“Ενεργοί” μέσα στις δυσκολίες των ημερών δηλώνουν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια στήριξης των ευπαθών ομάδων.
O Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης άρχισε τη συγκέντρωση τροφίμων για αδύναμους οικονομικά συμπολίτες και πρόσφερε στήριξη στα συσσίτια της Σπλάντζιας, ενώ φοιτητές είναι διαθέσιμοι να ψωνίσουν για λογαριασμό ηλικιωμένων και να τους πάνε τα απαραίτητα προϊόντα στο σπίτι τους.
«Παρά τις δυσκολίες της περιόδου εν μέσω πανδημίας ο Φοιτητικός σύλλογος δεν μπορούσε να μείνει άπραγος ,βγαίνοντας μπροστά και δείχνοντας πως σε όλη αυτή την κατάσταση μένουμε ενεργοί τόσο στην δράση όσο και στην σκέψη , με την έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους βιώνουν στο πετσί τους την κρίση του convid-19» δηλώνει το μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Θοδωρής Φούντας.
Όπως εξηγεί οι φοιτητές θέλουν παράλληλα με τη δράση τους να αναδείξουν το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας «και τις ελλείψεις του ΕΣΥ τόσο σε προσωπικό, σε κλίνες ΜΕΘ που είναι σημαντικές σε μια τέτοια κατάσταση ,σε τεστ αλλά και στην έλλειψη μέτρων προστασίας (γάντια , αντισηπτικά κλπ) τόσο ευρύτερα στον κόσμο αλλά ακόμα και στους ίδιους τους γιατρούς που δίνουν την μάχη μόνοι τους στην πρώτη γραμμή.Η υποβάθμιση δεν ήρθε από τον ουρανό ,είναι αποτελέσματα των μνημονίων και των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια ώρα στηρίζεται από την κυβέρνηση η αισχροκέρδεια σε βάρος των πληττόμενων από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας».
Αναφορικά με τη δράση των φοιτητών τονίζει πως «μέσα από αυτήν την ομάδα θέλουμε να στηρίξουμε και τις ευπαθείς ομάδες αλλά όπως είπα και παραπάνω όλους όσους βιώνουν στο πετσί τους την κρίση αυτή, ενώ παράλληλα έχουν εμπλακεί και κόσμος ο οποίος θέλει να βοηθήσει έμπρακτα κι αυτός! Είχαμε ήδη κάποια τηλέφωνα στα οποία δώσαμε κάποια ήδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κλπ) , ενώ δόθηκαν και τρόφιμα στα συσσίτια Σπλάντζιας».
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ
Αυτή τη στιγμή πολλοί φοιτητές παρέμειναν στα Χανιά για μια σειρά από λόγους. Αυτοί είναι σύμφωνα με τον Θ. Φούντα «όσοι εργάζονταν ή δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα των εισιτηρίων για να γυρίσουν στον τόπο τους. Επίσης φοιτητές έμειναν για τον λόγο ότι έχουν στην οικογένεια τους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν θέλανε να τα θέσουν σε κίνδυνο. Με την υπάρχουσα κατάσταση υπάρχει ένα άγχος σε πολλούς τόσο με το ακαδημαϊκό εξάμηνο και το πώς θα συνεχίσει ,αλλά μην ξεχνάμε ότι πολλοί φοιτητές παράλληλα εργάζονται για να τα βγάζουν πέρα στις σπουδές τους οπότε υπάρχει αγωνία και άγχος για το πώς θα καλύψουν τα έξοδα τους (ενοίκια, λογαριασμούς κλπ) από τη στιγμή που η τουριστική σεζόν βρίσκεται στον αέρα.
Επίσης ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών με την απαγόρευση της κυκλοφορίας μας επηρεάζει ψυχολογικά όλους . Παράλληλα οι οικογένειες μας ανησυχούν τόσο για την υγεία μας. Τα μαθήματα γίνονται πλέον μέσω τηλεδιασκέψεων από απόσταση. Προσωπικά δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι αυτός ο τρόπος διδασκαλίας μπορεί να αντικαταστήσει την διδασκαλία μέσα στα αμφιθέατρα καθώς δεν υπάρχει η αμεσότητα φοιτητή με τον καθηγητή που βοηθάει περισσότερο στην κατανόηση του μαθήματος. Εκτός αυτού υπάρχουν προβλήματα τόσο με τις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο όπου διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή με αποτέλεσμα η να “κολλάει” το μάθημα στην οθόνη ή να μην μπορούμε να το παρακολουθήσουμε. Μην ξεχνάμε τέλος ότι πολλοί φοιτητές μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να καλύψουν σύνδεση ίντερνετ ή να μην έχουν και τα απαραίτητα μέσα για να συνδεθούν ( λάπτοπ, υπολογιστή smartphone) οπότε μένουν έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία».
Τέλος αναφορικά με το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών, αυτό είναι κάτι που «εξόργισε τόσο τους ίδιους τους φοιτητές όσο και την κοινωνία. Η κυβέρνηση μας ζητάει να “μένουμε σπίτι” από την μία αλλά από την άλλη ουσιαστικά πετάει τους εστιακούς φοιτητές από το σπίτι τους. Πολλοί παρέμειναν γιατί είτε δεν είχαν να πληρώσουν τα έξοδα επιστροφής είτε γιατί εργάζονταν ακόμα είτε γιατί είχαν κάποιο άτομο στην οικογένεια τους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και ήθελαν να το προστατέψουν.
Είναι υποκριτικό το ότι την ώρα που λένε για “υγειονομική βόμβα στις εστίες” δεν διατέθηκαν λεφτά ούτε για καθαρισμό και απολύμανση αλλά ούτε για ατομικά μέτρα υγιεινής (μάσκες αντισηπτικά κλπ)».