Ο Αριστοτέλης μεταξύ άλλων είπε πως η Φιλία είναι μια Ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα και είναι βασική προϋπόθεση της ευδαιμονίας.
Η φιλία αποτελεί μία από τις πρωταρχικές δεξιότητες που τα παιδιά σε μικρή ηλικία αναπτύσσουν στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης. «Να πάνε σχολείο να κάνουν φίλους» «θέλουμε το παιδί μας να έχει φίλους» συχνά λένε οι γονείς.
Τι σημαίνει ‘‘φιλική πόλη’’; Μήπως η ερώτηση είναι “ως προς τι είναι φιλική;” Είναι φιλική με το περιβάλλον; Είναι φιλική με τα ζώα; Είναι φιλική ως προς τα παιδιά; Είναι φιλική ως προς την τρίτη ηλικία; Είναι φιλική ως προς την αναπηρία;
Η έννοια της φιλίας δεν περιορίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ένας φίλος δεν είναι απαραίτητο να είναι και ο ‘‘κολλητός”.
«Φίλος δεν είναι αυτός που πιστεύει στις ίδιες λύσεις με μένα αλλά αυτός που είναι σωστός άνθρωπος. Η καλοσύνη είναι μίμηση Θεού». (Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ).
Τα άτομα με αναπηρία δεν επιζητούν τη λύπηση αλλά τη φιλία. Η διαφορετικότητα εμποδίζει τους άλλους να προσεγγίσουν ένα άτομο με αναπηρία και να το γνωρίσουν. Το άγνωστο προκαλεί φόβο και ο φόβος αποξενώνει τον άνθρωπο.
Η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία είναι σκληρή και γίνεται απάνθρωπη όταν δεν έχουν οικογένεια και φίλους. Η κάθε μέρα της ζωής τους είναι για τους υπόλοιπους ηθικό δίδαγμα «δεν τα παρατάμε ποτέ», πόσο εύκολο είναι αυτό;
Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος προσωπικά ένα άτομο με αναπηρία για να φερθεί φιλικά. Ο σεβασμός σε κάθε πρόσωπο που με αξιοπρέπεια προσπαθεί καθημερινά να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής ορίζει την αρμονική συμβίωση σε μια κοινωνία.
Η αναπηρία είναι μια δυσκολία, η φιλία είναι αυτή που μηδενίζει τη δυσκολία. Μια πόλη φιλική ως προς την αναπηρία που έχει στόχο να θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών, των νέων, των ανθρώπων κάθε ηλικίας και να αναπροσαρμόσει προς αυτή την κατεύθυνση υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιους χώρους είναι και σίγουρα μια πόλη φιλική ως προς τα πάντα. Η 3η Δεκεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας όπως όλες οι ημέρες του χρόνου είναι ημέρες αναπηρίας.
*Η Ιωάννα Τύρελη είναι
μαθηματικός, MSc Eιδική Αγωγή και Εκπαίδευση