Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Φινλανδία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέπεται στους εργαζόμενους να μαθαίνουν τις απολαβές συναδέλφων τους

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει έναν νέο νόμο, που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ελέγχουν τις απολαβές των συναδέλφων τους σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους, μια κίνηση που εντάσσεται στις προσπάθειες γεφύρωσης του έμφυλου μισθολογικού χάσματος.

Το σχέδιο νόμου έχει δεχτεί επικρίσεις τόσο από τα συνδικάτα των εργαζομένων, που επιθυμούν ακόμη μεγαλύτερη μισθολογική διαφάνεια, όσο και από την μεγαλύτερη ένωση εργοδοτών, η οποία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο.

Αλλά η πεντακομματική κεντροαριστερή συμμαχία της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν επιμένει στη νομοθεσία για να καταργηθούν οι μισθολογικές ανισότητες.

“Αυτό που είναι κομβικό για το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι η εξάλειψη του αδικαιολόγητου μισθολογικού χάσματος. Οι ανισότητες τώρα θα αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά”, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ισότητας Τόμας Μπλόμκβιστ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν από τις εκλογές τον Απρίλιο του 2023.

Οι γυναίκες στην Φινλανδία αμείβονταν κατά 17,2% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες το 2020, σύμφωνα με μια κατάταξη για την μισθολογική ισότητα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Στην κατάταξη αυτή η Φινλανδία κατέχει την 37η θέση και βρίσκεται πολύ πίσω από τις γειτονικές της Νορβηγία (8η), Δανία (9η) και Σουηδία (12η), παρότι η ισότητα των φύλων βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Φινλανδίας επί δεκαετίες.

Μια έκθεση του 2018 του συνήγορου του πολίτη για θέματα ισότητας στην Φινλανδία έδειξε ότι οι λόγοι της ανισότητας αυτής είναι συχνά παρόμοιοι με εκείνους που ισχύουν για άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης–ο διαχωρισμός της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι άνδρες και σε εκείνα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, πατέρες που λαμβάνουν λιγότερη γονική άδεια από τις μητέρες και γυναίκες που δεν προάγονται σε ανώτερες θέσεις τόσο συχνά όσο οι άνδρες.

Η Μέργια Μάχκα, μια δημοσιογράφος που έγινε επενδύτρια και μπλόγκερ, αναρτά από το 2019 τις απολαβές της στο Twitter και στο Instagram για να ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για την μισθολογική διαφάνεια.

“Έχουν υπάρξει καταστάσεις όπου έχω διαπιστώσει ότι ένας άνδρας που κάνει μια παρόμοια δουλειά με εμένα έχει λάβει μεγαλύτερο μισθό”, δήλωσε την Τρίτη η Μάχκα για τους λόγους της πρωτοβουλίας της καθώς δημοσιοποίησε το φορολογητέο εισόδημά της για το 2020 που ανέρχεται σε 48.522 ευρώ.

 

 

“ΗΜΕΡΑ ΦΟΡΩΝ”

Την Τετάρτη, οι φινλανδικές φορολογικές αρχές δημοσιοποίησαν το φορολογητέο εισόδημα για το 2020 του κάθε πολίτη, μια ημέρα που είναι γνωστή ως “ημέρα φόρων” στην Φινλανδία κατά την οποία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης “ξεσκονίζουν” τα αρχεία των πλούσιων και διάσημων.

Παρότι είναι διαφανής η διαδικασία, δεν δίνει την πλήρη εικόνα. Οι φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι το φορολογητέο εισόδημα ενός πολίτη είναι κατά μέσον όρο 75-80% χαμηλότερο σε σχέση με το πραγματικό του εισόδημα εξαιτίας των εκπτώσεων φόρων και των αφορολόγητων επιδομάτων.

Σε σχέση με την επερχόμενη κυβερνητική πρόταση, η βασική ένωση εργοδοτών, η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών, εγκατάλειψε τον περασμένο Νοέμβριο την ομάδα εργασίας για την μισθολογική διαφάνεια του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενη για την ταχύτητα με την οποία προτείνονται αλλαγές στη νομοθεσία.

Μια ανώτερη νομική σύμβουλός της, η Κάτια Λεπάνεν, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Συνομοσπονδία θα ήθελε να κάνει μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με το μισθολογικό χάσμα και ότι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τους μισθούς θα πρέπει να είναι εθελοντική.

“Καθιστώντας υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση λεπτομερών πληροφοριών που αφορούν τους μισθούς θα προκληθεί μια γενικότερη περιέργεια και θα υπάρξει επιδείνωση του εργασιακού κλίματος”, υποστηρίζει.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων και ο διαμεσολαβητής σε θέματα ισότητας Γιούκα Μαριανβάρα εκτιμούν ότι έχει γίνει επαρκής έρευνα στη διάρκεια των τριών προηγούμενων κυβερνήσεων και ότι τώρα έχει έρθει η ώρα για δράση.

“Για να γεφυρωθεί το χάσμα απαιτείται μια αλλαγή στη νοοτροπία και επομένως είναι απαραίτητο να αλλάξει ο νόμος για να αλλάξει η κουλτούρα”, πρόσθεσε η Καταρίνα Μούρτο, διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Σωματείων Διευθυντικών και Διοικητικών Υπαλλήλων.

Ο σχεδιασμός του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που εντάσσεται στο κοινό πολιτικό πρόγραμμα της πεντακομματικής κυβερνώσας συμμαχίας, ώστε να εμπεριέχει τις διαφορετικές απόψεις της ομάδας εργασίας, υπήρξε δύσκολος και η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει. Αλλά ο Μπλόμκβιστ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι θα προχωρήσει.

“Θα εφαρμόσουμε αυτό που συμφωνήσαμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα”, διευκρίνισε.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα