Η επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Χαµάς βρίσκεται στο στάδιο των λεγόµενων τυφλών εχθροπραξιών. Αν δεν επέµβουµε οριστικά, λένε στο Τελ Αβίβ, να εξαφανίσουµε τη στρατιωτική και πολιτική δύναµη της Χαµάς, θα είναι η ψυχολογική κατάρρευσή µας ως κράτος.
Το Ισραήλ σε 48 ώρες επιστράτευσε 360.000 εφέδρους µαζί δε µε τον τακτικό στρατό συγκεντρώνει 500.000 περίπου υπό τα όπλα, διαθέτει δε 300 άρµατα µάχης 350 πολεµικά Α/Φ, πυροβόλα και δεκάδες ατοµικές βόµβες. Απέναντι σ’ αυτή την υπερδύναµη παρατάσσονται κατ’ εκτίµησιν 15-20.000 άνδρες της Χαµάς µε σύγχρονα πυραυλικά συστήµατα, πολλά των οποίων κατασκευάζονται από τους ίδιους στα τούνελ. Όσον αφορά τη Χεσµπολάχ, που συγκροτήθηκε το 1982 και αποτελεί το τρίτο µάτι του Ιράν διαθέτει 140.000 περίπου στρατό, πολύ ακριβά πυραυλικά συστήµατα µε GPS, που κάνουν στοχευµένα χτυπήµατα όπου θέλουν.
Η πρώτη φάση της επέµβασης εναντίον της Χαµάς δεν ολοκληρώθηκε. Μετά τους αεροπορικούς βοµβαρδισµούς γίνονται διεισδύσεις οµάδων στη Λωρίδα για αναγνωρίσεις και συλλήψεις οµήρων, που είναι δύσκολο, να βρεθούν, διότι κρύβονται στα τούνελ. Εκτιµάται ότι το µήκος των φθάνει τα 400 χλµ. όταν η Λωρίδα της Γάζας έχει µήκος 40 χλµ. και πλάτος από 6 έως 12 χλµ. Πρόκειται για µια «σφηκοφωλιά» δύσκολο για τους Ισραηλινούς να ψάξουν παρά τη χρησιµοποίηση ροµποτικών µηχανηµάτων και άλλων µεθόδων για να εξουδετερώσουν τη Χαµάς. Πάντως τα τούνελ δεν θα γινόντουσαν αν δεν εχρηµατοδοτείτο η Χαµάς απ’ το Κατάρ και άλλα Αραβικά κράτη. Σηµειωτέον ότι το κόστος ενός χλµ. τούνελ κοστίζει 30 εκ. δολάρια περίπου.
Η δεύτερη ενέργεια των Ισραηλινών θα είναι αφού φθάσουν τα πράγµατα εκεί που θέλουν, να καλέσουν τη ∆ιεθνή Κοινότητα, να βάλει πολυεθνική δύναµη, να φυλάει τα σύνορα, να δηλώσουν ότι δεν τους ενδιαφέρει πλέον η Γάζα(!) αφού θα δηµιουργηθεί µια φυλασσόµενη νεκρή ζώνη. Τελικός στόχος η ∆υτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας, να γίνουν ενιαίο κράτος, που θα συνδέεται µε υπέργειο µεγάλο δρόµο.
Εδώ υπάρχει διαχωρισµός. Άλλο Φατάχ, άλλο Χαµάς και άλλο Παλαιστινιακός λαός. Εµείς στεκόµαστε αλληλέγγυοι προς το Ισραήλ, επειδή έχουµε κοινά ενεργειακά και γεωστρατηγικά συµφέροντα, αλλά να φερόµαστε το ίδιο και προς τους Παλαιστινίους. Ο λαός αυτός έχει υποστεί πιέσεις διωγµών, προέλαση εποίκων, που διέλυαν χωριά, φυλάκιζαν τους κατοίκους στην ίδια τους τη χώρα, χωρίς δίκες, επιδιδόµενοι σε µια συστηµατική γενοκτονία.
Η επέµβαση στη φλεγόµενη ζώνη των Αραβικών λαών και του Ιράν στην οποία η χώρα µας συµµετέχει υπό το πλέγµα των Αµερικανικών βάσεων, θα είναι νοµιµοποίηση του νεοαποικισµού και θα αποτελεί πράγµατι µια ανατριχιαστική εξέλιξη στην περιοχή µας.