Η επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ομολόγων βοηθά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου της και τονίζει το μέγεθος της δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε ανακοίνωσή του. Ο οίκος σημειώνει ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και ότι παραμένει υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος, ενώ προσθέτει ότι το ισοζύγιο των επιτευγμάτων και των κινδύνων αντανακλάται στο αξιόχρεο της Ελλάδας Β- με σταθερή προοπτική.
Η ανακοίνωση του Fitch έχει ως ακολούθως: «Η απόδοση της χθεσινής έκδοσης 5ετών ομολόγων της Ελλάδας καθορίσθηκε στο 4,95%. Τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύουν περαιτέρω τη θέση της χώρας όσον αφορά τη χρηματοδότηση του δημοσίου της. Στις αρχές του τρέχοντα μήνα, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, μεταξύ άλλων με τη χρήση προσωρινών χρηματοδοτικών μέσων, όπως των καταθέσεων τομέων της γενικής κυβέρνησης. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την άποψη μας ότι τα όποια χρηματοδοτικά κενά του προγράμματος θα είναι διαχειρίσιμα.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, ένα έτος πριν από το πρόγραμμα, αποτελεί καθοριστικό μέτρο της αυξημένης ικανότητας της Ελλάδας να χρηματοδοτείται μετά την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της το 2012. (Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Fiscal Monitor το εκτιμά στο 1,5%, πάνω από τη πρόβλεψη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό). Με τις τρέχουσες τάσεις, η επίτευξη ενός αντίστοιχου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2014 φαίνεται εφικτή. Η γενική κυβέρνηση σημείωσε πλεόνασμα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο φέτος, αν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων συνεχίζουν να αυξάνονται. Το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ προβλέπει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα 3% το 2015 και 4,5% το 2016.