Φοιτητικά σπίτια για όλα τα πορτοφόλια, με ποικιλία αναφορικά με τις περιοχές και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε θέματα θέρμανσης και ποιότητας κατασκευής, διατίθενται στην τοπική αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον των οικογενειών φοιτητών παραμένει αμείωτο, ειδικά αυτές τις ημέρες, όσο πλησιάζει η μέρα των εγγραφών και η έναρξη των μαθημάτων σε Τ.Ε.Ι. και Πολυτεχνείο Κρήτης.
Τα “Χ.Ν.” μίλησαν με κτηματομεσιτικά γραφεία της πόλης για τις τιμές, τις περιοχές, την ποιότητα, αλλά και το τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους.
ΣΤΗ ΧΑΛΕΠΑ
Οπως μας επισημαίνει για την περιοχή της Χαλέπας η κα Μοσχανάκη από το μεσιτικό γραφείο “Δανός – Mελάκης ΕΠΕ”, μια παλιά γκαρσονιέρα (20ετίας τουλάχιστον), μονόχωρη, μπορεί να βρεθεί σε τιμή από 150 έως 200 ευρώ. Μια πιο νέα γκαρσονιέρα στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να κοστίσει από 200 έως 250 ευρώ.
Στη Χαλέπα πάλι ένα παλιό δυάρι αποτιμάται στην τιμή των 200 – 250 ευρώ, ενώ ένα καινούργιο από 300 έως 350 ευρώ. Ενα τριάρι παλιό στη Χαλέπα κοστίζει από 270 έως 330 και ένα καινούργιο από 350 μέχρι 450 ευρώ.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ
Γενικά στα Κουνουπιδιανά τα διαθέσιμα σπίτια είναι καινούργια στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Οι γκαρσονιέρες έχουν ίδια τιμή πάνω κάτω με την υπόλοιπη πόλη. Στα υπόλοιπα σπίτια οι τιμές είναι χαμηλότερες. Δηλαδή ένα παλιό 2άρι μπορεί να βρεθεί σε τιμή από 180 έως 230 και ένα πιο σύγχρονο από 250 έως 300 ευρώ. Το 3άρι πάλι, μια πιο νέα κατασκευή κοστίζει από 280 έως 350 ευρώ.
ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Για το κέντρο των Χανίων οι τιμές στις γκαρσονιέρες είναι πάνω – κάτω ανάλογες με αυτές στη Χαλέπα. Ενα παλιό 2άρι αποτιμάται στα 200 – 250 ευρώ και ένα νέο από 250 – 270 ευρώ. Στα 3άρια, ένα παλιό νοικιάζεται από 250 έως 320 και από 350 έως και 420 ένα νεότερης κατασκευής.
«Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να ενοικιάσουν ένα τριάρι με συγκατοίκηση με κάποιον άλλο φοιτητή. Το τριάρι έχει δύο υπνοδωμάτια, έτσι μοιράζονται τα έξοδα», μας αναφέρει ο κ. Γιάννης Μαντωνανάκης από το μεσιτικό γραφείο “Contract”.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντωνανάκη «ένα τριάρι στο κέντρο μπορεί να βρεθεί σε τιμή 200 – 330 ευρώ. Μιλάμε για σπίτι ηλικίας 20 ετών. Τα πιο νέα ξεπερνούν τα 350 ευρώ, αλλά όλα αυτά έχουν να κάνουν με την περιοχή. Σε Χαλέπα, Δικαστήρια, Αμπεριά π.χ. υπολογίζουμε ότι γύρω στα 350 – 400 ευρώ είναι η αξία ενός μικρού 3αριού. Με 400 ευρώ βρίσκεις ένα 3άρι νεότερης κατασκευής. Οι φοιτητές βέβαια στην πλειοψηφία τους ψάχνουν τα παλιότερα σπίτια και τα πιο κεντρικά και για λόγους τιμής και επειδή στο κέντρο δεν χρειάζονται συνεχώς μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις τους», καταλήγει.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ
«Το ιδιαίτερο φέτος είναι πως αυτοί που ζητούσαν σπίτι για φοιτητή ήρθαν να ψάξουν από πολύ νωρίς. Τα τηλέφωνα και οι μισθώσεις έγιναν ως επί το πλείστον τον Αύγουστο αφήνοντας λίγες ευκαιρίες γι’ αυτούς που θα έρθουν τώρα τον Σεπτέμβριο για τις εγγραφές», μας εξηγεί ο κ. Ανδρέας Μπατάκης από την “Τάλως Κτηματομεσιτική”.
Οπως μας σημειώνει ο κ. Μπατάκης, όσοι δεν γνωρίζουν την πόλη των Χανίων θέλουν κυρίως κέντρο γιατί θεωρούν ότι είναι καλύτερο να ζει εκεί και να μετακινείται με λεωφορείο προς τη Χαλέπα ή το Τ.Ε.Ι. «Οταν όμως έρχονται, βλέπουν ότι οι αποστάσεις είναι μικρές, ότι και η Χαλέπα π.χ. είναι μια πολύ καλή συνοικία κοντά στο Τ.Ε.Ι. και στο Πολυτεχνείο με πολύ καλή συγκοινωνία», αναφέρει.
Αυτό που συνιστά ο κτηματομεσίτης σε όλους όσοι θέλουν να ενοικιάσουν σπίτι είναι «να προσέξουν πρώτα από όλα να λειτουργούν όλα μέσα. Αν έχουν κάνει συμφωνία για επίπλωση, αυτή να μπει στο συμφωνητικό. Επίσης παρότι τα συμφωνητικά δεν κατατίθενται στην Εφορία, αλλά γίνονται ηλεκτρονικά μέσω των λογιστών, πιστεύουμε ότι κατοχυρωμένοι είναι και οι δύο όταν υπάρχει γραπτό συμφωνητικό. Ετσι είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα για το τι έχουν συμφωνήσει και μπορεί να γράψουν αναλυτικά τι περιλαμβάνεται στο σπίτι. Νοικιάσαμε σπίτι π.χ. που δεν είχε πλυντήριο ρούχων και ο ιδιοκτήτης υποσχέθηκε ότι θα το βάλει μέσα σε 15 ημέρες. Το βάλαμε στο συμφωνητικό και αν δεν το βάλει, θα είναι εκτεθειμένος και μπορεί να υπάρξει μείωση ενοικίου. Επομένως είναι καλό να υπάρχει το συμφωνητικό».
Ενα άλλο θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτό του πετρελαίου. «Οι ενοικιαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των πολυκατοικιών δεν βάζει πετρέλαιο. Γι’ αυτό τους συστήνουμε ότι θα ήταν καλύτερο να ενοικιάσουν μικρούς χώρους που εύκολα ζεσταίνονται με ένα θερμαντικό από το να έχουν ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. που χωρίς πετρέλαιο θέλει πολύ μεγάλη κατανάλωση ρεύματος για να ζεσταθεί», καταλήγει ο κ. Μπατάκης.