Πλούτη και κάλλη φθείρονται
Κι η νιότη μπαταλεύει
και μόνο η δόξα κι η τιμή
στο κόσμο βασιλεύει
Πλούτοι και παλάτια, λίγοι έχουν ν’ αφήσουν στα παιδιά τους, όμως, ούτως ή άλλως αυτά δεν φέρνουν την ευτυχία. Αυτό που μετρά στη ζωή είναι ν’ αφήσεις στα παιδιά σου κληρονομιά, ένα καλό όνομα, κι αυτό ο Στρατής το πέτυχε, καθ’ όσον ήταν ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια, φιλότιμο και ανθρωπιά.
Πέραν αυτών των αξιών όμως, ο Στρατής ήταν και κάτι άλλο, που μετρά πολύ – πάρα πολύ στην Κρήτη και στην Ιστορία της και δεν το αποχτάς με χαρτιά ή σφραγίδες, αλλά στη μάχη με το τουφέκι. Ο Στρατής ήταν αληθινός πατριώτης – παλληκάρι – αντρειωμένος και ήρωας της Μάχης των Κεραμειών.
Η συγκεκριμένη μάχη ήταν η μεγαλύτερη που έγινε στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από άρματα και πυροβολικό, σε μια καλά συντονισμένη και σχεδιασμένη επίθεση προσπάθησαν να κυκλώσουν και να εκμηδενίσουν την V μεραρχία του ΕΛΑΣ που έδρευε στα Κεραμειά, στις 12 & 14-11-44.
Όμως με τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων των Κάμπων (που οι Γερμανοί έκαψαν αφήνοντας όμως πίσω τους πολλούς νεκρούς) και τη λυσσαλέα άμυνα ενός λόχου του ΕΛΑΣ στο Κλεφτοπέρασμα (προς Θέρισο) η μεραρχία απέφυγε την κύκλωση και κράτησε τις θέσεις της, μέχρις ότου απεσύρθησαν οι Γερμανικές δυνάμεις με μεγάλες απώλειες.
Τη συγκεκριμένη μέρα ο ηρωικός Στρατής με τους συντρόφους του, οχυρωμένοι μέσα σ’ ένα αλώνι, στον οικισμό Σκορδυλιανά, νοτιοανατολικά του χωριού Γέρο Λάκκος, υπό ψηλή βροχή και ‘χαλάζι’ από γερμανικές σφαίρες και οβίδες, έγραψαν χρυσή σελίδα στην Ιστορία μας. Όταν υποχώρησαν οι Γερμανοί κατάφεραν και πήραν πολλούς από τους νεκρούς των, έξι (6) όμως δεν κατάφεραν να τους πάρουν γιατί ήταν κάτω από τα πυρά του «Μπρεν» του Στρατή. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας αξιωματικός με ριπή από το κεφάλι μέχρι το στήθος, από το Πολυβόλο του Στρατή. Ο Στρατής που το πρωί είχε 840 σφαίρες για το «Μπρεν» τώρα του είχαν μείνει 14. Οι 6 Γερμανοί ετάφησαν εκεί κοντά στη ρίζα ενός δέτη.
Στο ‘ηρωικό αλώνι’ στα Σκορδυλιανά Κεραμειών ήσαν οι κάτωθι:
1) Ευστράτιος Φλεμετάκης εκ Βάμου Αποκορώνου (χειριστής πολυβόλου ‘Μπρεν’).
2) Αριστείδης Βροντάκης Παλαιλώνι Αποκορώνου (γεμιστής του ‘Μπρεν’).
3) Στέλιος Καραγιαννάκης Νιο Χωριό Αποκορώνου.
4) Χαράλαμπος Μαραθάκης Πλάκα Αποκορώνου (ομαδάρχης).
5) Νικόλαος Σφηνιαδάκης Ασφένδου Σφακίων (δάσκαλος).
6) Εμμανουήλ Πατεράκης Νιο Χωριό Αποκορώνου
7) Δημήτριος Μιχελογιάννης – Ταγματάρχης Διοικητής II τάγματος, 14ου συντάγματος, V Μεραρχίας ΕΛΑΣ, ο οποίος και διεύθυνε τη μάχη.
Τιμή και δόξα στον ήρωα πατριώτη Στρατή Φλεμετάκη και στους συντρόφους του στ’ Αλώνι, που γι’ αυτούς ο λαϊκός ποιητής, είπε: «…Πέρα στο Κλεφτοπέραμα η δόξα ξανανιώνει, κι απ’ τα Σκορδυλιανά βροντά το θρυλικό τ’ Αλώνι…».
Τιμή και δόξα στους πολεμιστές της V μεραρχίας του ΕΛΑΣ και σ’ όλους όσους επολέμησαν στα Κεραμειά, άνδρες και γυναίκες, την τελειότερη πολεμική μηχανή, που είχε μέχρι τότε γνωρίσει ο κόσμος και έγραψαν μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία τις Εθνικής τις Αντίστασης.
Τις είναι δίδαγμα και παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
Η μνήμη του σίγουρα θα είναι αιωνία.
Η μνήμη τέτοιων αγωνιστών μένει αιώνια και αποτελεί παρακαταθήκη και χρέος για τις νεότερες γενιές.
Οι Στρατήδες αυτού του τόπου έσωσαν την τιμή και την αξιορέπειά μας και αν τους άφηναν θα είχαμε και την Ελλάδα μας πατρίδα της τιμής της προκοπής και της λευτεριάς….