Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Φιλοξενία ERASMUS KA2 στο 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου

Από τις 29 Απριλίου έως και τις 5 Μαΐου 2018, το σχολείο μας οργάνωσε τη δεύτερη συνάντηση του προγράμματος Augmented Reality for you (Επαυξημένη πραγματικότητα για εσάς) και “φιλοξένησε” ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών από τρία ευρωπαϊκά σχολεία, συγκεκριμένα από το IES JUAN GRIS  (Móstoles της Ισπανίας), από το Richard-von-Weizsäcker-Gymnasium (Baiersbronn της  Γερμανίας) και από το Istituto Omnicomprensivo Statale “Nicola da Guardiagrele” (Guardiagrele της Ιταλίας). Η πρώτη συνάντηση είχε οργανωθεί στο σχολείο της Ισπανίας, στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Στους ενδιάμεσους μήνες, κάθε σχολείο δημιούργησε τέσσερις ψηφιακές διαδρομές, ιστορικού, πολιτιστικού, φυσιολατρικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος, με την τεχνολογία  της επαυξημένης πραγματικότητας. Το δικό μας σχολείο εργάστηκε για αυτό τον στόχο σε εβδομαδιαία βάση, συνολικά  5 καθηγήτριες και  28 μαθητές.
Η “φιλοξενία” άρχισε στις 29 Απριλίου. Εκπαιδευτικοί και παιδιά υποδέχτηκαν, στο αεροδρόμιο, τις ομάδες από τη Γερμανία και την Ιταλία. Μάλιστα για την ομάδα της Ισπανίας παρευρέθηκαν και οι γονείς, καθώς τα παιδιά τους, που είχαν ήδη ταξιδέψει, είχαν να λένε τα καλύτερα για την εκεί διαμονή τους. Οι  υπόλοιποι μαθητές και οι μαθήτριες μας μέχρι τότε είχαν επικοινωνήσει -διαδικτυακά και τηλεφωνικά- και περίμεναν εναγωνίως να ειδωθούν κι από κοντά. Από την Κυριακή λοιπόν και για την εβδομάδα που ακολούθησε, είκοσι τέσσερις οικογένειες στήριξαν εγκάρδια το σχολείο και φιλοξένησαν τους μαθητές-ταξιδευτές με τρόπο που δε θα ξεχάσουν, κερδίζοντας άξια τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τη Δευτέρα ο διευθυντής του σχολείου κ. Χαραλαμπάκης  Αντώνης καλωσόρισε  τις τρεις ομάδες και επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας, κάνοντας παράλληλα μία σύντομη αναφορά στις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στο σχολείο. Στη συνέχεια, η χορωδία του σχολείου μας, υπό τη διδασκαλία του καθηγητή μουσικής κ. Πογιατζή, με τη συνοδεία των μαθητών μας, αδελφών Μιχελάκη στην κρητική λύρα και την κιθάρα, ενθουσίασε το κοινό. Έπειτα, κάθε ομάδα παρουσίασε τον τόπο της. Μετά το διάλειμμα, ακολούθησε  μία πρώτη γνωριμία όλων των παιδιών μεταξύ τους, μέσω παιγνιδιού. Αλλά αυτό που περισσότερο τους κέντρισε την προσοχή και το ενδιαφέρον ήταν το μάθημα των ελληνικών. Μάλιστα αρκετοί μαθητές αλλά και οι καθηγητές τους αποπειράθηκαν να μιλήσουν ελληνικά κερδίζοντας τις επευφημίες όλων. Η σχολική τους παραμονή, εκείνη τη μέρα, τελείωσε με τη δίωρη απαιτητική επεξεργασία των διαδρομών, στα εργαστήρια πληροφορικής του γειτονικού μας ΕΠΑΛ.  Παράλληλα με το μάθημα των ελληνικών και τη βελτίωση των διαδρομών εκπαιδευτικοί από τα τέσσερα σχολεία εργάζονταν για τη διακρατική συνάντηση. Αποτιμούσαν τα μέχρι τότε πεπραγμένα του προγράμματος, σχεδίαζαν τις επόμενες δράσεις, αντάλλασσαν ιδέες και καλές πρακτικές. Οι εργασίες των συντονιστών συνεχίστηκαν και τις υπόλοιπες ημέρες, προσφέροντας έτσι αποτελεσματικότερο έλεγχο των δράσεων και καλύτερη οργάνωση των επόμενων βημάτων.
Την Πρωτομαγιά, ημέρα Τρίτη, ξεκινήσαμε χαρούμενοι για τα νότια του νομού μας, για την νεράιδα του νότου, την Παλαιόχωρα, με μία στάση ιδιαίτερα σημαντική για το πρόγραμμά μας. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελιάς των Βουβών και φωτογραφηθήκαμε κάτω από τα κλαδιά της μνημειακής ελιάς. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο που ακόμη καρποφορεί! Αυτό λοιπόν το δέντρο είναι σταθμός και στη γαστρονομική διαδρομή μας (https://sites.google.com/site/ ar4you4/routes). Ευελπιστούμε να γίνει και το Μουσείο Ελιάς. Η τετράωρη παραμονή μας στην Παλαιόχωρα μάς γέμισε τα μάτια θάλασσα και ομορφιές ενώ στους φιλοξενούμενους, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ενισχύθηκε η εντύπωση ότι βρίσκονται σε έναν επίγειο παράδεισο. Στην επιστροφή, σταματήσαμε στην Κάνδανο και για να θυμηθούμε την ιστορική καταστροφή και για να γευτούμε παραδοσιακά κρητικά γλυκίσματα, πρωτόγνωρα στους συνταξιδιώτες μας.
Την Τετάρτη, οι τέσσερις εκπαιδευτικές ομάδες παρακολούθησαν σεμινάριο επικεντρωμένο στην επαυξημένη πραγματικότητα σε εργαστήριο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Και μάλιστα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια της σχολής κ. Μανιά Κατερίνα και τον προπτυχιακό φοιτητή κ. Παντελιδάκη Μηνά που έχουν εμβαθύνει τις μελέτες τους σε αυτό το αντικείμενο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα παιδιά δημιουργήθηκαν ανήσυχα ερωτήματα σχετικά με ένα μέλλον διαμορφωμένο από εικονικά ερεθίσματα. Όπως κατά πόσο η επαυξημένη πραγματικότητα θα συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση των ανθρώπων ή πόσο δύσκολη θα είναι η διάκριση μεταξύ πραγματικής ζωής και εικονικής πραγματικότητας. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στους Τάφους των Βενιζέλων για πανοραμική θέαση της πόλης μας, πίσω στο σχολείο έγινε σύντομη παρουσίαση αντιπροσωπευτικών σημείων καθεμιάς από τις 16 διαδρομές. Μεσημέρι πια  μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας ανέλαβαν τη ξενάγηση των άλλων τριών ομάδων στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Η ξενάγηση προέβλεπε 3 διαδρομές με αφετηρία τη Δημοτική Αγορά και τερματισμό για αναμνηστική ομαδική φωτογραφία στην πλατεία Μεραρχίας, το μπαλκόνι των Χανίων.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε το όνειρο των ξένων καθηγητών, όσα χρόνια μελετούσαν στα βιβλία, να τα δουν από κοντά. Συγκεκριμένα, την Κνωσό και τα απομεινάρια του μινωικού πολιτισμού. Αλλά ακόμη και για εμάς και τους μαθητές μας, που κι άλλες φορές είχαμε επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο, ήταν διαφορετικά χάρη στη δυνατότητα να περιηγηθούμε με ξεναγό. Η ξενάγηση μας συνεχίστηκε στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τα αξιοζήλευτα εκθέματα. Η εκδρομική μέρα μας συνεχίστηκε με βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου και, αργότερα, στα γραφικά σοκάκια του Ρεθύμνου.
Η Παρασκευή μας πίκραινε, καθότι αυτή η ξεχωριστή εβδομάδα πλησίαζε προς το τέλος της. Οι συντονιστές συνέχισαν τις εργασίες τους ενώ τα παιδιά βελτίωσαν ακόμη περισσότερο τις ψηφιακές διαδρομές τους. Παράλληλα, δημιουργούσαν φανζίν, αυτοσχέδιο μίνι περιοδικό, εκτυπώνοντας, κολλώντας και σχολιάζοντας φωτογραφικά στιγμιότυπα των προηγούμενων ημερών, το οποίο θα έπαιρναν μαζί τους ως αναμνηστικό. Από την άλλη τριμελής δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας μαζί με φιλοξενούμενους βιντεοσκοπούσε  συνεντεύξεις από μικρούς και μεγάλους  για την αποτίμηση της εμπειρίας. Τέλος παιδιά και καθηγητές των ευρωπαϊκών σχολείων έλαβαν τη βεβαίωση της συνάντησης και δωράκια-αναμνήσεις του τόπου μας. Από την αποχαιρετιστήρια τελετή δεν θα μπορούσε να λείψουν κρητική μουσική και παραδοσιακοί χοροί που προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση στους φιλοξενούμενους και απαθανατίστηκαν με θαυμασμό. Μεσημέρι πια μαθητές και καθηγητές των τεσσάρων ομάδων γεύτηκαν κρητικά εδέσματα, πλουσιοπάροχη προσφορά των οικογενειών.
Εν κατακλείδι, αυτή η πρόσφατη εβδομάδα ήταν ξεχωριστή. Ο καθένας μας θα έχει τους δικούς του λόγους για να τη θυμάται. Για την εμπειρία της συνεργασίας. Για τη μύηση στην επαυξημένη πραγματικότητα. Για τη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Για την εξάσκηση στις ξένες γλώσσες. Για τη θάλασσα και τον ήλιο οι ευρωπαίοι συνεργάτες. Για τη χαρά της κρητικής φιλοξενίας εμείς, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος Χαραλαμπάκης Αντώνης (Διευθυντής), Σπάρταλη Νίκη (συνονίστρια), Ξερογιαννάκη Νατάσα, Βλαμάκη Χαρά, Λυμπέρη Δήμητρα, Γαλημιτάκη Σμαράγδη, Χατζηγεωργίου Βασίλης

Περισσότερα για το περιεχόμενο του προγράμματος, τις μέχρι τώρα συναντήσεις και τις φωτογραφικές διαδρομές κάθε χώρας μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου http://2gymnelveniz.blogspot.gr/search/label/Erasmus και στην ιστοσελίδα AR4YOU https://sites.google.com/site/ar4you4/home.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς και μέσω του τύπου όλους όσοι συνέβαλαν, ο καθένας χωριστά και από κοινού, στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος:
Τους γονείς των μαθητών και μαθητριών μας που με πολλή στοργή φιλοξένησαν 25 παιδιά και ανέλαβαν το πλούσιο αποχαιρετιστήριο κέρασμα.
Τη διευθύντρια του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου κ. Δώρα Αθανασοπούλου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων καθώς και τους υπεύθυνους του Εργαστηρίου Πληροφορικής.
Την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μανιά Κατερίνα και τον προπτυχιακό φοιτητή κ. Παντελιδάκη Μηνά για το σεμινάριο που αφορούσε στις ποικίλες εφαρμογές AR(Augmented Reality) και VR (Virtual Reality).
Τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Χανίων κ. Αναστασάκη Νίκο για τον τεχνικό εξοπλισμό.
Τον κ. Μπαλαντινάκη Μιχάλη για την αμέριστη τεχνική υποστήριξη.
Τις εταιρείες ΓΕΡΑΝΙ και ΒΙΟΧΥΜ για τη χορηγία τους.
ΚΕΠΛΗΝΕΤ και ΔΕΥΑΧ για την ανταπόκριση σε αιτήματά μας.
Την κ. Μυριδάκη Σοφία που φροντίζει για την καθαριότητα του σχολείου μας.
Τον συνάδελφο κ. Πογιατζή Γιώργο που πλαισίωσε χορωδιακά και μουσικά τις τελετές έναρξης και λήξης καθώς και τα παιδιά που συμμετείχαν.
Τους/τις  συναδέλφους  του Συλλόγου Διδασκόντων που διευκόλυναν την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα