Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Φυσικά & οικολογικά…

Ερευνα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΟΝΙΑ, Τεχν. Γεωπόνος

Περιβαλλοντικά νέα στην Κρήτη

Πρότυπο Κέντρο αποκατάστασης γυπαετών
Ολοκληρώνεται πριν τα Χριστούγεννα, Πρότυπο Κέντρο αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών (γύπας ο πυρρόχρους) στο φυσικό τους περιβάλλον, που κατασκευάζεται στο δάσος του Ρούβα στον δήμο Γόρτυνας Ηράκλειου. Το έργο  χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδας – Κύπρου 2007-2013», με τίτλο «Κατασκευή υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου αποκατάστασης – επανένταξης γυπών στην περιοχή του Ψηλορείτη» και θα συμβάλλει στην προστασία της ορεινής περιοχής του Ρούβα και συνάμα στη διαιώνισης των γυπαετών της Κρήτης αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους απανταχού φυσιολάτρες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, βρίσκονται σε εξέλιξη η κατασκευή κλωβού σύλληψης και αποκατάστασης, εμβαδού 192 τ.μ. στην περιοχή Σελιά, η κατασκευή ταΐστρας αρπακτικών στον Ψηλορείτη στη θέση «Αμπελάκι» ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή παρατηρητηρίου.
Ο πληθυσμός του “Γύπα πυρρόχρους” δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα με τα περισσότερα να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο. Ο «Γύπας ο πυρρόχρους» είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει περίπου τα δυόμισυ μέτρα. Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα, μακρύ λαιμό που καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά, γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια. Η θνησιμότητά του στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της ζώνης κατανομής του είδους, οφείλονται τόσο σε φυσικά όσο και σε ανθρωπογενή αίτια που στην περίπτωση των νεοσσών που δεν έχουν κλείσει το 1ο έτος ηλικίας, υπερβαίνει το 50%. Με την κατασκευή του κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη και στο δήμο Γόρτυνας, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σύλληψης νεοσσών από τον άγριο πληθυσμό.

Περιβαλλοντικά νέα στην Ελλάδα

f2Δυνατή φωνή για τα δάση ζητάει η W.W.F.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του W.W.F. Ελλάς, εμβληματικές περιοχές της χώρας, όπως η Γαύδος, η Αμμουλιανή, η Ελαφόνησος, η Θηρασιά, το Κουφονήσι και η Θασοπούλα, βρίσκονται στο μάτι νομοθετικού κυκλώνα που σαρώνει την παράκτια και δασική γη της χώρας. Το ελληνικό τμήμα του W.W.F. καταγγέλει ότι σε συνέχεια διάσπαρτων νομοθετικών ρυθμίσεων σε άσχετους με το περιβάλλον νόμους, του πρόσφατου νόμου για τις τουριστικές επενδύσεις και του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου που εξαιρεί από καθεστώς ουσιαστικής προστασίας οικολογικά πολύτιμες φυσικές εκτάσεις που τώρα θωρακίζονται με βάση τη δασική νομοθεσία.  Με τη δύναμη μέχρι στιγμής 10.000 περίπου πολιτών, εντός και εκτός συνόρων, που υπέγραψαν την ηλεκτρονική διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο, η περιβαλλοντική οργάνωση W.W.F. Ελλάς υπέβαλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη κείμενο ειδικότερων σχολίων που καταδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τον δασικό πλούτο της χώρας. Οι ενστάσεις αυτές και οι «κόκκινες γραμμές» που καθιστούν απαράδεκτο το ν/σ και μας έχουν οδηγήσει στην κινητοποίηση για την απόσυρσή του, παρουσιάστηκαν επίσης στον Ειδικό Γραμματέα Δασών, κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη.
Το W.W.F. Ελλάς καλεί ολόκληρη την κοινωνία να ενώσει τη φωνή της με τους περίπου 10.000 πολίτες που έχουν ήδη υπογράψει την ηλεκτρονική έκκληση προς το ΥΠΕΚΑ, ζητώντας από τον Αναπληρωτή Υπουργό να μην καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτό και να λάβει σοβαρά υπόψη του τις κινήσεις εκείνες που επί της ουσίας θα ακυρώσουν τον καταστροφικό του χαρακτήρα. O αναπληρωτής Υπουργός πρέπει να επιδείξει  πολιτικό θάρρος και να ακούσει την ελληνική κοινωνία αλλά και την επιστημονική κοινότητα, στο αίτημα για ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε όλοι μαζί καταφέρει μία σπουδαία νίκη για ένα υγιές φυσικό περιβάλλον που αποτελεί τη βάση για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για μια πραγματικά ζωντανή οικονομία. Χωρίς τη δύναμη και τη φωνή των πολιτών κάτι τέτοιο θα ήταν ίσως αδύνατο.
Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να αλλάξουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προμηνύουν πραγματική καταστροφή για την ελληνική φύση, θα πρέπει όλοι να συνεχίσουν να πιέζουν.

Περιβαλλοντικά νέα στον Κόσμο

f3Θετικά νέα για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής
Οι ερευνητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ και του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικό, με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Εστράδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Geoscience” η  άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη σήμερα κατά 0,1 βαθμό, αν δεν είχαν απαγορευθεί στο μεταξύ, μέσω του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 1987, οι χημικές ουσίες (χλωροφθοράνθρακες) που καταστρέφουν το όζον. Ανάλογο ρόλο «φρεναρίσματος» στην υπερθέρμανση έπαιξαν, επίσης, οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, καθώς και η παγκόσμια οικονομική κρίση – «κραχ» του μεσοπολέμου, στη διάρκεια των οποίων μειώθηκαν σημαντικά οι εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου κ.α.), λόγω υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς (ενδεικτικά, μεταξύ 1929-1932 οι ετήσιες εκπομπές αερίων μειώθηκαν κατά 26%). Αυτό είναι το συμπέρασμα της ολλανδο-μεξικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία κατέγραψε και συσχέτισε στατιστικά -για την περίοδο 1880 – 2010- το επίπεδο της θερμοκρασίας της Γης στον 20ο και 21ο αιώνα, με τα «αέρια του θερμοκηπίου» και τους χλωροφθοράνθρακες.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι χλωροφθοράνθρακες είναι κυρίως βιομηχανικά αέρια, που χρησιμοποιούνταν ως βιομηχανικοί διαλύτες, ψυκτικά, αεροζόλ κ.α. Ανοίγουν τρύπες στο στρώμα του όζοντος, ενώ παράλληλα δρουν ως ισχυρά «αέρια του θερμοκηπίου» (10.000 ισχυρότερα από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ διαρκούν έως 100 χρόνια), παγιδεύοντας την θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης πολύ πιο αποτελεσματικά.  Αν και η συσσώρευση των «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα δεν έχει σταματήσει, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 καταγράφεται μια επιβράδυνση στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες μελετούν για να εξηγήσουν και για το οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους. Ορισμένοι σκεπτικιστές προβάλλουν αυτή ακριβώς την εξέλιξη ως βασικό επιχείρημα ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει υπερτονισθεί υπερβολικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα