Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

“Financial Times”

Μετά από πολύµηνες αντιρρήσεις των Τραµπικών Ρεπουµπλικανών, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις της στην αρχή, ενέκρινε χρηµατική και στρατιωτική βοήθεια σε σύµµαχες χώρες ποσού 95 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Για την Ουκρανία 61 δισεκ. δολ., για το Ισραήλ 26 δισεκ. δολ. για να ενισχύσει τον «σιδερένιο θόλο του» και 9 δισεκ. δολ., για τις αυξανόµενες ανάγκες των πολεµικών ζωνών στην Γάζα και το Σουδάν, αλλά και για ανθρωπιστική βοήθεια.

Παράλληλα µε το τι κάνουν οι ΗΠΑ για το Ουκρανικό, έχουµε και τις πιέσεις που δεχόµαστε να εφοδιάσουµε την Ουκρανία µε συστήµατα αεράµυνας, όπως είναι οι πύραυλοι Patriot και οι S 300. Το περίεργο και απαράδεκτο είναι ότι το ζήτηµα τού τι εξωτερική πολιτική εφαρµόζει η κυβέρνηση για το Ουκρανικό, το πληροφορούµεθα από δηµοσίευµα των Financial Times. Η βρετανική εφηµερίδα αναφέρει ότι «Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται υπό έντονη πίεση από τους συµµάχους τους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, να παράσχουν περισσότερα συστήµατα αεράµυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ζήτησε επιπλέον βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άµυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Το δηµοσίευµα των “F.T.” προέκυψε µετά από ανάρτηση του Ζελένσκι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόµενος για συµφωνίες παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην αεράµυνα της Ουκρανίας, ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. πίεσαν τον Έλληνα και Ισπανό πρωθυπουργό να δωρίσουν κάποια από τα συστήµατα αεράµυνας της χώρας τους στην Ουκρανία λέγοντας ότι «Ελλάδα και Ισπανία δεν αντιµετωπίζουν κάποια άµεση απειλή». Για την Ισπανία ναι, για την Ελλάδα ξεχνούν το casus belli των Τούρκων;
Η συνδροµή της Ελλάδας στην Ουκρανία τελεί υπό τον απαράβατο όρο της µη στέρησης της ικανότητας ανατροπής τουρκικής επίθεσης από τις ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις. ∆ηµιουργείται µε το δηµοσίευµα κοινωνική καταδίκη, να µη µαθαίνει ο ελληνικός λαός τα συµβαίνοντα που τον ενδιαφέρουν από τα δικά του Μέσα Ενηµέρωσης αλλά από τον ξένο Τύπο. Ίσως να µεθοδεύεται έτσι ο έλεγχος της κοινής γνώµης, να µην έχει ακριβή άποψη τού τι συµβαίνει στην εξωτερική πολιτική.

Θεωρείται επικίνδυνη η συµµετοχή µας σ’ αυτόν τον πόλεµο µε πρόσχηµα τη νατοϊκή µας υποχρέωση. Το τι θα σταλεί στην Ουκρανία, συζητείται εδώ και µήνες. Συνδέεται η αποστολή των αντιαεροπορικών µε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Στα ακριτικά νησιά θα µείνουν µόνο οι µονάδες; Όσο για τους S-300 λέγεται ότι είναι αποθηκευµένοι κάπου στην Κρήτη. Αν αποφασίσει η κυβέρνηση να τους δώσει, άγνωστο είναι, αν προκύψει νοµικό θέµα και πώς θ’ αντιδράσει ο Πούτιν, ο οποίος θα το θεωρήσει ως µια ακόµα εχθρική ενέργεια εναντίον της Μόσχας.
Η Αθήνα δεν σχολίασε το δηµοσίευµα των “F.T.” Υποστηρίχθηκε απ’ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι δεν θα γίνει κίνηση «που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράµυνα της χώρας µας».

Ετέθη πάντως, ως όρος παραχώρησης συστηµάτων αεράµυνας, η αντικατάστασή τους από άλλο λειτουργικό αντιαεροπορικό σύστηµα, που θα καλύψει το κενό στην αεράµυνα των νησιών του Αιγαίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα