Είναι η πρώτη φορά, που η χώρα μας θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι. Την έδρα σήμερα κατέχει ο Ανχελ Γκουρία, του οποίου η 5ετής θητεία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2021. Εχει πολλά χρόνια να προεδρεύσει Ευρωπαίος ηγέτης και μάλιστα γυναίκα, σε μια περίοδο, όπου οι γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης μέσα στην Ε.Ε.
Στον Οργανισμό συμμετέχουν 37 χώρες, εκ των οποίων οι 22 ανήκουν στην Ε.Ε. και όπως είναι αυτονόητο, η ανάδειξη του προέδρου του αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό, δεδομένου ότι μετέχουν οκτώ εν συνόλω υποψήφιοι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τήρηση πλήρους μυστικότητας επέλεξε να προτείνει γι’ αυτή τη θέση πρόσωπο, υπερκομματικό με πολυδιάστατη πολιτική διαδρομή, αδιάφθορο, με διεθνή εμπειρία και αναγνωρισιμότητα, την κα Αννα Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για πρόσωπο εκτός του πολιτικού χώρου της ΝΔ., που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, ανεξάρτητα αν απ’ το εσωτερικό μέτωπο γίνεται γι’ αυτή την προτίμηση διαφορετική ανάγνωση. Δημιουργούνται γκρίνιες στις οποίες ο πρωθυπουργός δεν δίνει σημασία. Ο λόγος, ότι σκοπιμως γίνεται ένα παράλληλο άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου, το οποίον συνεχίζεται με την αξιοποίηση στελεχών του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ. Η κα Διαμαντοπούλου διαθέτει, εκτός από αναγνωρισιμότητα στις Βρυξέλλες, και ένα σημαντικό δίκτυο διεθνών σχέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που θα της φανεί χρήσιμο στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΟΟΣΑ. Η επιστημονική και κοινωνική της σταδιοδρομία είναι πολυσχιδής και περιπετειώδης. Πτυχιούχος Πολ. Μηχανικός έκανε την εμφάνισή της σε ηλικία 26 ετών ως νομάρχης Καστοριάς. Στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, έγινε γ.γ. Κατάρτησης και Ισότητας, διετέλεσε γ.γ. Βιομηχανίας, εξελέγη βουλευτής Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ, έγινε υφυπουργός Ανάπτυξης, διορίστηκε επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. και υπ. Παιδείας, όπου άφησε το στίγμα της με τον νόμο για τα Πανεπιστήμια. Τελευταίως ίδρυσε και έγινε πρόεδρος της κίνησης του “ΔΙΚΤΥΟΥ” για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και Ευρώπη.
Σε άρθρο της η κα Διαμαντοπούλου (ΝΕΑ 14/10/20) επισημαίνει ότι «η διεκδίκηση της ηγεσίας ενός σημαντικού Διεθνούς Οργανισμού αξίζει οργανωμένη κοινή προσπάθεια». Θεωρεί σπουδαία ευκαιρία προβολής των μέχρι τούδε θετικών μας πεπραγμένων με «εξασφάλιση των διεθνών συμμαχιών που οραματίζονται έναν κόσμο ειρήνης» και με «απαραίτητη συμπόρευση των εθνικών μας δυνάμεων».
Η ανακοίνωση, σημειώνει, από τον πρωθυπουργό της υποψηφιότητάς μας για τη θέση της γ. γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι προσωπική τιμή και ευθύνη, αλλά κυρίως είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας στην εξωστρεφή δυνατότητα της χώρας”.
Η αξιοποίηση της κας Διαμαντοπούλου ήταν αναμενόμενη από τον Κυρ. Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές με τη συμμετοχή της στις εκλογικές λίστες. Είχε γίνει και λόγος για τη θέση της προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά το όνομα “κάηκε” γιατί τα καραμανλικά στελέχη δεν το επέτρεψαν. Η πρόταση για τον ΟΟΣΑ οριστικοποιήθηκε τελευταίως με την επίκληση, ότι γίνεται “υπερκομματική επιλογή”. Στην ουσία δεν πρόκειται για τίποτ’ άλλο, όπως λένε δημοσιογραφικοί κύκλοι εκτός από την ενσωμάτωση στη Ν.Δ. προσώπων του ΠΑΣΟΚ φίλα προσκειμένων σ’ αυτήν.