προτείνεται

Στην αναλυτική ενδεικτική πρόταση για την έκταση των 56 στρεμμάτων ο κ. Κουκουράκης εισηγείται τα εξής:
«• Περιμετρική δεντροφύτευση πλάτους 2 μέτρων με σκοπό την μείωση της ηχητικής και οπτικής ρύπανσης από την αστική κυκλοφορία συνολικό εμβαδό 4 στρεμ.
• Κατασκευή συγκροτήματος βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων δυναμικότητας 300 παιδιών με τους αναγκαίους περιβάλλοντες χώρους συνολικού εμβαδού 5 στρ.
• Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων οδοί πρόσβασης και εξυπηρέτησης βρεφονηπιακών και νηπιαγωγείων εμβ. 1στρεμ.
• Διατήρηση –Αναβάθμιση δύο τολ και δημιουργία εργαστηρίων καλλιτεχνικών, πνευματικών και παραδοσιακών δραστηριοτήτων εμβ. 2 στρεμ.
• Υποστηρικτικές των παραπάνω υποδομών (μικροί δρόμοι –κοινόχρηστες τουαλέτες κλπ) 2 στρεμ.
• Στην υπόλοιπη έκταση περίπου 42 στρεμ. θα κατασκευαστεί θεματικό πάρκο με την μικρογραφία του Ν. Χανίων όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκεφθεί πχ τα Λευκά Όρη τα διάφορα φαράγγια Σαμαριάς, Αράδαινας, Θερίσου, την Λίμνη Αγυιάς- Κουρνά κλπ., τις παραλίες όπως Γεωργιούπολη, Σούγια, Φαλάσσαρνα, Ελάφονησι, τα Ακρωτήρια Γραμβούσα, Σπάθα κλπ.
• Σημαντικά σημεία της πόλης των Χανίων, όπως μνημεία, Ενετικό Λιμάνι, Λιμάνι Σούδας, Αεροδρόμιο, κωμοπόλεις. Το ανάγλυφο με την ενδοχώρα, σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους, Μοναστήρια, κλπ.
• Το ανάγλυφο (πεδινό, ημιορεινό, ορεινό) θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου με τις βασικές καλλιέργειες της ΠΕ Χανίων την άγρια χλωρίδα και πανίδα και κυρίως την πλούσια ποικιλία ενδημικών και στενοενδημικών ειδών ώστε να αναδεικνύεται η πολύ μεγάλη αξία της ΠΕ Χανίων από άποψη βιοποικιλότητας.
• Στο ίδιο χώρο θα λειτουργεί ενεργειακό πάρκο ΑΠΕ το οποίο θα καλύπτει μέρος ή το όλον των ενεργειακών αναγκών, των υποδομών μεταξύ αυτών και μικρό υδροηλεκτρικό το οποίο θα χρησιμοποιεί και θα ανακυκλώνει το νερό που θα ρέει στις μικρογραφίες των ποταμών –χειμάρων και λιμνών της ΠΕ Χανίων.
• Στο σύνολο των εγκαταστάσεων θα υπάρχει σύστημα συλλογής υπόγειας αποθήκευσης για χρήση του βρόχινου νερού.
• Κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης 1000 αυτοκινήτων. Με την κατασκευή και λειτουργία του χώρου στάθμευσης θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Δημοτικής Αστικής Συγκοινωνίας πιθανώς 24ωρου λειτουργίας όπου μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία 15-20 θέσεων θα αναχωρούν ανά 5,10, 20 λεπτά ανάλογα με την κίνηση.
•Επίσης κατασκευάζεται οίκημα εμβαδού 200 μ2 όπου θα λειτουργεί χώρος προβολής ενημέρωσης για τα τοπικά προϊόντα –χλωρίδα –πανίδα (Γυπαετός-Χρυσαετός- Αρωματικά Φυτά κλπ) και κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών. Μικρή αγορά παρουσίασης γνωριμίας γευσιγνωσίας προϊόντων παραγωγής Χανίων, ταβέρνα παρουσίασης μόνον τοπικών συνταγών με χρήση προϊόντων παραγωγής Χανίων.

Κόστος – έσοδα  και θέσεις εργασίας

4Ο κ. Κουκουράκης δεν μένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά τεκμηριώνει με οικονομικά στοιχεία την πρότασή του τόσο για το κόστους και τους τρόπους χρηματοδότησης του έργου όσο και για τα οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει. Αναλυτικά αναφέρει:
•Εκτιμώμενα έσοδα του φορέα: 2 εκ. / έτος
•Εκτιμώμενο Κόστος υλοποίησης του σχεδίου : 7-9 εκ. €
•Εκτιμώμενες μόνιμες θέσεις εργασίας: 120
•Εκτιμώμενες έμμεσες θέσεις εργασίας: 150
•Εκτιμώμενες θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου: 100
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουράκη οι ανωτέρω υπολογισμοί έγιναν με χρήση περιορισμένων διαθέσιμων –τεχνικών –οικονομικών στοιχείων. Έτσι θα πρέπει να θεωρείται πιθανή απόκλιση +- 10-20%.
Οι Πηγές χρηματοδότησης, για το Τεχνικό μέρος υλοποίησης των έργων μπορούν να είναι οι εξής:
• ΕΣΠΑ (Τομειακό)
• Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
• Τοπικές Συνεταιριστικές Τράπεζες
• Πηγές χρηματοδότησης, για τις μελέτες:
• ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Κρήτης)
• ΕΣΠΑ (ΤΟΜΕΑΚΟ)
• ΠΔΕ
• Ιδιοι Πόροι

 

Προϋποθέσεις επισημάνσεις
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουράκη, εάν είναι αναγκαίο θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις από Χωροταξική άποψη στο Σχέδιο Πόλης και στο υπό θεσμοθέτηση ΓΠΣ (Ν 2508/97-Ν2742/99-Αποφ. 10788 ΦΕΚ 285 /Δ 5-3-2004 περί αναγκών σε γη για κοινόχρηστες και κοινωφελείς λειτουργίες, και σαφής κατεύθυνση στο ΓΠΣ για χώρο πρασίνου κοινόχρηστες –κοινωφελείς λειτουργίες σε επίπεδο πόλης και όχι γειτονιάς και χωροταξική κατεύθυνση κατάργησης του Μαρκοπούλου ως στρατόπεδο Ν 2742/1999 Άρθρο 9 όπου “Υπηρεσίες και φορείς λαμβάνουν υπ΄όψιν τον Χωροταξικό Σχεδιασμό ακόμα και όταν δεν είναι θεσμοθετημένος. Αντάλλαγμα για την παραχώρηση από Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Άλλο Δημοτικό Ακίνητο- Μέρος των εσόδων /έτος).
Τονίζει δε ότι η παραχώρηση θα πρέπει να είναι για τουλάχιστον 50 έτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Αηδιαστικό το παρκό μινιατούρα. Φτήνο καχιεκτιπό. Οποίος θέλει ας παρεί τα πόδια του να επισκεφτεί το ενετικό λιμάνι. Επιτέλους πράσσινο και οχί τσιμέντο!

  2. Ο κύριος Κουκουράκης προτείνει κάτι άλλο από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
    Απο την μια συμφωνώ ότι το πράσινο θα έχει την ανάγλυφη μορφή του νομού μας,αλλά απο την άλλη διαφωνώ με την εμπορευματικοποίηση που ίσως το καταστήσει κάτι σαν εμπορικό κέντρο.
    Προσωπικά θα το αποκαλώ εφεξής πάρκο Μαρκοπούλου και εύχομαι η συλλογική προσπάθεια και ευθύνη των Χανιωτών να δημιουργήσει το πρώτο πάρκο της προκοπής στα Χανια μετα απο τον δημοτικό κήπο!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα