Την Ειρήνη, τον Τάσο και τον Νικόλα, τους ανθρώπους που έκρυψαν τον παππού της Aρθουρ Eρνεστ Ράιτ (Arthur Ernest Wright) μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους ναζί αναζητεί η εγγονή του Emma Ebrahim και η οικογένεια της από τη Νέα Ζηλανδία.
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του παππού της λίγο πριν κλείσει τα 100, η κα Ebrahim βρήκε φωτογραφικό υλικό με μια αφιέρωση από τρεις νέους από την Κρήτη προς τον Αρθουρ και έχοντας ακούσει πόσο πολύ τον βοήθησαν με κίνδυνο της ζωής τους επιθυμεί να γνωρίσει τους ίδιους ή τους απογόνους τους.
Δυστυχώς δεν έχει κανένα άλλο στοιχείο πέρα από τη συγκεκριμένη φωτογραφία που ανήρτησε στο διαδίκτυο, ενώ επικοινώνησε και με τα “Χ.Ν.” μετά από παραίνεση άλλων Νεοζηλανδών ζητώντας βοήθεια στην έρευνα της.
«Ο παππούς μου Arthur Ernest Wright πιάστηκε αιχμάλωτος στην Κρήτη το 1941, λίγο μετά τη Γερμανική εισβολή. Κρατήθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων από όπου και δραπέτευσε δύο φορές. Μια από αυτές πέρασε εβδομάδες στα βουνά προσπαθώντας να επιζήσει τρώγοντας χόρτα και σαλιγκάρια. Μια οικογένεια τον βρήκε και τον έκρυψε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι που τον συνέλαβαν και πάλι» εξηγεί η κα Ebrahim. Δυστυχώς ούτε η ίδια, ούτε η οικογένεια της ξέρει πολλά για τους τρεις νέους που απεικονίζονται στη φωτογραφία.
«Ο παππούς πέθανε πριν από 2 χρόνια, τρεις εβδομάδες πριν γίνει 100. Είχε αυτή τη φωτογραφία με τα παιδιά πίσω στον τοίχο ως μια ανάμνηση. Το καλοκαίρι με το σύζυγο και τον πατέρα μου θα έλθουμε στην Ελλάδα για να επισκεφθούμε αρχαιολογικούς χώρους. Θα θέλαμε να γνωρίσουμε την οικογένεια των ανθρώπων αυτών και τους απογόνους τους. Χωρίς τη βοήθεια του οι επόμενες τρεις γενιές της δική μας οικογένειας δεν θα υπήρχαν. Παρακαλούμε κοινοποιήστε τη φωτογραφία ώστε να τους βρούμε» λέει η Νεοζηλανδή.
Οπως μας σημειώνει όταν ο παππούς της επέστρεψε μετά τον πόλεμο και αφού γλύτωσε από τα στρατόπεδα αιχμαλώτων δεν έφυγε ξανά ποτέ από τη Νέα Ζηλανδία γιατί δεν ήθελε να έχει τις κακές αναμνήσεις της αιχμαλωσίας του! O Αρθουρ Ράιτ βρέθηκε στην Ελλάδα με την 20η Μεραρχία πεζικού. Μονάδες της συγκεκριμένης μεραρχίας στην οποία υπηρετούσε ο Ράιτ πολέμησε σε Μάλεμε και Γαλατά και στη συνέχεια ανασυγκροτήθηκε στη Β. Αφρική και πήρε μέρος στις μάχες εκεί και στην Ιταλία.
Οποιος γνωρίζει για το ποιοι απεικονίζονται στη φωτογραφία ή ξέρει κάτι περισσότερο για τα άτομα αυτά μπορεί να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα των “Χ.Ν.” στο 2821051003-6.