Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Φιλολογικό μνημόσυνο

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου τιμώντας τη μνήμη των πρώτων ιδρυτών και κτητόρων διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο στην έδρα της, στον Πύργο Αλικιανού, σε συνεργασία με τους παλαιούς αποφοίτους του Γυμνασίου Αλικιανού, διήμερο Φιλολογικό μνημόσυνο για όλα τα μέλη της οικογένειας που υπηρέτησαν στα εκπαιδευτήρια Κυδωνίας (ιδιωτικό Γυμνάσιο Αλικιανού) και συνεργάστηκαν ή συνέβαλαν στο εκπαιδευτικό έργο ή στην ευρύτερη πολιτιστική προσπάθεια του Γεωργίου και της Αρτεμισίας Καψωμένου.
Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των κτητόρων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων Δημήτρη Νικολακάκη, ο οποίος μίλησε για την προσωπικότητα και το έργο του Γεωργίου Καψωμένου.
DSC_1283Στην ομιλία του ο κ. Νικολακάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο Γεώργιος Καψωμένος ίδρυσε το ιδιωτικό Γυμνάσιο Αλικιανού και με τη βοήθεια και την αγαστή συνεργασία της συζύγου του, φιλολόγου Αρτεμισίας Χαριτάκη διηύθυνε μέχρι το 1964 -με μια αναγκαστική διακοπή κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής- οπότε τα νεόκτιστα τότε κτήρια βομβαρδίστηκαν από τον εχθρό.
Ο κ. Νικολακάκης επεσήμανε ότι «ανήσυχο πνεύμα, απ’ τα πρώτα χρόνια των πανεπιστημιακών του σπουδών, ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δραστηριότητα καθώς και έντονη κοινωνική και πνευματική δράση. Το 1964 με δική του πρωτοβουλία το ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο μετετράπη απ’ το Υπουργείο Παιδείας σε δημόσιο με το ίδιο φυσικά στελεχειακό δυναμικό. Από τα εκπαιδευτήρια αυτά αναδείχθηκε πλήθος εκλεκτών ανθρώπων, οι οποίοι διέπρεψαν, προσφέροντας πολλά στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική και την κοινωνική ζωή του τόπου».
Στην ομιλία του ο κ. Νικολακακής τόνισε ότι «κατά την πολύχρονη πολιτιστική του δράση ο Γεώργιος Καψωμένος καλλιέργησε πολλούς τομείς των γραμμάτων, όπως μεταξύ άλλων, τη Λογοτεχνία, την Κριτική του Λόγου και της Τέχνης, το δοκίμιο, το επίγραμμα, την ιστορική, θεολογική και φιλοσοφική πραγματεία, τον πολιτικό ορθολογισμό, τον ρητορικό λόγο. Παρουσία ζωντανή κι ανήσυχη. Με οραματισμούς και στόχους που πολλές φορές ήταν πάνω απ’ την καθημερινότητα, πάνω απ’ τα μετρημένα και τετριμμένα, ο Καψωμένος σημάδεψε ανεξίτηλα τον πνευματικό χώρο της πατρίδας μας».
Από την πλευρά του πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών Ερατοσθένης Καψωμένος τόνισε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ότι «η σκέψη να αφιερώνουμε φιλολογικά μνημόσυνα σε προσωπικότητες του τόπου μας, ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς, καθηγητές και ανθρώπους που αναδείχθηκαν στις τέχνες και τις επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα, ανθρώπους γενικά που προσέφεραν στον τόπο μας ήταν και είναι μέσα στους αρχικούς μας στόχους και στα σχέδια της εταιρείας μας, που απ’ το 2010 δραστηριοποιήθηκε ξανά και συστηματικά».
Ο κ. Καψωμένος υπογράμμισε ότι «τα φιλολογικά μνημόσυνα, όπως είναι φυσικό, ξεκινούν από τους κτήτορες και ιδρυτές του Γυμνασίου Αλικιανού, Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου».
Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε το φιλολογικό μνημόσυνο των μελών της ευρύτερης οικογένειας που υπήρξαν δημόσια πρόσωπα, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιδρυτή της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, Στυλιανού Γ. Καψωμένου, του μουσουργού Δημητρίου Καψωμένου, του φιλολόγου Δημητρίου Βεζονιαράκη, του καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού Εμμανουήλ Σ. Βίγλη, του χημικού μηχανικού Γρηγόρη Χ. Καψωμένου και του δικηγόρου Σπύρου Εμμ. Καψωμένου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα