Αξιοποιώντας φυσικά υλικά και παραδοσιακές, ξεχασμένες, τεχνικές μπορεί ακόμα και στις μέρες μας να γίνουν “θαύματα” στον χώρο της οικοδομής, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα οικολογικής ευαισθητοποίησης.
Eνα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου στην οδό Σελίνου 76 που προορίζεται να στεγάσει το επόμενο μήνα το νέο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων.
Στον χώρο εδώ και ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτότυπο εργαστήρι για τη χρήση φυσικών υλικών και παραδοσιακών τεχνικών προκειμένου να αποκατασταθεί ο εξωτερικός τοίχος που περιβάλλει το οίκημα.
Η οικολογική αυτή παρέμβαση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «HELPS», με χρηματοδότηση από το Erasmus plus, από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος με την υποστήριξη του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. και τη βοήθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά και του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.
Εθελοντές που μετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αναλάβει το σοβάτισμα με φυσικά υλικά της περίφραξης και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η αρχιτέκτων Κλερ Ουαβί που έχει εξειδικευτεί στη χρήση του χώματος μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η αξιοποίηση των φυσικών υλικών βασίζεται στην μακραίωνη εμπειρία που έχει η ανθρωπότητα και η οποία δυστυχώς έχει ξεχαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. «Το χώμα το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια και στη Μεσόγειο ήταν βασικό υλικό. Όμως τώρα το έχουμε “χάσει” όπως και τον ασβέστη», σημείωσε. Ειδικότερα για το έργο που γίνεται η κα Ουαβί ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε χώμα, ασβέστης, θηραϊκή γη, μαρμαρόσκονη και άμμος. «Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε αναπνέουν κι αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι η υγρασία να μην μένει στον τοίχο. Επίσης, είναι υλικά που μπορούν να το μάθουν να τα χρησιμοποιούν εύκολα και άνθρωποι που δεν ξέρουν γιατί δεν στεγνώνουν γρήγορα σαν το τσιμέντο, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι είναι υλικά που δεν είναι επικίνδυνα ή καρκινογόνα για τα παιδιά», πρόσθεσε η κα Ουαβί.
Η Ιζαμπέλ Τρανκέλ από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος σημείωσε σχετικά ότι η δράση εντάσσεται στην προσπάθεια του Κέντρου για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης σε διάφορα πεδιά δραστηριοτήτων. «Αυτό που κάνουμε είναι να μεταφέρουμε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα καλές πρακτικές, εκπαιδεύοντας ανθρώπους και προσπαθώντας να αλλάξουμε τον τρόπο που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το περιβάλλον», επεσήμανε, ενώ ειδικότερα για το πρόγραμμα σημείωσε ότι αποσκοπεί στο να εκπαιδεύσει ανθρώπους σε παραδοσιακές τεχνικές, να βοηθηθεί το περιβάλλον και τέλος να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της τοπικής κοινότητας.
Ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Μανούσος Φοβάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους εθελοντές και το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, τους οποίους και ευχαρίστησε όπως και το Δημοτικό Γηροκομείο που παραχώρησε το κτήριο στον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί προχωράμε ένα έργο με οικολογικά υλικά, στηρίξαμε την εθελοντική ομάδα του προγράμματος και κυρίως δίνουμε το καλύτερο παράδειγμα οικολογικής συνείδησης στα παιδιά του Κέντρου Παιδικής Δημιουργίας που σε λίγες ημέρες θα λειτουργεί σε καθημερνή βάση.
Η διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Κατερίνα Κουνελάκη τόνισε ότι μέσα από τη συνεργασία αυτή του Οργανισμού με τους άλλους φορείς «βρήκαμε την καλύτερη ευκαιρία να “χτίσουμε” τις βάσεις της οικολογικής συνείδησης, προσφέροντας το καλύτερο παράδειγμα για το πως μπορούμε να δημιουργούμε, να προστατεύουμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον».