Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΑ ΝΕΑ

Αγαπητοί φίλοι,
ο νέος μήνας που ξεκινά δυστυχώς μας βρίσκει με την απώλεια ενός αγαπητού φίλου και μέλους του Συλλόγου μας, του Δημήτρη Ερηνάκη. Ολοι εμείς οι φίλοι του, του ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας «Καλό ταξίδι».
Για τον λόγο αυτό, με ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η ακύρωση της προγραμματισμένης μας εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας.
Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόησή σας.
Αυτό τον μήνα φίλοι μου αποφάσισα να ταξιδέψουμε πάλι πίσω στον χρόνο μέσα από δύο ενδιαφέροντα θέματα.
Αρχικά θα αναφερθώ στα πρώτα γραμματόσημα που κατά τη γνώμη μου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, τα οποία εκδόθηκαν από σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Στη συνέχεια θα συνεχίσω με την εισηγητική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στις 16/2/1855 στη Βουλή και αφορά το γραμματόσημο όπως ακριβώς αναφέρεται στο βιβλίο του αγαπητού φιλοτελιστή κ. Μ. Κωνσταντίνη «Τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα».
Είμαι σίγουρος ότι διαβάζοντάς τη θα καταλάβετε τον λόγο που την επέλεξα για κύριο θέμα μου αυτό τον μήνα και γιατί τη θεωρώ τόσο σημαντική.
Κλείνοντας τη μικρή αυτή εισαγωγή μου, θα ήθελα να παρακαλέσω τα ΕΛ.ΤΑ. για πιο έγκαιρη ενημέρωση του προγράμματος κυκλοφορίας των νέων γραμματόσημων του καινούργιου έτους. Αραγε αν δεν είχε μπει στη ζωή μας το διαδίκτυο, όλοι εμείς θα γνωρίζαμε ή θα περιμέναμε ακόμα για να ενημερωθούμε για τις νέες κυκλοφορίες; Ολοι, φίλοι μου, γνωρίζετε πλέον ότι έχω ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Επομένως, ως φιλοτελιστής ενημερώνομαι τόσο για τις εκεί κυκλοφορίες όσο και για τα φιλοτελικά περιοδικά. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση και θα ήθελα να το εκφράσω ως παράπονο είναι γιατί να υπάρχουν οι νέες κυκλοφορίες όλων των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ της Ελλαδίτσας μας όχι; Και δεν αναφέρομαι μόνο για φέτος, αλλά το ίδιο συμβαίνει κάθε χρόνο.
Συγγνώμη αν κάποιους στενοχώρησα ή προβλημάτισα με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, αλλά θεωρώ ότι μπορώ να επικοινωνώ μαζί σας ελεύθερα.
Σας ευχαριστώ.
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων «Ο Φάρος»
Πολύκαρπος Αποστολάκης

Το γραμματόσημο
Επινοητής του γραμματοσήμου ήταν ο Άγγλος ROWLAND HILL και συνεπώς πρώτη χώρα που το αποδέχτηκε ήταν η Αγγλία το 1840.
Τα πρώτα γραμματόσημα κυκλοφόρησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1840 μετά από πρόταση του Ρόουλαντ Χιλ. Το γραμματόσημο αυτό ονομάζεται «πένι μπλακ» (penny black) καθώς απεικόνιζε προφίλ προτομής της βασίλισσας Βικτωρίας σε μαύρο φόντο και είχε ονομαστική αξία μία πένας, το αντίτιμο για την αποστολή γράμματος σε όλη την επικράτεια.
Ακολούθησε η Βραζιλία (1843). Τα Bull eye γραμματόσημα είναι  τα πρώτα γραμματόσημα που εκδίδονται από τη Βραζιλία, την 1η Αυγούστου 1843, με ονομαστικές αξίες των 30, 60 και 90 reis, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (1846). Τα γραμματόσημα του 1847, 5 και 10 σεντς ήταν τα πρώτα γραμματόσημα που εκδόθηκαν στις  Η.Π.Α. από το Post Office Department, εφαρμόζοντας τον νόμο που ψηφίστηκε στις 3 Μαρτίου του 1847.
Η Ρωσία (1848), η Γαλλία το 1848, ανατέθηκε στον αρχιχαράκτη J.  Barre η δημιουργία του πρώτου γαλλικού γραμματοσήμου. Την 1η Ιανουαρίου του 1849 κυκλοφόρησε το γραμματόσημο με τη μορφή της θεάς Δήμητρας, το Βέλγιο και η Βαυαρία (1849) και αργότερα όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Τo πρώτo ελληνικό γραμματόσημο που κυκλοφόρησε το 1861 από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και απεικόνιζε την κεφαλή του Ερμή.
Η Ελλάδα αποφάσισε με μεγάλη καθυστέρηση να καθιερώσει το γραμματόσημο. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να εφαρμόσει τη χρήση του.
Στις 16 Φεβρουαρίου 1855 ο υπουργός των Εσωτερικών Α. Μαυροκορδάτος και ο υπουργός των Οικονομικών Π. Αργυρόπουλος κατέθεσαν στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονταν οι οργανωτικές λεπτομέρειες της ταχυδρομικής υπηρεσίας και η εισαγωγή του γραμματόσημου.
Το νομοσχέδιο συνοδευόταν από την ακόλουθη εισηγητική έκθεση:
Προς την Βουλήν: Το εν ισχύι σύστημα της εισπράξεως των ταχυδρομικών τελών απεδείχθη πολύπλοκον, πολυδάπανον και δυσεξέλεγκτον. Πολύπλοκον μεν ως εκ των τύπων της εισπράξεως των τελών, πολυδάπανον δε διά την διατήρησιν πολλών υπαλλήλου, ενασχολούμενων περί την εκτέλεσιν των τύπων τούτων και δυσεξέλεγκτον διότι δεν ανευρίσκεται σχεδόν η κατάχρησις, εάν υποτεθή ότι ήθελε λαβή χωράν τοιαύτη. Λαβόντες όθεν υπό σπουδαίαν έποψιν το ουσιώδες τούτο αντικείμενον, εύρομεν ως καταλληλότερον και απλούστερον το σύστημα της χρήσεως των γραμματοσήμων, αντί της εισπράξεως των ταχυδρομικών τελών εις χρήματα, το όποιον εγένετο ήδη παραδεκτόν καθ’ όλα σχεδόν τα ευνομούμενα κράτη.
Το σύστημα τούτο εξετασθέν πολλαχώς εν ταις επικρατείαις εις ας εφηρμόσθη, έχει πολλά πλεονεκτήματα, παραβαλλόμενον με το παρ’ ημίν ισχύον. Η ταχυδρομική Υπηρεσία γίνεται απλουστέρα, διότι οι υπάλληλοι δεν έχουν παρά να παραλαμβάνουν και εξαποστέλλουν τα εις αυτούς παραδιδόμενα γράμματα. Είναι δε πολύ ενδεχόμενον να πρόκυψη όχι μόνον οικονομία δαπάνης από την κατάργησιν θέσεων, τας οποίας ήθελεν αποδείξει περιττάς του νέου συστήματος η εφαρμογή, αλλά και αύξησις εσόδων, διότι παν το εισπραττόμενον θέλει εισάγεσθαι εις το ταμείον. Μέχρι τούδε τα ταχυδρομικά τέλη εισεπράττοντο επί τη βάσει της αποστάσεως και του βάρους των γραμμάτων. Η κατάργησις της αποστάσεως εθεωρήθη αναγκαία, διότι το ομοιόμορφον του τέλους ευκολύνει και τους υπαλλήλους οίτινες συνήθως υπόκεινται εις λάθη και τους ιδιώτας, οίτινες πρέπει να γνωρίζωσι το πληρωτέον τέλος, οπουδήποτε ως αν διευθύνωσι τας επιστολάς των.
Επειδή η Ταχυδρομική Υπηρεσία δεν είναι σχηματισμένη διά μόνην την ιδιωτικήν αλληλογραφίαν, αλλά και διά την ευκολίαν της Δημοσίας Υπηρεσίας, εάν βλάπτωνται κατά τι εντεύθεν τα συμφέροντα του Δημοσίου, τούτο δεν είναι λόγος ισχυρός, διά να εμποδίση την επωφελεστάτην ταύτην κατάργησιν. Άλλως το μέτρον τούτο θέλει επιφέρει αφεύκτως τον πολλαπλασιασμόν των γραμμάτων και θέλει βαθμηδόν εξαλείφει την ελάττωσιν, ως συνέβη και εις άλλα κράτη.
Εις την Γαλλίαν κατά το 1847 ισχύοντος του παλαιού συστήματος, μετεκομίσθησαν διά του Ταχυδρομείου 125 εκατομμύρια γραμμάτων, εφαρμοσθέντος δε του νέου συστήματος, κατά το 1848, μετεκομίσθησαν το 1852 162 εκατομμύρια γραμμάτων. Εις την Αγγλίαν ωσαύτως κατά το 1839 μετεκομίσθησαν 75 εκατομμύρια, κατά δε το 1852 360 εκατομμύρια. Και κατά μεν τα πρώτα έτη της εφαρμογής του συστήματος του γραμματοσήμου, επειδή τούτο συνωδεύθη και με την ελάττωσιν των τελών, η πρόσοδος απέδειξεν ελάττωσιν ικανήν, άλλ’ αύτη ολίγον κατ’ ολίγον εμετριάσθη. Εις την Αγγλίαν μάλιστα, ένθα εισήχθη πρότερον το σύστημα τούτο, επέφερε κατά το 1852 και αύξησιν εκ λιρών στερλινών 100 χιλιάδων. Κατά τον προσδιορισμόν των τελών ελήφθη προ πάντων υπ’ όψιν ότι αι επιστολαί περιέχουσι συμφερόντων διαπραγματεύσεις, οικογενειακών φίλτρων, ιδεών και φρονημάτων διαμοιβήν, χρησιμεύουσιν ως μέσον προσεγγίσεως και συνενώσεως των πολιτών οσάκις λοιπόν το τέλος είναι βαρύ, επιφέρονται δυσκολίαι εις την αλληλογραφίαν και οι ιεροί ούτοι δεσμοί ως και τα συμφέροντα των πολιτών χαλαρούνται έργον δε συνετόν είναι να μη χωρίζηται το συμφέρον του Δημοσίου και των διοικούμενων. Επομένως κατά τα επιβαλλόμενα τέλη δύναται έκαστος να πέμπτη οπουδήποτε της Επικρατείας, επιστολήν γεγραμμένην επί του συνήθους χάρτου και ουχί επί του λεγομένου ταχυδρομικού, μη ευρισκομένου εις τα πλείστα μέρη της Ελλάδος, πληρώνων μόνον λεπτά 20 διά του τρόπου δε τούτου ασφαλίζονται και του Δημοσίου και των πολιτών τα συμφέροντα.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ανατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία, με έκθεσή της, συνιστούσε την αποδοχή και την ψήφισή του.
Πράγματι, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και από τα δύο νομοθετικά σώματα και δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 1855 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. 22, 2 Ιουλίου 1855) ως νόμος του κράτους ΣΠΘ. Στα δεκαεπτά άρθρα του ασχολείται περισσότερο με επουσιώδεις μικρορρυθμίσεις, που αφορούσαν τη χρήση, την κυκλοφορία κ.λπ. του γραμματόσημου, παρά με το κυρίως «γραμματόσημο»· μόνο στο δέκατο άρθρο του γίνεται η εξής αναφορά: «Διά Β. Διατάγματος κανονισθήσεται ο τρόπος της πωλήσεως, ο έλεγχος της εκτυπώσεως και διαχειρίσεως αύτου ως και το μέσον της διαγραφής του γραμματοσήμου, του οποίου εγένετο χρήσις».
Η δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν αρκούσε για να καθιερωθεί. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει χίλιες δυο αντιδράσεις, που φάνηκαν από την επόμενη μέρα της δημοσίευσης του νόμου, όταν ο υπουργός των Εσωτερικών αναγκάστηκε να δηλώσει στη Βουλή πως παρουσιάστηκαν σοβαρές δυσκολίες για την εφαρμογή του νόμου και, κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση βρέθηκε στην ανάγκη να ζητήσει και να πάρει από τα νομοθετικά σώματα ετήσια αναστολή του νόμου, για να μπορέσει να τον τροποποιήσει ώστε να γίνει δυνατή η εφαρμογή του.

Πηγή: Μ. Κωνσταντίνης «Τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα» Έκδοση 2002 Ελληνικά Γράμματα.

Νέα κυκλοφορία

Θέμα «ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2014», η οποία κυκλοφόρησε στις 15/1/2014.
Τη σπουδαία ευθύνη της λειτουργίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλείται να αναλάβει για ακόμα μια φορά η χώρα μας, για τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014.
Η κυλιόμενη προεδρία έρχεται στα χέρια της Ελλάδας για πέμπτη φορά από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνοντας στην ελληνική πλευρά την ευκαιρία να επηρεάσει την πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Φιλοτελικό λεξικό
Θέμα «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ»
Είναι η λέξη ή ο αριθμός που είτε τυπώνεται είτε σφραγίζεται πάνω στα γραμματόσημα.
Η επισήμανση σκοπό έχει την αλλαγή της αξίας του γραμματοσήμου ή την αναφορά σε κάποιο σημαντικό γεγονός.
Πολλές φορές λόγω του περιορισμένου αριθμού έχουν μεγαλύτερη εμπορική αξία από αυτά που δεν έχουν επισημανθεί και γι’ αυτό διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να παραποιηθούν.

ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ
Στις 8 Ιανουαρίου το βράδυ μας έφθασε η αναπάντεχη είδηση για τον θάνατο του φίλου και μέλους του Συλλόγου μας «ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΡΗΝΑΚΗ». Μείναμε όλοι άφωνοι. Γιατί ο Δημήτρης ήταν υγιείς – ζωντανός, τίποτα δεν προμήνυε γι’ αυτό που ήρθε. Ο άνθρωπος που πάντα συμμετείχε, πάντα πρόσφερε, πάντα βοηθούσε και ξαφνικά, έτσι απλά, έφυγε. Χαρούμενος, χαμογελαστός, ευδιάθετος.
Θα μας λείψεις ΔΗΜΗΤΡΗ. Δεν σε ρωτάμε γιατί το έκανες, αυτά τα καθορίζει ΑΛΛΟΣ, αλλά σου ευχόμαστε καλό ταξίδι εκεί που πας και σου υποσχόμαστε ότι θα σταθούμε δίπλα στην οικογένειά σου.
Ας είναι αιώνια η μνήμη σου…

Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο
της Φιλοτελικής Πολιτιστικής
Εταιρείας Χανίων «Ο Φάρος»

Φιλοτελική προσφορά
Έχετε ή γνωρίζετε παιδιά, που ενδιαφέρονται για γραμματόσημα;
Στείλτε μου όνομα και διεύθυνση και θα πάρουν ένα φιλοτελικό δωράκι όπως: Άγρια ζώα, πουλιά, ποδόσφαιρο, αθλητισμός, αστροναύτες, λουλούδια, παραμύθια και πεταλούδες
Μικρή προσφορά, αλλά πιθανόν σε κάποια παιδιά να δώσει λίγη χαρά.

Πολύκαρπος Αποστολάκης
Γιάννη Ρίτσου 10
Τ.Κ. 73136, Χανιά
Τηλ.: 6974167710
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μπορείτε να ξαναγράψετε και να ξαναπάρετε ένα πακέτο


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα